Semmelcookies med vaniljmandelmassa & vispad grädde
Det bästa med februari är helt klart att semlorna står i fokus!

Jag kan inte komma på något annat bra med februari än att vi faktiskt låter oss mumsa i oss semlor. Detta är en månad som jag utan problem skulle kunna hoppa över. Låt oss börja mars istället och fokusera med full fart mot våren. Håller ni med mig?
Kan ni komma på något annat bra med februari?



Om ni skulle fråga mig vilket mitt absoluta favorit var bland bakverk skulle jag utan tvekan svara, semlan. Jag har alltid älskat den och det finns nästan inget stopp i mig när jag väl har satt igång och börjat äta semlor. Jepp, ni läste rätt. Det kan definitivt bli mer än en semla åt gången. Jag vet jag är crazy. Men de är ju så goda!
Det som sedan tar stopp är att det inte får plats mer i magen helt enkelt. Kanske inte det mest ultimata tillståndet att hamna i...MEN..vad gör man när semlan är så förbaskat god?!
När semlan är perfekt gäller det att jag bakat min egna vetebulle själv och fyllt den med mycket mandelmassa och tillsist toppat med lättvispad grädde. Mycket florsocker vill jag också ha på locket.
Men eftersom jag är så kreativ kan jag inte varje år låta bli att göra en ny variant på semlan. Som ett härligt komplement mot den vanliga. Jag menar det skadar ju inte att man äter olika varianter av semlan när ändå typ hela februari är ägnad åt detta bakverk. Eller hur?
I år gjorde jag Semmelcookies. Om de blev goda?! YES, YES, YES.


Kakorna la jag mycket omsorg och tankekraft åt för att de skulle bli som jag ville ha dem. Jag var ute efter en kaka där innehållet var saftigt och mjukt men skalet lite krispigt. Det har jag lyckats med genom att forma kakdegen till runda bollar och stoppat in dem i ugnen utan att plattat till dem. Efter några minuter tog jag ut kakorna och då hade smeten smält litegrann och kakorna börjat flyta ut. Då hjälpte jag dem och tryckte försiktigt ner toppen på bollen så att sprickorna bildades i kakan.
Stoppade in dem bara någon minut till i ugnen för att de skulle stelna så och plockade sedan ut dem och lät dem svalna i lugn och ro helt.
För att få ett litet krisp på ytan rullade jag degen i socker. Ohlala, dessa kakorna är svårslagna!
Jag har tillsatt en del kanel i dem för att få dem att likna semlebullen så mycket som möjligt. Ovanpå kakorna har jag vispat samman en mandelmassa med vanilj och lite mjölk för att få den mjukare och enklare att smeta ut ovanpå kakorna. Därefter har jag spritsat grädde och sedan toppat med flagad mandel och pudrad florsocker.
Behöver jag säga mer om detta?

Semmelcookies med vaniljmandelmassa & vispad grädde
8 stycken
Sega kanelkakor
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk maizena
1 tsk kanel
En nypa salt
85 g smör
2,5 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
Strösocker att rulla i
Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda samman mjöl, bakpulver, maizena, kanel, vanilj och en nypa salt i en bunke. Rör därefter ner farinsocker och ägget till det smälta smöret. När det blandat sig väl häll ner det till mjölblandningen och vispa samman det med hjälp av en elvisp.
Degen ska kännas mjuk och tjock. Om du tycker den är för lös, tillsätt lite mer mjöl. Ställ in degen i kylskåpet och låt den vila i minst 30 minuter.
Ta ut degen och låt den mjukna något i rumstemperatur om den blivit för hård.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela upp degen i 8 stycken bitar och rulla dem till bollar. Rulla bollarna i strösocker och lägg dem sedan med mellanrum på en bakplåtsklädd plåt.
Ugnsbaka kakorna i 8 minuter. Ta ut dem och tryck försiktigt ner toppen för att bilda sprickor i kakorna. Tänk på att de ska vara ganska tjocka så tryck inte ned dem för mycket. Ställ åter in plåten i ugnen och ställ klockan på ytterligare 2 minuter. Ta ut kakorna och låt de svalna helt.
Vaniljmandelmassa + grädde
150 g riven mandelmassa
1 tsk vaniljpulver
1-2 msk mjölk
2 dl ovispad grädde
1 tsk vaniljsocker
Flagad mandel och florsocker till dekoration
Vispa samman den rivna mandelmassan med vaniljpulvret och mjölken. Dosera så mycket mjölk du behöver för att få en mjuk och krämig massa.
Vispa grädde till ganska hårda toppar tillsammans med vaniljsocker. Lägg över grädden till en spritspåse.
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR:
När kakorna svalnat helt bred ut ett lager av mandelmassan på varje kaka. Spritsa därefter ut grädden ovanpå och avsluta med att pudra över florsocker och dekorera med flagad manden. Servera direkt.
Om du ska spara kakorna håller de sig bäst förvarade i påse eller försluten burk i rumstemperatur upp till 7 dagar. Går även att frysa in.

Om ni bara kunde få ett bett av de här så hade ni förstått vad jag menade...Kärlek vid första tuggan kan jag lova er!
De här ser verkligen SÅ mycket godare ut än vanliga semlor! Funderar på om man kan göra en glutenfri variant, kanske med mandelmjöl istället - jag får experimentera utifrån ditt recept! :) Tack för inspo! :)