Ricotta- och creamcheesepaj med äppelmajonnäs, varmrökt lax & pinjenötter

Den här pajen gjorde mig bara så lycklig! 
 
Jag måste börja med att erkänna en sak för er med en gång...det är nämligen inte första gången jag gör den här pajen. 
 
Basen till den här pajen har blivit en stor favorit hos både mig och Simon här hemma och eftersom vi älskar den tyckte jag att den förtjänades att visas här på bloggen igen. Fast i en ny variant såklart! Kreativiteten slutar inte bara för att basen i pajen är densamma. 
 
Med andra ord så är pajbotten och fyllningen den jag gör om och om igen. Men toppingen är alltid olika. Hur bra är inte sådana basrecept? Jag bara älskar't! 
 
För er som är nyfikna på vad jag gjorde för topping på pajen förra gången jag delade med mig av receptet här kan klicka er vidare på den här länken --> Ricotta- och cream cheesepaj med grillade provencalska grönsaker.
 
För att förklara lite mer för er varför den här pajen är så underbar så kan vi säga så här. Tänk er ett pajskal som är fylld med en kall, fräsch ricotta- och creamcheeseblandning. Ja ni läste rätt. Man äter den här pajen kall vilket gör den till ett perfekt alternativ att servera på ett mingel eller varför inte ha med sig till stranden eller på grillfesten i sommar? 
 
När ni bakat av pajen och fyllningen stannat så låter ni den svalna. Sedan är det bara att toppa pajen med det man är sugen på. 
 
Denna gången var jag sugen på varmrökt lax!
 
Så det som händer ovanpå pajen är först ett lager av en äppelmajonnäs. Inga konstigheter egentligen utan jag har blandat majonnäs med rivet äpple, vitlök och dijon. Ah..så gott om ni frågar mig. 
 
Ovanpå det har jag strött över gröna blad och därefter varmrökt lax. Jag dekorerade med skivat äpple och pinjenötter. 
 
Jag skar pajen först i portionsbitar innan jag toppade varje bit. Just detta receptet kommer jag bjuda på påskbuffén i år. Vad tror ni om det? Jag tror det kommer uppskattas!
Ricotta- och creamcheesepaj med äppelmajonnäs, varmrökt lax & pinjenötter 
12-15 bitar, beroende på hur stora man skär dem
 
Pajdeg 
 
225 g kallt smör
4,5 dl mjöl 
1 ägg 
2 msk kallt vatten 
 
Sätt ugnen på 225 grader.

Skär smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjöl i en bunke. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman det till en deg. Tryck ut degen i en ugnsform med bakplåtspapper och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. 

Sänk ugnen till 175 grader. 

Ricotta- och cream cheesepaj 

500 g ricotta
300 g cream cheese 
4 ägg 
2 dl finhackad färsk timjan 
Salt & peppar 

Vispa samman ricotta och cream cheese i en bunke. Knäck i äggen och vispa tills allt blandat sig väl. Tillsätt färsk timjan och krydda lätt med salt och peppar. Rör om. 

Fyll pajskalet med ostfyllningen. Sätt in pajen i ugnen och baka tills den stannat. I cirka 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Gärna i kylskåp. 

Äppelmajonnäs

1 dl majonnäs 
1-2 tsk citronsaft, smaka av efter tycke 
0,5-1 tsk dijonsenap, smaka av efter tycke 
1 pressad vitlöksklyfta 
1 rivet äpple 

Blanda samman alla ingredienserna. Justera med mer av någon ingrediens om du tycker det behövs. 

Du behöver också: 

150 g varmrökt lax, delad 
1 skivat äpple 
0,5 dl pinjenötter 
1 påse, ca 60 g, gröna blad 

MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 

Skär pajen i portionsstora rutor. Toppa varje pajbit med äppelmajo, gröna blad, varmrökt lax och tillsist pinjenötter. Servera!

 

En bit paj till dig? Två bitar till mig tack!
#1 - - Sara:

Hej!
Vad gott det ser ut. Denna paj ska jag definitivt testa. Jag undrar hur stor pajform du använde?

Svar: Hej! Vad roligt att du vill testa detta receptet ☺ Formen är 34 x 24 cm. Lycka till!
Alicia Hedlund