Hur många av er älskar denna potatis lika mycket som jag?
För visst är det något speciellt med sötpotatis? Jag tycker den är värd varenda extra krona i jämförelse med vanlig potatis. Den söta smaken är så god och att potatisen är orange gör mig bara gladare! Jag har sett att det finns lila sötpotatis också, men den har jag aldrig provat. Någon av er som har gjort det? Jag undrar om den smakar likadant. Jag får prova helt enkelt!
Igår hörrni, var jag dock inte vän med sötpotatisen alls. AH...
Jag skulle nämligen testa att göra nudlar av sötpotatisen. I min spiralizer...Det var bara det att mitt finger lyckades komma i mellan och jag skar mig i fingertoppen. Blodet ville inte sluta rinna och jag satt länge och väl och funderade hur jag skulle få stopp på det.
Jag har alltid varit lite känslig för blod så jag ville inte heller ta bort alla de lager av papper jag virat runt fingret för att ta mig en närmare titt. Jag hade bara plåster hemma och det skulle inte hjälpa att sätta på fingret just då. Simon jobbade i Frölunda och jag var ensam. Typiskt.
Vilken tur att jag då har världens finaste vänner som ryckte ut och kom till mig. Jag ringde Caroline och 10 minuter senare var hon och Johannes hos mig. Johannes fick plåstra om mig och jag slapp titta ner i såret. Puh..
Choklad hade tjejen med sig också. Vilken pingla va? Så tacksam för att de kunde komma och hjälpa mig!
Jag kan meddela att carbonaran jag gjorde av sötpotatisnudlarna var AWESOME. Så det gjorde mig lite mer munter åtminstone.
Lika god måltid som sötpotatisen levererade igår var också den här rätten där potatisen nästintill fick glänsa själv på tallriken, så god är den enligt mig. Men tillbehören som ändå finns här på tallriken hjälper den bara att glänsa mer. Mhhmmmm..detta var så gott!
Det ni ser på tallriken är ugnsrostad sötpotatis som serveras tillsammans med en uppvispad ricotta (för att den blir så mycket krämigare och godare om man vispar den), färska fikon och pistagenötter. Jag menar, YES, YES, YES. Hur kan detta bli fel? Nepp, det blir bara så rätt. Enkelt är det också. Hur bra?
Under tiden potatisen blir mjuk och får en fin yta i ugnen fixar ni samman tillbehören på tallriken. På tallriken ska det finnas vispad ricotta, pistagenötter, färska fikon, balsamico, färsk timjan och gröna salladsblad om ni vill öka på grönsakerna.
Vi serverade grillad kycklingfilé till också. Mest för att Simon saknade sina proteiner. Han och sina proteiner alltså...Jag skulle däremot kunna äta den här potatisen som den var utan något tillbehör men om ni saknar något vid sidan om potatisen på tallriken kan ni göra som Simon och lägga till det. Kyckling? Kött? Halloumi? Vegoburgare? Fisk? Det mesta passar till det här? Kanske är ni sugna på lite charkisar till?
Hur som helst så tycker jag att ni definitivt ska prova er på denna smakkombinationen. Om ni inte har provat sötpotatis ska ni ge det en chans med en gång tycker jag!
Idag är det inte bara en vanlig måndag och en ny start på en arbetsvecka. Idag är det mammas födelsedag och jag skickar alla mina grattis hälsningar till henne. Puss på dig min fina mamma, jag önskar jag kunde vara hos dig idag!
Rostad sötpotatis med vispad ricotta, färska fikon & pistagenötter
2 portioner
Rostad sötpotatis
2 stycken sötpotatisar, delade på hälften
Olja + flingsalt
Sätt ugnen på 200 grader.
Massera in olja på den skurna sidan på potatisen. Strö över lite flingsalt ovanpå. Lägg därefter den skurna sidan nedåt på en bakplåtsklädd plåt. Ugnsrosta sötpotatisen i ungefär 30 minuter eller tills de blivit mjuka.
250 g ricotta
Citronzest från 1 citron
Vispa samman ricotta och citronzest i en bunke tills ricottan blivit mjuk och krämig.
Till servering:
2 stycken färska fikon, delade på hälften
1 dl rostade, salta pistagenötter
2 dl gröna salladsblad, alt ruccola eller bladspenat
Balsamico
Färsk timjan
SERVERA SÅ HÄR:
Fördela ut salladsbladen på två tallrikar. Lägg två sötpotatishalvor samt fikon ovanpå salladsbladen. Strö över pistagenötter och ringla över balsamico. Lägg en klick vispad ricotta vid sidan av och toppa med färsk timjan.
Vem vill äta sötpotatis till middag idag? :)
åh så gott, älskar sötpotatix!