Nutellapaj med toffifee

Nutella, nutella, nutella...
 
Har ni också alltid en burk nutella ståendes i ert skafferi? Det är en last jag har i livet som jag vet att säkert många av er också har. Man kan helt enkelt inte vara utan nutella, eller hur? 
 
När jag var och hälsade på min lillebror under julhelgen så var jag och ryckte och tjuvkikade in frysen, kylskåpet och skafferiet. Det gäller ju att hålla koll på honom. Sköter han sig tro? 
 
Det var en ganska så stor skillnad om man jämför mina tillgångar jag har här hemma. Det är minst sagt fullt i alla skåp och när jag öppnade dörr efter dörr hemma hos brorsan insåg jag att det inte finns något där han kunde laga mat på. 
 
Ett smörpaket, ett paket mjölk och leverpastej fann jag i kylskåpet. I skafferiet stod det ett paket flingor samt ett paket mannagryn...OCH en STOR burk nutella såklart. Hehe, den var given va? 
 
Med andra ord, alla som älskar nutella ser oftast till att ha en hemma. Eller hur? 
 
Det leder oss in till min skafferitömning jag hade när den här pajen kom till. Får ni också alltid chokladaskar inslagna av era släktingar på jul? Det får alltid jag. Jag vet inte varför för egentligen kunde man sparat dem pengarna och inte ge mig en chokladask. Det blir en hel del chokladätande ändå under dem dagarna...
 
Men i vanlig ordning fanns det choklad inslaget. Jag beslöt mig för att använda mina toffifee i en efterrätt i år för att göra det lite roligare. De är trots allt väldigt fina och goda tycker jag! 
 
När jag tänkte på smakerna i toffifee och hur jag skulle kombinera dem samtidigt som jag tittade in i skafferiet och såg nutellaburken var det hela mycket givet. Det skulle bli något med toffifee och nutella tillsammans. VÄRLDS. 
 
Detta hörrni är en paj som är fylld med en nutellafyllning. Det är i stort sett endast nutella i fyllningen men för att göra den till en bra konsistens, smälter ni den samman i en kastrull på spisen med grädde. För att få den lite tjockare redde jag den med maizena. Det funkade mycket bra! 
 
När pajskalet är gräddat häller ni ner nutellafyllningen i skalet och låter det stelna i kylskåpet. Det betyder att den här pajen är som bäst att förberedas dagen innan den ska bjudas på eller på morgonen om den ska serveras på kvällen. 
 
Jag som älskar att förbereda tycker det här är perfekt. Det blir NOLL stress över efterrätten den dagen man ska ha gäster och istället kan man koncentrera sig på huvudrätten. Bra va? 
 
Och..ska man inte ha gäster men vill bjuda sig själv på en helt underbar god paj så är det ju inte så tokigt att den står redo och klar när ni kommer hem och bara vill sjunka ner i soffan med en bit av den här. Nä just det! 
 
Det ni behöver göra innan servering är att pudra över lite kakao och dekorera med toffifee och färska bär. Servera den med vaniljglass eller lätt vispad grädde. KLART! 
 
Den är minst sagt krämig och god den här pajen och får alla hjärtan att slå lite extra för oss som gillar nutella... Om man inte har tid att nypa samman ett pajskal kan man göra ett pajskal av oreokex. Det funkar också bra och HÄR hittar ni ett bra recept på det. 
 
Om ni inte väljer att göra den här till nyår hoppas jag ni tar er tillfälle och gör den en annan gång för den är så god! 
 
Nutellapaj med toffifee
 
Pajskal 
 
2,5 dl mjöl 
0,5 tsk salt 
100 g kallt smör 
0,5 dl mjölk 
0,5 dl kakao 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Lägg mjöl, kakao och salt i en bunke. Fördela ut det kalla smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna. När smöret har blivit som små riskorn i mjölblandningen häller du på mjölken. Blanda och knåda tills en deg går ihop. Om den känns för torr, tillsätt bara lite mer mjölk. 
 
Kavla ut degen till en stor rund platta. Smörj en form som är cirka 20 cm i diametern. Lägg över pajskalet i formen och skär bort kanten som hamnar utanför pajen. Grädda pajskalet i cirka 10 minuter. 
 
Nutellaganache med toffifee & blåbär 
 
2 msk maizena
4,5 dl grädde 
225 g nutella 
1 tsk vaniljpulver 
En nypa flingsalt 
 
Garnering: 
 
Kakao
10 stycken toffifee 
1 dl färska blåbär 
 
Blanda samman maizena med grädden i en kastrull. När den vispats ut ordentligt lägg ner nutellan och hetta upp kastrullen och låt det koka upp. Nutellan ska smälta ner i gräddblandningen och den ska sjuda tills den tjocknat. Vispa under tiden så att det ej bränns. I cirka 3-5 minuter. 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Häll nutellafyllningen i pajskalet och ställ in det i kylskåpet för att kallna och stanna. Mellan 3-4 timmar. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Pudra över kakao över pajen och garnera med toffifee och färska blåbär. Servera med en klick lättvispad grädde eller glass. 
 
En bit av den här? JA TACK!
#1 - - Camilla:

Ser ju himmelskt god ut! Måste bara provas! :)

Svar: Vad roligt att du tycker det! Tusen tack för din fina kommentar :)
Alicia Hedlund