Nudelwok med laxspett & jordnötssås
Den här veckan börjar minst sagt bra med det här receptet!

Jag är inte så duktig på att dela med mig av fiskrecept som jag vill. Det är inte det att jag inte lagar fisk här hemma utan det handlar mer om att jag faktiskt känner mig osäker på om det blir riktigt bra.
Fisk tycker jag är svårt och när jag bor tillsammans med en kille som inte tycker att fisk är det godaste på jorden gäller det ju också att jag serverar det rätt. Annars avskräcker jag honom totalt..och det vill jag sannerligen inte!
Är ni duktiga på att tillaga fisk?


Lax är komplicerat i vår familj. Jag älskar det och Simon tycker väl att det är okej men är inte särskilt överförtjust. Men..det är en super fisk som SKA ätas. Han får träna på det helt enkelt.
Jag har pratat om det många gånger förr här på bloggen och jag tycker ändå att han är grym som alltid vågar testa mina recept.
När det var dags för mig att återigen servera lax hemma och Simon rynkade på näsan kände jag att jag allt skulle visa honom. Jag tog till säkra kort och serverade laxen tillsammans med något han älskar...nämligen JORDNÖTSSÅS. YESS!

Det här mina vänner kommer även den petiga att tycka om. Laxspetten marineras i en härlig blandning som sätter smak på laxen och gör det hela bara så mycket bättre. Sesamoljan är definitivt en god smaksättare!
När laxspetten ugnsbakas i ugnen rör ni samman en blandning av nudlar, majs och färsk hackad basilika. Hehe, det bästa av alla världar om ni frågar majsälskaren här! I nudelblandningen rör ni ner en stor klick av er hemmagjorda jordnötssås.
När ni sedan serverar rätten så lägger ni först upp nudlarna, toppar med ett laxspett och avslutar med en stor klick jordnötssås ovanpå. Detta går inte att misslyckas med och Simon var totalt förvirrad. "Det här smakade ju gott", fick jag höra sen.
Jordnötssåsen är väldigt enkelt att göra. Ni blandar samman jordnötssmör, kokosmjölk, röd currypasta och eventuellt lite honung om du tycker såsen behöver lite sötma. Jag använder alltid osötat jordnötssmör för att själv kunna justera mängden sötma i såsen sedan. Låter det smälta och sjuda samman i en kastrull och därefter är det KLART!
En riktigt höjdar måltid med lax om ni frågar mig.

Nudelwok med laxspett & jordnötssås
4 portioner
Jordnötssås
400 ml kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
1,5 tsk röd currypasta
Ev, smaka av med honung
Lägg jordnötssmör och kokosmjölk i en kastrull. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. När jordnötssmöret rörts ut i kokosmjölken häller du i den röda curry pastan och ser till att det blandar sig väl. Låt sjuda några minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av med honung om sötma behövs.
Ställ såsen åt sidan så länge.
Laxspett + nudlar
tänk på att laxen ska marineras i 30 minuter innan tillagning.
500 g lax, delad i kuber
0,5 dl ljus soja
2 msk fisksås
1 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
3 msk sesamolja
200 g nudlar
1 burk majs
1 dl färsk hackad basilika
Till garnering:
Hackade jordnötter
Limeklyftor
Färsk basilika
Börja med att blanda soja, fisksås, honung, sambal oelek och sesamolja i en bunke. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll cirka en tredjedel av såsen över laxen. Ta lite mer om du anser att de behövs. Spara annars den andra delen till nudlarna.
Låt laxen marineras i minst 30 minuter. Trä därefter upp dem på spett.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ugnsbaka laxspetten i 7-10 minuter.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketen. Häll av vattnet och blanda i resten av marinaden samt en rågad sked av jordnötssåsen. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och rör ner majsen och hackad basilika. När allt blandat sig väl ställ nudlarna åt sidan och håll de varma.
SERVERA SÅ HÄR:
Fördela ut nudlarna i skålar och toppa med ett laxspett. Häll jordnötssås över och garnera med hackade jordnötter, färsk basilika och lime.

Mhhmm..precis vad jag behöver idag!
ser gott ut :D