Mitt julbord tillsammans med Svensk fågel & Gula pippin

{Idag har jag samarbetat med Svensk fågel & Gula Pippin! När du ser symbolen Gula pippin på förpackningen kan du vara säker på att kycklingen eller kalkonen kommer från svenska bönder.}
 
Jag är så peppad över dagens inlägg. Som jag har funderat och planerat inför detta samarbete tillsammans med Svensk fågel och Gula pippin! Jag fick frågan om jag ville skapa några recept med tema julbord och inte kunde jag tacka nej till det. 
 
Jag gick igång direkt och började spåna på lite olika recept. Listan blev som vanligt för lång och jag kommer därför med säkerhet lova er att det kommer fler inlägg med härliga recept baserad på kyckling eller kalkon. Bra va? 
 
Det är ju trots allt ett av mina favorit livsmedel. Jag älskar kycklingmiddagar! Gör ni det också? Kolla gärna in under kategorin "kyckling" här på kokboken om ni behöver mer inspiration vettja. 
 
Hur som helst. Jag tänker att jag förklarar för er ett recept i taget så ni hänger med på vad som händer här. Först ut är min otroligt fina och goda surdegsbaguette från Alvar & Ivar här i Göteborg. Förutom att baguetten i sig är helt fantastisk och bakad av superbagare är den också fylld med läckerheter. 
 
Jag har nämligen fyllt den med ett vitlökssmör och kycklingbacon. Har ni testat Kronfågelns kycklingbacon? Jag har tipsat om den tidigare och jag är helt frälst. Så bra alternativ mot det vanliga baconet om ni frågar mig. Därefter har jag garnerat med färska salviablad och sedan gratinerat baguetten tills smöret smält. 
 
Så gott! 
 
Jag gick kanske ett steg för långt när jag planerade några enkla tillbehör till mina tänkbara recept till julbordet. Dessa är inte alls klassiska men det är trots allt det jag gillar med dem. Jag vet att de flesta av er vet hur man gör en omelett eller en jansson. Jag kände att ni kanske hellre ville ha ett annat alternativ att servera eller byta med för omväxlingsskull. 
 
Därför gjorde jag en dressad zucchinisallad som jag även stoppade lite skivad persimon i. Det är ju trots allt en av mina favorit frukter så här i vintertid. Dressingen är gjord på vit balsamvinäger, citronsaft och vitlök. En fräsch brytning mot det andra tycker jag. Älskar sådana lättsamma tillbehör! 
 
Jag gjorde också brynt vildris med brysselkål, tranbär och pekannötter. Allt är brynt i äppelcider vilket ger en fantastisk god smak och sötma till det hela. Man kan såklart använda vanligt ris om man föredrar det men jag gillar den "rustika" känslan man får från vildriset. Det känns bara så rätt tycker jag. Jag kryddar också med timjan vilket ger en bra smak till det hela. 
 
Hur tycker ni det låter hittills? Jag har två recept till som innehåller kyckling att visa för er. Näst ut på tur är något jag inte provat att göra själv tidigare..
 
Det är en kycklingfärspatê med krispigt äppel. Jag tänkte att jag skulle försöka göra en variant på patê som även de som inte uppskattar patê i vanliga fall gillade. Jag tog därför smakerna man ofta kryddar patê med. Jag fräste kycklingfärsen i lite rom, vitlök, lök och timjan. Jag var dock inte riktigt nöjd efter det resultatet så jag rörde även ner kantarellostfrån Bonjour. Deras färskost gav en underbar smak på denna röra!
 
Jag lät sedan färsen svalna innan jag blandade det med en krämig mascarponeost. Detta resulterade i en patê som var försvinnande god på ett frasigt knäckebröd. Om ni frågar mig då. Det krispiga äpplet gör att det händer något i konsistens och smak som bara är underbart. 
 
För er som inte uppskattar smaken från kantarell kan utesluta det. Men för er som uppskattar det kommer också älska detta! Hoppas jag åtminstone. 
 
Men det bästa av alla världar är en riktigt god och mör hel rostad kyckling tycker jag. Jag älskar trots allt julskinkan men en hel rostad kyckling slår det mesta får jag faktiskt erkänna. Jag ÄLSKAR det! I min lilla familj som består av mig och sambon Simon har vi en perfekt uppdelning. Han tar filéerna och jag gnager glatt på benen. Jag vet att jag är knasig men älskar all smak som sitter där. 
 
Glazen på kycklingen är väldigt viktigt tycker jag. Jag gick utanför min comfortzone och gjorde något nytt jag inte provat tidigare. 
 
Jag kokade samman en glaze på rött vin, persimon och honung. Mixade detta slätt och penslade sedan kycklingen med. Jag gjorde även en kryddblandning och baddade in kycklingen med. Jag kan inte annat än att säga att den här glazen är en av de bästa jag gjort och smakat på. Så god! 
 
Men som sagt, mer recept kommer inom en snar framtid. Ni får hålla er till godo med dessa under tiden. Glöm för all del inte bort att man kan servera kyckling eller kalkon i olika former på julbordet. Minst lika gott om inte bättre i vissa avseenden! 
 
Mitt julbord tillsammans med Svensk fågel & Gula pippin
 
Vitlöksbröd med kycklingbacon & salvia 
 
1 baguette 
1 paket kycklingbacon 
Några färska salviablad 
50 g rumstempererat smör 
2 vitlöksklyftor, pressade 
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda smöret med de pressade vitlöksklyftorna, salt och peppar. Skär några djupa snitt i baguetten, det ska ej gå igenom men vara tillräckligt djupt för att fyllas. 
 
Fördela ut smöret i snitten.  Vik kycklingbaconet på mitten och tryck ner ett bacon i varje snitt. Toppa med färska salviablad. 
 
Ugnsbaka brödet tills smöret smält. I cirka 10 minuter. 
 
Dressad zucchinisallad 
 
0,5 dl vit balsamvinäger 
Citronsaft + zest från 1/2 citron 
1 pressad vitlöksklyfta 
Flingsalt + svartpeppar 
Chiliflakes
1 zucchini, tunt skivad
1 persimon, tunt skivad
Krasse, att dekorera med 
 
Blanda samman vit balsamvinäger, citronsaft + zest, vitlök, flingsalt och svartpeppar i en bunke. Lägg ner skivad zucchini och persimon där i och se till att alla blir marinerade i dressingen. 
 
Lägg upp zucchinin och persimonen på ett fat och ringla lite av dressingen över. Strö över lite chiliflakes och dekorera med krasse. 
 
Kycklingfärspatê med krispigt äppel 
uteslut kantarellosten om du inte vill ha smak från kantarell 
 
500 g kycklingfärs 
1 gul lök, fin hackad 
1 vitlök, pressad 
2 msk rom 
1 tsk torkad timjan 
0,5 dl färsk hackad timjan 
Salt & peppar 
 
1 äppel, delat i mindre bitar 
250 g mascarponeost 
 
Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja i. Lägg ner löken och vitlöken, fräs tills de mjuknat lite. Smula ner kycklingfärsen med hjälp av händerna så att det inte blir för stora klumpar och fräs sedan tills köttet är genomstekt. Smaksätt då med rom, torkad och färsk timjan, kantarellost (om du använder), salt och peppar. Tillsätt mer av någon krydda om det behövs. Ställ åt sidan och låt svalna i kylskåpet. 
 
När det svalnat helt blandar du färsen med mascarponeosten och äppelbitarna. Servera på knäckebröd. 
 
Brynt vildris med brysselkål, tranbär & pecannötter 
 
2,5 dl okokt vildris
 
5 dl brysselkål, halverade 
0,5 dl färsk timjan, hackad 
1 dl äppelcider 
Salt & peppar 
2 dl grovt hackade pecannötter 
1 dl torkade tranbär 
 
Koka vildriset enligt förpackningen. 
 
Hetta upp en stekpanna med en skvätt olja i. Lägg ner de halverade brysselkålen och fräs tills de fått en fin stekyta. Krydda med salt & peppar. 
 
Häll därefter ner äppelcider, timjan och pecannötter. Rör om och lägg sedan ner riset till stekpannan. Se till att allt blandar sig väl. Fräs runt det en liten stund, i cirka 1-2 minuter. Ställ åt sidan och rör ner tranbären. Servera! 
 
Rostad kyckling med persimonglaze 
 
Persimonglaze 
 
2 dl vatten + 1 kycklingbuljongtärning 
0,5 dl rött vin 
1 persimon, delad i kvartar 
2 msk flytande honung 
50 g smör 
 
Mät upp alla ingredienserna i en kastrull. Låt det koka upp och sjud sedan blandningen i cirka 15-20 minuter. Mixa sedan glazen slät. Ställ åt sidan. 
 
1 hel kyckling
2 tsk färsk hackad salvia 
0,5 tsk svartpeppar 
0,5 tsk flingsalt 
1 tsk rosmarin 
1 tsk timjan 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda samman kryddorna i en skål. Skölj av kycklingen och torka den med papper. Lägg den i en stor ugnsform och gnid därefter in halva glazen runt om kycklingen. Badda sedan in kryddblandningen runt om kycklingen. Knyt ihop benen med ett steksnöre. 
 
Ställ in ugnsformen och ställ timern på 30 minuter. Efter 30 minuter tar du ut kycklingen och penslar med den glazen som är kvar över kycklingen. Ställ åter in i ugnen och ställ timern på 20 minuter. 
 
Ta då återigen ut kycklingen och använd den sista glazen som är kvar och pensla kycklingen med. Om du får något över häller du den runt om. 
 
Ställ in kycklingen i ugnen igen och ställ återigen timern på 30 minuter. Om du märker att kycklingen får för mycket färg under den här tiden kan du lägga folie över. 
 
Låt kycklingen vila 10-15 minuter innan du skär i den. 
 
Tänk att det snart är dags för julafton. Nedräkningen är sannerligen igång!