VARNING för bildbomb!
Jag har nämligen maxat detta inlägget med bilder. Förmodligen kommer ni titta på dem och tänka att många ser likadana ut och ja så kan det vara. Men jag kunde helt enkelt inte bestämma mig vilka jag skulle välja..
Helst hade jag velat ta minst dubbelt så många till..Men fick bärga mig!
Nu var det ett tag sedan jag gjorde en massiv kaka så det var verkligen dags. Jag visste med en gång vad jag skulle försöka ge mig på för efter besöket på Cheesecake factory i USA ville jag hem och kopiera dem med en gång.
Åh fy fanken vad jag och C-lin (den bästa vännen på jorden) var mätta den kvällen efter besöket på Cheesecake factory. Ett tips till er som ska besöka Cheesecake factory är att komma dit på tom mage! Hehe..
Alltså kolla in deras
meny..bara gör det.
Efter ni har läst deras meny så kan jag meddela er om att om ni vill försöka göra er egen kopia från menyn så har jag ett väldigt bra recept att dela med mig av.
Jag var ganska så pirrig (jag vet jag är världens nörd) när jag skulle skära i kakan för första gången. Jag visste verkligen inte om jag hade lyckats få till den som jag ville ha den.
MEN HALLÅ. Det blev precis som jag ville ha den. <--- SANT!
Okej vi börjar nedifrån på kakan.
Skalet är gjort på pretzels. Men det går lika bra att göra den på salta pinnar. Jag sökte efter sältan som skulle bryta av och det blev riktigt bra. Men jag råder er, vilket jag råder mig själv också till nästa gång (DET KOMMER GARANTERAT BLI EN NÄSTA GÅNG) att dubbla receptet på pajskalet.
Jag tyckte det blev lite för mesigt och hade velat ha mer. Det räckte absolut men jag tyckte ändå att det kunde märkts mer. I receptet nedan är det exakt så som jag gjorde den denna gången. Men om ni vill, dubbla gärna receptet och återkom till mig om ni provar! Jag är nyfiken på hur det blir!
Ovanpå kommer lagret med den godaste, krämigaste choklad cheesecake fyllningen jag lyckats med.
Eller ja nu kanske jag ljuger en aning för jag brukar faktiskt aldrig göra mina cheesecake på det här viset. Jag gör den klassiska frysta kakan som vi alltid gjort hemma hos mamma & pappa.
Den här bakas i ugnen, serveras kall men är så långt ifrån glasskänslan som det kan bli. För tjejen som älskar den frysta varianten måste ändå medge att det här nästan var bättre. Jag som ÄLSKAR kladdiga kakor.
Jepp det här kan faktiskt nästan slå den frysta varianten.
Och sen?
Efter att ha varit på Cheesecake factory så förstod man att där snålar man inte. För er som är nyfikna så smakade jag på dessa varianterna,
HÄR,
HÄR och
HÄR.
Alltså kolla bara, de serverar ju GRÄDDE till. Jag menar, det hade inte behövts..
Jag måste berätta en liten rolig parantes. Vi hade inte ätit middag innan vi kom dit men vi kände att vi inte kunde gå på och äta cheesecake enbart den kvällen så vi skulle bara äta "litegrann" innan (det hade vi verkligen inte behövt, hehe).
En av rätterna vi åt var att vi delade på en nachostallrik med massor av goda tillbehör. Vi satt och mumsade på den när servitrisen kommer och plötsligt frågar om vi vill få den i en "doggy bag". Vi förstod inte riktigt varför, vi var ju mitt uppe i att äta av den och kände oss inte alls klara. Men vi nickade och nachosen åkte ner i en plastlåda. Men vi förstod varför efteråt men tanke på att hon snabbt stack in menyn på alla cheesecakes i händerna på oss. Hon var ju såklart orolig över att vi inte skulle beställa in från deras cheesecakemeny. Åtminstone är det så vi upplever situationen när vi skrattar åt det efteråt.
Men det kanske var bra det, att hon gjorde så. För annars hade vi inte orkat skrapa tallrikarna och för er som är nyfikna, det var aldrig någon som orkade äta upp nachosen heller. Haha, ja jissus vilken kväll! Jag vill tillbaka dit med en gång!
Okejdå jag ska inte tappa fokus mer från kakan. Vad händer då efter det krämiga och alldeles underbara cheesecakelagret?!
Jo en frosting kommer. Jepp ni läste rätt. En frosting som smaksätts av den helt FANTASTISKA (kan fanken inte beskriva denna med ord knappt) salted caramelsåsen som ligger på toppen av kakan. Alltså åh, åh, åh.
Men frostingen är bara där för att bryta av mot chokladlagret och för att låta övergången till caramelsåsen bli så bra som den kan bli. Jag vet vad ni tänker nu. Men nej det blir inte för mycket. Det blir bara helt perfekt.
Den här caramelsåsen är för mig lite speciell. Jag har gjort en del kolasåser tidigare men aldrig på detta viset. Hemligheten med den här är att det är en skvätt whisky och äppelcider i den. Jag vet att vissa kan ha svårt för whiskysmaken och då är det helt okej att byta ut mot enbart äppelcider.
Men smakerna från äppelcidern och whiskyn sätter en liten extra tvist. Jag älskar att tvista till det och här blir det bara så bra. Så om ni vågar, prova att ha båda i! Jag tror ni kommer gilla det!
Så när caramelsåsen är på toppen är den klar och redo att ätas. Vad som krävs från er där innan är mest lite väntetid. Man måste låta cheesecakelagret svalna innan man lägger på frostingen och såsen.
Men jag anser att det inte är någon större ansträngning alls. Kanske lite jobbigt att vänta om man är som jag, otålig. Men det är värt det.
Låt oss ändå komma överens om att salted caramel chocolate cheesecake kommer göra er helg fulländad?!
Salted caramel chocolate cheesecake
cirka 20 cm i diametern
Pretzel crust
3 dl pretzel (alt salta pinnar)
0,5 dl farinsocker
4 msk smält smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa pretzels tillsammans med sockret och smöret tills det är helt slätt. Tryck ut smulet i en rund form med avtagbarkant. Ugnsbaka i cirka 10 minuter och ta ut och ställ sedan åt sidan.
Chocolate cheesecake
100 g choklad, ljus
100 g choklad, mörk
200 g philadelphiaost
1 dl socker
2 ägg
0,5 dl grädde
Börja med att smälta chokladen.
Vispa philadelphiaost och socker i en bunke. Häll därefter ner grädden och vispa ytterligare litegrann innan du kläcker ner äggen och vispar lite till.
Sätt elvispen på lägre hastighet och häll sakta ner den smälta chokladen och vispa tills allt blandat sig ordentligt.
Häll cheesecakesmeten ovanpå pretzelskalet och ugnsbaka därefter kakan i cirka 25-30 minuter. Kakan ska dallra lite när man vippar på formen efter tidens slut. Låt den svalna helt, helst några timmar i kylskåpet eller över natten.
Salted caramel
2 dl grädde
2 dl socker
1 dl flytande honung
0,5 dl whisky (går att byta ut till äppelcider om man föredrar det)
0,5 dl äppelcider
25 g smör
0,5 msk vaniljpulver
En nypa flingsalt
Häll ner socker, honung, whisky och äppelcider i en kastrull. Låt det koka upp och sjud det sedan i cirka 10 minuter utan att röra om under tiden. Blandningen ska få en gyllenbrun färg.
Tillsätt grädden, smöret och vaniljpulvret och sjud nu tills såsen få en konsistens som är lite tjockare än kolasås. Rör nu om så ofta du kan. Det tog cirka 15 minuter för min att bli rätt konsistens. När den är klar ställ såsen åt sidan och rör ner en nypa flingsalt.
Häll över 0,5 dl sås i en skål till frostingen.
Caramel frosting
100 g rumstempererat smör
50 g philadelphiaost
2 dl florsocker
0,5 dl salted caramel (såsen från ovan)
1 tsk vaniljpulver
En nypa flingsalt
Lägg philadelphiaost, florsocker och smör i en bunke och vispa samman med hjälp av en elvisp. Vispa tills det blir fluffigt i cirka 2-4 minuter.
Häll därefter ner caramelsåsen, vaniljpulver och en nypa flingsalt och vispa ytterligare 2 minuter.
SÄTT IHOP DIN CHEESECAKE SÅ HÄR:
Det är viktigt att cheesecaken har svalnat helt innan du börjar.
Om din salted caramel har blivit lite fastare i konsistensen kan det hända att du får hetta upp den litegrann igen så att den går att hälla men fortfarande är relativt tjock.
Om du har hettat upp din caramel så ställ den åt sidan så länge och börja med att hälla caramel frostingen ovanpå kakan.
Därefter häller du salted caramelsåsen över frostingen. Det kan hända att du får hjälpa till med en slickepot för att få den att flyta ut på kakan.
Avsluta med att strö över lite flingsalt. Ställ in i kylskåpet i cirka 10 minuter innan du skär i den för första gången!
Hoppas ni alla får en härlig helg och att er cheesecake rockar loss!
Åhh super mumsigt :D