Krämig pumpapolenta med balsamicorostade betor

Vego måndagen är här!
 
 
Jepp för idag tyckte jag det var dags att dela med mig av ett helt vegetarisk recept. Jag som älskar kött måste ändå säga att äta vegetariskt 1-2 gånger i veckan är verkligen ingen stor grej för mig. Jag gör det mer än gärna, speciellt om vegorätten är en krämig pumpapolenta med balsamicorostade betor. 
 
Jepp, då är jag helt såld. 
 
 
En kokbok jag älskar här hemma heter Flexitarianens kokbok. Att vara flexitarian betyder semi-vegetarian, det vill säga en som väljer att äta kött ibland. Att vara en flexitarian är något jag mer än gärna vill vara. Det är faktiskt så jag tycker vi alla borde vara. Jag har en hel del att jobba på när det kommer till att minska min köttkunsumtion mer för den delen eftersom jag älskar kött. 
 
Men som sagt att äta 1-2 gånger i veckan vegetarisk är ju ingenting om vi väljer att inte göra vegorätten trist och tänka oss att det endast består av några salladsblad. Då tror jag vi alla hade klarat oss. För vegetarisk mat är långt ifrån trist om man vet vad man ska tillaga. Så jissus vilken tur att det finns så mycket inspiration på nätet, i kokböcker och i affärer idag! Eller hur? 
 
 
Innan jag berättar mer om den här super enkla vegorätten så måste jag varna er för alla mina pumparecept. Jag har MASSOR. Ni kommer få se såååå många maträtter med pumpa i nu framöver. Jag tänkte först om jag skulle köra en pumpavecka så att ni hamnar i samma stämning som jag när det gäller pumpa. Men jag vill ju inte att ni ska tröttna på mig, hehe. 
 
För jag har tydligen inte fått nog. Jag provar allt möjligt och hittills har jag haft den som ingrediens i grytor, som ett tillbehör, fyllt den, använt den i glass...Ja jag har mixtrat en hel del med de där pumporna, för det finns ju några stycken att välja på i affären.
 
ÅH jag är så förväntansfull att visa er när jag använde spaghettipumpa för första gången. Har någon av er provat det? 
 
 
Hur som helst, den här polenten innehåller som ni förstod pumpa. OH YES. Polentan som i vanliga fall (tycker jag) helst ska smaksättas med massa god ost i behövde inte så mycket ost den här gången för pumpan skötte helt enkelt jobbet. Den gav en härlig sötma och fyllighet till polentan. SÅ GOTT. Men jag ska inte säga att det inte krävdes (en hel hög eftersom jag älskar det) en del riven parmesan på toppen. För jag kan inte sluta älska kombinationen av det söta mot sältan i osten. ÅH, det är så gott. 
 
För er som inte ätit polenta förut är det som att äta mannagrynsgröt. Fast polentan är gjord på majs, vilket betyder att den här måltiden är helt glutenfri, YEEY. Jag måste bara förtydliga att det är väldigt mycket lyxigare känsla att äta den här polentan än en portion mannagrynsgröt. Så att vi inte missförstår varandra nu!
 
 
Okej, det är egentligen inte enbart pumpapolentan som ska få stå i fokus idag. För de här balsamicorostade (sa jag att jag älskar balsamico i mat?? åh åh åh) betorna är fullkomligt fantastiska. Hejdå vanliga chips. Jag skulle kunna snacksa på dessa enbart. <--- SANT. 
 
Ni kan välja vilka betor ni vill nu när affärerna är fullproppade med olika sorter. Jag valde polka- och rödbeta. De är både fina och super goda tycker jag. 
 
 
Hemligheten är att inte snåla med ugnstiden. Jag valde att ugnsrosta mina tills de blir krispiga och blev mörka i kanterna. Det är en smaksak det där hur man vill ha det. Men jag tycker smaken blir så jädrans bra när jag ugnsrostar dem lite längre. Sen lät jag dock storlekerna variera lite så att jag kunde få en blandad kompott över hur rostade de blev, bra va?
 
Det krävs nästintill inget recept för betorna eftersom det är så enkelt. Men du skär dem i önskvärd storlek och masserar sedan in olja, timjan, balsamvinäger, salt och peppar i betorna. Lägger dem en och en på ett bakplåtspapper och ugnsrostar dem tills du tycker dem ser klara ut.
 
Jag menar HUR ENKELT är inte det? Så den här rätten passar sig ganska bra på vår vegetariska måndag, eller hur? På ett enkelt men SÅ JÄDRANS GOTT sätt är vi på väg MOT MER GRÖNT. Åtminstone kan vi väl säga att vi kan vara flexitarianer. Det lät ju inte så svårt. Vi bara gö'rt tycker jag!
 
 
Krämig pumpapolenta med balsamicorostade betor 
4 personer 
 
Balsamicorostade betor 
2 rödbetor 
2 polkabetor 
2 msk olja 
1 msk timjan 
2 msk balsamvinäger 
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skär betorna i skivor och lägg dem i en bunke. Häll på olja, balsamvinäger, timjan, salt och peppar. Massera in oljan ordentligt i betorna och fördela sedan ut dem på två stycken plåtar med bakplåtspapper. De ska inte överlappa varandra. Ugnsbaka betorna tills de fått fin färg och blivit en aning krispiga, i ungefär 10-15 minuter. 
 
 
Pumpapolenta 
 
3 msk olja 
1 schalottenlök 
11 dl grönsaksbuljong 
2 dl polenta 
2 dl pumpapuré 
1/4 tsk gurkmeja 
Salt & peppar 
 
Finhacka schalottenlöken. Värm en kastrull och fräs löken i oljan tills den mjuknat. Häll därefter på grönsaksbuljongen och låt det koka upp. 
 
När det kokat upp, häll sakta ner polentan i grytan och rör om under tiden. Låt polentan koka tills det börjar tjockna, sänk då värmen och häll ner pumpapuré och gurkmejan. Sjud polentan på svag värme i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. 
 
Tillbehör: 
Granatäppelkärnor 
Riven parmesan 
Flingsalt 
Olivolja
 
SERVERA DIN PUMPAPOLENTA SÅ HÄR: 
 
Fördela polentan i fyra olika skålar. Toppa med balsamicorostade betor och granatäppelkärnor. Riv över ordentligt med parmesan och strö över lite flingsalt. Jag ringlade även en skvätt av en god olivolja ovanpå min! 
 
 
Åh glöm INTE granatäppelkärnorna + ringlad olivolja. Inte parmesan heller för den delen. <--- Lova!
#1 - - Linda:

Betorna låter magiskt gott! Det kommer jag absolut testa :)

Svar: Tack så mycket Linda, jag hoppas du kommer gilla det :)
Alicia Hedlund

#2 - - Maria:

Mmm så fina bilder, soppan verka väldigt god.
Maria

#3 - - Anonym:

Det ser otroligt fint ut! Och vad bra att du peppar fler att bli flexitarianer. Heja heja!
/Eleonora von Essen

Svar: Vad glad jag blev när jag såg den här kommentaren! Flexitarianen pryder min fina bokhylla och jag ÄLSKAR den! Heja alla flexitarianer :)
Alicia Hedlund