Quinoa risotto lasagne med kyckling, pancetta & tryffelolja

 
När jag ska prova laga nya saker dras jag jämt till det som är lite annorlunda. Så när jag var sugen på att laga lasagne var jag nästan tvungen att hitta en ny tvist på den och det gjorde jag sannerligen! 
 
Här använder jag inte lasagneplattor utan basen är en risotto gjord på quinoa, rött vin, kycklingfond, parmesan och tryffelolja. 
 
Den tradiotinella köttfärssåsen är utbytt mot en tomatbaserad sås med pancetta, kyckling, vitlök och örter. Pancettan gav en otroligt god sälta och smak till såsen. 
 
 
På toppen avslutade jag med att lägga på en hel drös med ost. För det är ju ändå det som alltid gör lasagne så gott, det krämiga ostlagret. 
 
Var den här underliga kombinationen av smaker god då? Ja det var verkligen hur gott som helst. Jag kommer göra den här igen. Spånar redan på en ny variant med en smakrik korv istället för kyckling..
 
 
Quinoa risotto lasagne med kyckling, pancetta & tryffelolja 
4 portioner 
 
Tomatsås med kyckling & pancetta
 
85 g pancetta 
500 g kycklingfilé 
1 liten gul lök 
1 vitlöksklyfta 
1 röd paprika 
500 ml krossade tomater 
3 msk tomatpuré 
1,5 dl mjölk
1 tsk basilika 
1 tsk oregano 
0,5 tsk timjan
2 msk olivolja 
Salt & peppar 
 
Quinoa risotto med tryffelolja 
 
4 dl quinoa 
8 dl kycklingfond 
1 dl rött vin 
1,5 dl riven parmesan 
1,5 msk smör 
Tryffelolja
Salt & peppar 
 
Osttäcke 
 
150 g riven ost 
2 st mozarella 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Börja med att göra tomatsåsen. Tärna kycklingfilén i mindre bitar och fräs dem tillsammans med pancetta i en panna med olivolja. När kycklingen och pancettan fräst en stund och börjar bli klart tillsätt löken, vitlöken och paprikan och fräs tills allt börjar mjukna. Tillsätt sedan kryddorna och tomatpurén, de krossade tomaterna och mjölken. Rör om och smaka av med salt och peppar. Låt det hela sjuda på låg värme tills såsen börjat tjockna och blivit krämig. Ungefär i 15-20 minuter. 
 
Medans såsen kokar gör du quinoa risotton. Tillsätt hälften av kycklingfonden till en kastrull och låt det koka upp. Häll därefter ner quinoan, sänk värmen och låt det sjuda tills kycklingfonden har gått in i quinoan, i ungefär 10-15 minuter. 
 
När kycklingfonden tagits upp tillsätt smör samt resten av kycklingfonden och sjud tills quinoan blivit tjock. Häll då i det röda vinet och den rivna parmesanen, rör om ordentligt och låt den stå kvar på plattan tills osten och vinet blandat sig med quinoan. Nu ska blandningen vara ordentligt krämig, ställ den då åt sidan och smaka av med tryffelolja samt salt & peppar. 
 
Börja med att lägga quinoa risotton i botten på en ugnsfast form och häll tomatsåsen över. Riv mozarellan grovt och strö över lasagnen tillsammans med den rivna osten. 
 
Sätt in i mitten av ugnen i ungefär 15-25 minuter, eller tills den fått fin färg och osten smält. Ta ut och låt den svalna i 10 minuter innan servering.
 
Servera med en sallad och lite extra tryffelolja för dem som önskar det! 
#1 - - Annika:

Mumsigt :D

Svar: Ja det var det verkligen! Hoppas du vågar prova :) /Alicia
Alicia Hedlund

#2 - - Malin / Inte vego, men:

Jag dras också till nya smakkombinationer och det lite oväntade. Detta lät väldigt spännande!

Svar: Ja visst gör det matlagningen lite roligare? :) Hoppas du provar detta! /Alicia
Alicia Hedlund