Pocherade ägg i krämig tomatsås med kokosmjölk och garam masala + hembakat naanbröd

 
De här bilderna ni får se nu gör knappt rätten rättvisa. Det här var löjligt nog topp tre av det godaste och enklaste jag ätit och gjort. Vilken vinst va? 
 
En krämig tomatsås gjord på Zetas plommontomater, krämig kokosmjölk och garam masala. När såsen puttrat en tag på spisen och smakerna trädit fram gjorde jag små fickor i såsen och knäckte i fyra stycken ägg. Sen satte jag in gjutjärnspannan i ugnen tills äggen stannat men fortfarande var krämiga. Jag toppade med gräslök och rostad mandel. 
 
Men för att göra rätten komplett bakade jag egna naanbröd. Första gången och absolut inte den sista. Jissus säger jag bara. Jag och sambon doppade brödet i såsen tills det inte fanns något kvar i pannan. Det var, och då överdriver jag faktiskt inte det minsta, helt fantastiskt. 
 
 
Vart får jag alla ideér ifrån undrar ni. Just nu är jag helt frälst i halfbakedharvest.com, den tjejen vet exakt vilka smaker hon ska kombinera ihop för att göra smaklökarna fullkomligt nöjda. Jag hittade receptet på den här rätten hos henne och jag visste med en gång att jag skulle göra den. Med några egna justeringar, såklart. 
 
 
Doppa och njut mina vänner och lova att ni testar receptet ni kommer inte ångra er! 
 
Pocherade ägg i krämig tomatsås med kokosmjölk och garam masala 
 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
2 tsk garam masala 
1 röd chili 
1 tsk färsk finhackad ingefära 
1 tsk chilipulver 
1 tsk paprikapulver 
2 tsk tomatpuré 
1-1,5 dl kokosmjölk (beroende på hur krämig man vill ha den) 
800 g plommontomater på burk 
1 röd paprika 
4 st ägg 
Olivolja att steka i 
 
Gräslök 
Rostad sötmandel 
 
Sätt ugnen på 180 grader. 
 
Börja med att skala och skiva löken, paprikan och hacka chilin samt ingefäran i mindre bitar.
Hetta upp en gjutjärnspanna och häll i en skvätt olivolja. Fräs löken tills den blivit mjuk. Tillsätt sedan chilin, vitlöken och ingefäran. Fräs ytterligare någon minut tillsammans och tillsätt sedan garam masala, chilipulver och paprikapulver. Rör om ordentligt. 
 
Häll ned plommontomaterna, tomatpurén, kokosmjölken och den röda paprikan. Låt det hela sjuda tillsammans några minuter så smakerna träder fram ordenligt. Gör små fickor i såsen och knäck i äggen där. Ställ sedan in hela pannan i ugnen tills äggvitan precis stannat. Ungefär i 12-15 minuter. 
 
Innan servering toppa med finhackad gräslök och rostad mandel. 
 
 
Naanbröd 
8 stycken 
Jästid, cirka 1 h
 
9 dl vetemjöl 
1/4 tsk salt 
1,5 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat 
1 msk socker 
0,5 dl varmt vatten 
3/4 tsk torrjäst 
1,5 dl mjölk 
2,5 dl yoghurt 
 
Flytande smör till pensling 
 
Börja med att koka upp vattnet. Häll sockret i en bunke och lös sedan upp sockret med det varma vattnet. Häll därefter på torrjästen och låt det stå i ungefär 10 minuter. Efter 10 minuter ska den torra jästen vara helt upplöst i vattnet. 
 
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en annan bunke. 
 
När jästen är upplöst tillsätt mjölk och yoghurt till jästblandningen och rör runt ordentligt. Gör en liten grop i mjölblandningen och häll jästblandningen där i och vänd runt med en slev. När det börjar bli en deg kan du behöva hjälpa till det sista med händerna för att få ihop det, men degen ska vara kladdig. Täck bunken med en bakhandduk och ställ på ditt varmaste ställe i köket och låt det jäsa i ungefär 1 h. 
 
Förbered en gjutjärnsgryta på spisen med lock. 
När degen är redo dela den i 8 lika stora delar på ett mjölat bakbord. Kavla ut degbitarna till ovala längder, de ska bli ungefär 0,5-1 cm tjocka. Smöra alla naanbröden med flytande smör (det räcker med att göra på ena sidan så kan du ta andra sidan i grytan sedan). 
 
Hetta upp gjutjärnspannan. Lägg ner naanbrödet ett i taget med den smörade sidan nedåt. Smöra den sidan som inte blivit smörad. Lägg på locket och grädda brödet i ungefär 1 minut eller tills man kan skymta luftbubblor i brödet. Ta väck locket och vänd på brödet och låt det grädda ungefär i 1 minut igen. 
 
Upprepa proceduren med alla bröden. Doppa dem sedan i den goda tomatsåsen och njut! 
 
#1 - - tommy:

ser spännande ut

#2 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Amen Herre Guuuud vad gott! :) Det låter lite som min indiska Daal som jag gjorde förra veckan. Så himla gott med indisk mat!

#3 - - Fani:

Det här lät och såg verkligen ut som en middag i min smak. Gaah, så gott!

Svar: Hoppas du provar det för lovar att det var fantastiskt gott! Speciellt om man gillar indiska smaker :) /Alicia
Alicia Hedlund

#4 - - Sandra/My own backyard:

OMG ser heeelt fantastiskt ut. Detta kommer jag absolut laga. Tack!!!!

Svar: Tack vad snäll du är! Lycka till och hoppas du tycker om det :) /Alicia
Alicia Hedlund

#5 - - JOSEFINE -:

Åh herregud, detta skall jag (läs: min pojkvän) laga ikväll! Yum. Älskar din blogg!!

Svar: Hehe, låter som en bra idé :) Tack så mycket! /Alicia
Alicia Hedlund

#6 - - Elina:

Har varit skeptiskt mot det där med äggen... Men det låter ju faktiskt rätt gott! Speciellt med bröd... <3

Svar: Har du det? Jag fullkomligt älskar att pochera äggen så, i den här tomatsåsen kommer du nog att tycka om det :) Ja bröden gör faktiskt en stor del till rätten! :) /Alicia
Alicia Hedlund

#7 - - Elin:

Detta ser fruktansvärt gott ut! Och vilken fantastisk blogg du har, har kollat igenom alla (!!) recept nu. Ser fram emot att laga mat framöver ;)

Svar: Vad glad jag blir, tack så hemskt mycket! Hoppas du fortsätter tycka om det jag lägger ut :) /Alicia
Alicia Hedlund

#8 - - Louise:

Vilken spännande maträtt :D

#9 - - lisilo.blogg.se:

Mmm! Detta måste jag försöka göra en gluten- och mjölkfri variant av!

#10 - - lisilo.blogg.se:

Mmm! Detta måste jag försöka göra en gluten och mjölkfri variant av!

Svar: Spännande, hoppas de blir minst lika goda glutenfria :) /Alicia
Alicia Hedlund

#11 - - Biggeros:

Låter spännande!! Ser väldigt gott ut÷)

Svar: Tack så mycket! Hoppas du testar det :) /Alicia
Alicia Hedlund

#12 - - JOSEFINE -:

Update: Åt detta igårkväll och det var superb! All thumbs up! x

Svar: Vad roligt att höra, det gjorde mig jätte glad verkligen! /Alicia
Alicia Hedlund

#13 - - Josephine:

Åh vad gott! Tack för receptet på naanbröd, har velat göra egna med en indisk maträtt. Mums vad gott det är!! :D

Svar: Naanbröden blev verkligen super bra och var faktiskt enkla att göra. Hoppas du testar dem :) /Alicia
Alicia Hedlund

#14 - - EMIZA:

ser gott ut

#15 - - MYLLENBERG - finalist i Top Model Worldwide:

ser gaaalet gott ut. måste testas! mums!

#16 - - Johan:

Låter riktigt gott.

#17 - - bella:

Mums!