Är ni sugna på något barnsligt gott?
Jag har nämligen bakat världens barnsligaste, godaste paj. Ja, ni läste rätt. Den är barnsligt god. Söt, len, kraftfull och alldeles underbar. En bit av den här till en kopp kaffe, YES!
Detta är egentligen en lyxigare variant av Banoffe pie. Som man gör med digestivebotten, dulce de leche, skivad banan och vispad grädde på toppen.
Men jag tyckte den saknade ett lager och när jag trillade över detta receptet så kände jag att det var precis det här den här pajen behövde. Mer CHOKLAD givetvis.
Jag har aldrig tidigare gjort en french silk pie. Vilket förvisso är konstigt eftersom jag har en kärlek för no bake (cheesecake är ju underbart). Hur smidigt är det inte att bara röra ihop och ställa i frysen eller kylen liksom?
Skillnaden mellan cheesecake och french silk pie är att fyllningen görs på rumstempererat smör och ägg istället för philadelphiaost. Jag tycker fyllningen blir lenare och krämigare än cheesecake. Det går inte riktigt att jämföra med chokladmousse för den här känns lite tyngre och lite mastigare. Men det passar sig alldeles utmärkt i den här pajen.
Bottnen är mycket enkel. Den är gjord på vaniljdrömmar. Jag ville att pajskalet skulle vara ljust och smaka vanilj. Så det fick bli vanliga hederliga drömmar. Vilket jag är nöjd med nu i efterhand.
Jag tror att digestivekexen inte hade gjort sig lika bra i smaken. Men om ni provar med det så får ni gärna säga hur det blev!
Sen kommer det ljuvliga lagret av french silk. CHOKLAD, CHOKLAD, CHOKLAD. Lent, krämigt och alldeles perfekt.
Därefter dulce de leche. Eller i mitt fall så köpte jag karamelliserad mjölk. Jag fullkomligt älskar den och är så glad att jag slipper momentet att koka kondenserad mjölk som jag gjorde förut. Nu kan jag bara öppna burken och använda direkt. VINST!
Vanilj, choklad, kola och så skivad banan. Ni fattar själva? Bananerna är ju den delen som får den just barnsligt god. ÅH. Älskar banan i efterrätter. Visst är det underbart gott?
Just det. Såklart har jag med en till ingrediens som jag använder väldigt flitigt av. KOKOS. Jag vet, ni får se mycket samma ingrediens val här.
Men jag bakar och lagar med det jag älskar såklart. Så kokosgrädden på toppen gör den här pajen fräsch. Lättar upp den litegrann och bryter så fint av i smakerna ihop med det andra. Men om ni föredrar att ha grädden precis som den är så tycker jag ni ska köra på det.
Men om ni älskar kokos som jag..så ska ni absolut göra kokosgrädden på toppen!
Nu när jag fått kläm på systemkameran så blir det att jag knäpper av en hel del bilder. Vill inte avslöja hur många bilder jag tog på den här pajen. Men därför får ni se en bildbomb av bilder här. Målet är dock fler olika vinklar till nästa fotografering eftersom många blir samma.
Men hoppas bilderna gör er tillräckligt sugna för att prova den här pajen. Det är det som är meningen liksom...
Det finns aldrig ett dåligt tillfälle för denna ljuvliga paj. Så det så.
French silk chocolate coconut banoffee pie
1 paj, 20-22 cm i diametern
Pajskal
300 g vaniljdrömmar
1 dl smält smör
0,5 dl kokosflingor
Fyllning
100 g mörk choklad
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3-4 stycken bananer
1 burk karamelliserad mjölk
Topping
1 dl vispgrädde
1 burk kylskåpskall kokosmjölk
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Valfritt
Kakao
Riven choklad
Mixa ingredienserna till pajskalet. Om det blir för smuligt, tillsätt mer smör. Tryck annars ut degen i en pajform som är cirka 20-22 cm i diametern. Ställ i kylskåpet under tiden du gör fyllningen.
Lägg det rumstempererade smöret i en bunke tillsammans med strösockret. Vispa tills det blir fluffigt. Smält chokladen och rör ner den i smörblandningen tillsammans med vaniljsockret. Vispa tills det är ordentligt blandat.
Sänk hastigheten på vispen och vispa ner ett ägg i taget med 5 minuters mellanrum. Fyllningen ska bli len och krämig. Häll den sedan i pajskalet och ställ tillbaka in i kylskåpet tills fyllningen stelnat. I cirka 1 timme.
Bred därefter ut den karamelliserade mjölken över fyllningen. Ställ åter in i kylskåpet och förbered toppingen till pajen.
Vispa grädden. Vänd den kylskåpskalla kokosmjölken upp och ner och öppna den underfrån. Häll av vattnet och gröp sedan ur grädden som är kvar i burken och häll ner den i vispgrädden. Vispa ytterligare i 3-5 minuter, tills mjuka toppar bildas. Vispa därefter ner florsocker och 1 tsk vaniljsocker.
Skiva bananerna och lägg dem ovanpå pajen. Toppa med grädden och om du vill, pudra över kakao och riven choklad.
Servera GENAST!
Nej förresten. Ni måste pudra över kakao och riven choklad. Det var så gott, hoppa ej över!
Åh vilken fin blogg! Jag gillar bilderna. Jag och min syster har en blogg om mat. Den heter http://theartofcooking.blogg.se/ , titta gärna in på den om du vill! Ha det bra, keep up the good work!