Brown butter chocolate chip cookies

Jag har börjat älska baka småkakor. Man kan variera dem i oändlighet och det är så gott. Har flera stycken recept på lager som jag vill testa. 
 
Den här kakan innehåller smör som fått puttra lite längre på spisen för att få en nötaktig smak och den är fylld med choklad, pecannötter och flingsalt. Dessa smakerna flyter samman så fint med varandra och man har svårt att bara äta en kaka åt gången..
 
 
Brown butter chocolate chip cookies 
ungefär 30 st 
 
225 g smör 
2 dl farinsocker 
1 dl strösocker 
2 tsk vaniljpulver 
1 tsk bakpulver
1 tsk sirap 
1 stort ägg 
1 äggula 
5 dl vetemjöl 
1 tsk salt 
1 dl hackade pecannötter 
2 dl hackad choklad 
Flingsalt 
 
Lägg hälften av smöret i en kastrull och smält det på medelhög värme. Det är meningen att smöret ska få en nötaktig smak så därför får man ha lite tålamod och låta det puttra i 3-5 minuter. Efter en stund kommer smöret att börja skumma och smöret har fått en fin brun färg. Då är det klart. Ställ åt sidan så länge och låt det svalna. 
 
Vispa ihop det resterande smöret tillsammans med farinsockret i ungefär 5 minuter eller tills sockret gått in ordentligt i smöret. 
 
Häll därefter på sirap och vaniljpulver och vispa lite till. 
 
När det smälta smöret har svalnat häller du det tillsammans med strösockret ner i bunken och vispar tills smeten får en ljusare färg och känns fluffig. 
 
Knäck i ägget och äggulan och vispa lite mer. Nu är det bara mjölet, bakpulvret och saltet kvar som ska vispas i och blandas ordentligt med övriga smeten. 
 
 
Vänd sedan ner chokladen och nötterna i smeten med hjälp av en slickepot. 
 
Lägg över degen på en bit plastfolie och platta ut den med händerna. Nu ska vila degen innan den bakas och det görs i kylskåpet i minst 30 minuter. 
 
Innan du ska baka kakorna sätt på ugnen på 175 grader. 
 
Rulla så stora kakor du vill ha till bollar och lägg på ett bakplåtspapper och tryck ut dem lite lätt med fingertopparna. Tänk på att de kan flyta ut lite i ugnen så lägg dem inte för tätt. 
 
 
Strö över lite flingsalt på kakorna och grädda dem i ugnen tills du tycker de fått fin färg. Tiden varierar från ugn till ugn men också storleken på kakorna är avgörande. Jag gräddade mina mellan 8-10 minuter. 
 
0 kommentarer

Kategorier: Kakor
Taggar: Chocolate chip cookies, Choklad, Flingsalt, Pecannötter