Chocolate chip cookie med kolasås, chokladganache & maräng

 
 
 
Botten är gjord på kakdeg med chokladbitar i. Fyllningen är en kolasås med vanilj och jag hade en skvätt rom i också som bröt av perfekt mot det söta. På toppen är det en chokladganache och avslutningsvis en stor härlig maräng. 
 
 
Chocolate chip cookie
En form, 25 cm i diametern
 
2,25 dl vetemjöl 
0,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
100 g smör 
1 dl farinsocker 
1 tsk vaniljpulver 
1 ägg 
100 g hackad choklad 
 
Sätt ugnen på 180 grader. 
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. I en annan bunke vispa smöret, farin- och vaniljsockret till en krämig smet, i ungefär 3-5 minuter. 
Tillsätt sedan ägget, vispa litegrann och sikta sedan ner mjölblandningen och vispa ytterligare tills det format sig till en kakdeg.
 
Vänd försiktigt ner den hackade chokladen. 
 
Tryck ut kakdegen i en rund form och grädda i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter eller tills pajskalet fått en fin färg. 
Ta ut och låt svalna. 
 
Kolasås 
 
2,25 dl socker 
1 dl vispgrädde 
4 msk smör 
1 tsk rom (kan uteslutas) 
1 tsk äkta vaniljpulver
Flingsalt 
 
Häll sockret i en kastrull och värm det på spisen. Sockret ska smälta och bli en kola. Det är viktigt att röra försiktigt hela tiden och vara med att ta bort kastrullen från plattan när sockret karamelliserats och blivit till kola. 
 
När du tagit bort kastrullen från plattan ska du tillsätta grädden och smöret. Men var försiktig, det är väldigt varmt och det kan skvätta när du häller i grädden. Men rör hela tiden och ställ tillbaka kastrullen på plattan när du hällt på grädden och smöret för blandningen ska långsamt sjuda tills den tjocknat, i 3-5 minuter. 
 
När kolan tjocknat ta bort från spisen och häll i vaniljen och eventuellt rom. 
Häll kolasåsen på pajskalet och låt det stå för att stelna i rumstemperatur i minst 1 timme innan du gör nästa lager. 
 
 
Chokladganache 
 
100 g mörk choklad 
1 dl vispgrädde 
 
Smält chokladen tillsammans med grädden i ett vattenbad. Rör om hela tiden så att massan blir krämig. När kolan stannat häll på chokladen och tänk på att den ska vara varm för då är den lättare att breda ut. 
 
 
Precis innan servering av kakan är det dags att göra marängen. Jag brände av min maräng med en brännare, vilket jag tycker blir det bästa resultatet. 
 
Maräng 
 
4 stycken stora äggvitor 
1 dl socker
 
Vispa äggvitorna tills det blivit ett stort vitt skum. Om man kan vända bunken upp och ner och marängen sitter kvar är den godkänd. Häll därefter ner sockret och vispa lite till. 
 
Klicka ut marängen på pajen och bränn av den med en brännare.