Nutella- och banan tarte tatin med kanelrostad hasselnöt- och pumpacrunch

Vad är då en Tarte tatin? Det är en upp- och nedvänd paj med smördeg eller mördeg. En klassiskt fransk Tarte tatin med äpple är faktiskt helt fantastiskt. Tillsammans med en hemrörd vaniljsås. Åhh..
Men jag älskar choklad, som ni kanske märkt efter alla recept med just choklad i här på bloggen..
Så när jag hittade ett recept på en Tarte tatin med nutella, banan och kolasås, ja då kunde jag inte låta bli.

Bananerna får sjuda i karamellen innan man lägger ihop pajen.

Ett tjockt lager nutella på smördegen.
Det är busenkelt att göra. Lite svårt att få den snygg dock, så jag inte inte helt nöjd med bilderna. Men jag kände mig ändå tvungen att dela med mig av det här receptet för ni kommer älska den här barnsligt goda efterrätten.
Just det, glömde nästan att berätta om den här granola liknande blandningen på toppen. Hasselnötter och pumpakärnor rostade i smör, vanilj och kanel. Typ pricken över i:et på den här efterrätten. Tillsammans med glassen då också förstås.

Hasselnöt- och pumpacrunch med kanel
2 msk smör
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl grovhackade hasselnötter
1 dl pumpakärnor
0,5 dl farinsocker
1,5 tsk kanel
1/3 tsk salt
Börja med att göra hasselnöt- och pumpacrunchen.
Sätt ugnen på 180 grader.
Värm smöret i en kastrull tills det blir brynt och ta bort från plattan. Vispa upp det bruna som hamnar på botten och häll i vaniljpulver, hasselnötter, pumpakärnor, socker, kanel och salt.
Blanda väl och sprid ut blandningen på ett bakplåtspapper i en ugnsfast form eller plåt.
Ugnsrosta i 15-20 minuter. Rör gärna några gånger i blandningen under tiden den är i ugnen för bästa resultat!
Ta ut och låt svalna och under tiden gör du din Tarte tatin.
------------------------------------------------------------------------------------------
Tarte tatin med nutella och banan
2 smördegsplattor (mina var från frysdisken, men tinade)
1,5 dl nutella (helt okej med mer om man älskar nutella..)
3 små bananer
1,5 dl socker
1/4 tsk salt
1 msk grädde
2 msk smör
1 tsk vaniljpulver
Höj ugnen till 200 grader.
Börja med att nypa ihop dina två smördegsplattor och kavla sedan ut degen. Eftersom vi ska baka den i en ugnstålig stekpanna så formar du degen rund. Min blev ungefär 25 cm i diametern.
Bred på ett tjockt lager nutella och ställ in degen i kylskåpet tills den är redo att användas.
Skala bananerna och dela dem på längden.
Ta fram en stekpanna som du kan använda i ugnen. Häll ned sockret och smält det tills det blir en karamell och ta sedan bort stekpannan från värmen.
Häll genast försiktigt på grädden, smöret och saltet och rör om. Ställ tillbaka på plattan och lägg försiktigt ner bananerna (har försökt visa på bilden ovanför när bananerna simmar i karamellen). Låt det sjuda i cirka 2 minuter. Strö över vaniljen och låt det sjuda ytterligare någon minut.
Ta ut smördegen med nutella från kylskåpet och placera degen över bananerna. Försök vik kanterna på degen under bananerna.
Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i ungefär 20 minuter eller tills smördegen har fått en gyllenbrun färg.
Ta ut och låt pajen "stanna" lite innan du försiktigt vänder på den. Om en banan fastnar i stekpannan är det bara till att pilla tillbaka den på sin plats igen.
Servera Tarte tatinen med en skopa glass och hasselnöt- och pumpacrunch!
Jag gick lite överstyr med mitt chokladbegär och hade chokladglass på toppen, men en stor slev äkta vaniljglass hade gjort efterrätten precis lika god.
Ååååh vad gott! :O :D
//nouw.com/100kitchenstories