Pumpaglass med chai & dulce de leche swirl + honungskanderade sötmandlar...i en chokladdoppad strut med nutella

 
Vet ni vad som gör mig lite extra lycklig just nu? 
 
 
Att vi har gått in i november och jag har ställt in på mysläge och bara kan tänka på julrecept, julpynt, julgran, julkalendern (jag är en trogen följare varje år..), julmarknader och allt annat som har med jul att göra. Det får det att pirra i magen på mig. Jag älskar julen och jag är alltid lika ledsen så fort den är över.
 
Efter julen kommer liksom några månader när jag varje år överväger att flytta från Sverige. Jag menar, det känns totalt onödigt att stanna här i januari, februari och mars. Jag inbillar mig åtminstone att varje år har vädret varit dåligt och längtan efter att våren ska komma blir för stor. GAH, väders i-landsproblem. Det verkar jag ha svårt att komma ifrån..
 
Vad tror ni om snön i år? Får vi någon till jul? 
 
 
 
Minns ni att jag i måndags delade med mig av mitt recept på krämig pumpapolenta med balsamicorostade betor? Vad tyckte ni förresten om en vegetarisk måndag? Något vi borde fortsätta med? Berätta vad ni vill se mer av! 
 
Hur som helst, i måndags berättade jag om min besatthet av pumpan. Jepp, den har inte försvunnit än och i veckan när jag var hemma i Karlshamn för att hälsa på min familj (hej mamma, pappa, farfar & farmor) fick jag mamma och pappa till att vi skulle laga pumpasoppa och jag lyckades tvinga på dem en spaghettipumpa. 
 
Jag tyckte det var dags för dem att uppleva dessa älskade pumpor också! 
 
 
Så här i efterhand kanske jag känner att jag kunde lugnat mig lite på pumpafronten. Eller? Vi lyckades åtminstone få tag på en Muscatpumpa och soppan vi gjorde på den tillsammans med kokosmjölk, buljong, hackad tomat och lök var barnsligt god. Muscatpumpan är som jag förstår det en av de sötare pumporna och ger också finast orange färg. Vilket var VÄRLDS i soppa hörrni. 
 
Och i glass. Som tillexempel den här pumpaglassen som är smaksatt med chai OCH har en dulce de leche swirl. ÅH ÅH, med honungskanderade sötmandlar på toppen. <--- SÅ NEDRANS GOTT. 
 
I en chokladdoppad OCH nutellafylld våffelstrut. OH MY. Fattar ni?!
 
 
Okej, jag blir fortfarande fullkomligt överexalterad när jag ska berätta det här för er. Ni vet, när jag gjorde den här glassen var det för att jag hade överbliven pumpapuré kvar i kylskåpet. Att det råkade bli smaksatt med min chaikryddblandning är för att jag är besatt av den också för tillfället. Så den fanns nära till hands och kanel + pumpa fungerar ju ganska så bra, visst? 
 
Dulce de leche swirl. Jepp, jag hade en burk hemma (såklart) och kola känns ALLTID rätt att använda. Med detta sagt så finns det en viss tjusning när ett recept kommer till spontant. Jag bara ÄLSKAR det!
 
 
De honungskanderade sötmandlarna var där för crunchet skull. Men jag lät en nypa av chaiblandningen + flingsalt få vara med i kanderingen, så ni kan tänka er att kombinationen av sötman från honungen + en underton av pepparkaka (jag tycker chai påminner om det) + lite sälta från flingsaltet gjorde sitt. 
 
Så om ni väljer att prova göra den här glassen. <-- VILKET NI MÅSTE. Så får ni faktiskt inte utesluta de honungskanderade sötmandlarna. Jag kan sträcka mig till att ni väljer en annan nöt. Jag tror nämligen att valnötter, pistagenötter eller hasselnötter hade varit super gott också. Men som sagt, bara ni gör en kanderad nöt. Deal? 
 
 
Glassen är super enkel att göra och det som krävs av dig är väntetiden i frysen. Den är VÄRST för mig alltså. Men annars vispar du upp grädde tills mjuka toppar bildas. Häller i kondenserad mjölk och vispar lite till. Sedan smaksätter du glassbasen med pumpapuré (egen pumpapuré gör du enkelt genom att koka pumpan tills den blir mjuk och sedan mixar den slät), chaikryddblandning och vaniljpulver. 
 
I en form varvar du sedan glassmet med dulce de leche. Sedan är det bara att vänta i minst 4 timmar innan du kan hugga in i den. 
 
För er som undrar över min chaikryddblandning så gör jag den själv och jag har noterat receptet här nedan. Receptet räcker till mer och spara den gärna i en burk och smaksätt din havregrynsgröt, müsli, kaffe, grädde, te eller använd den i bakning nu framöver. Det kommer jag definitivt att göra! Om ni inte är förtjusta i chaiblandningen går det bra att utesluta och ersätta med enbart kanel. 
 
 
Efter i somras när jag äntligen förstod att jag skulle äta min glass i våffelstrut, vilket jag gjorde HÄR och HÄR (ni måste bara kika in på recepten) var det en självklarhet att även min pumpaglass skulle ätas på det viset! 
 
Helst av allt ville nog Simon att jag skulle göra en repris på när jag bakade en brownie i våffelstruten. Det var livsfarligt och det godaste jag gjort ska ni veta! Men det är faktiskt inte mycket sämre att äta sin våffelstrut chokladdoppad och FYLLD med nutella. 
 
Med tanke på att när jag tog första tuggan av det här och jag blev fullkomligt exalterad över vad jag nyss hade smakat på och snabbt knäppte flera mobil bilder för att skicka till pappa för att visa vad jag hade gjort, så förstår ni att det här var inte bara gott... 
 
Det var helt enkelt UNDERBART. Underbart x10483748492892849284. Oh yes.
 
 
Pumpaglass med chai & dulce de leche swirl + honungskanderade sötmandlar...i en chokladdoppad strut med nutella
 
Pumpaglass med chai & dulche de leche swirl 
ca 1,5 liter glass
 
5 dl vispgrädde 
1 burk kondenserad mjölk 
1 tsk vaniljpulver 
1 tsk chaikryddblandning *
1 dl pumpapuré 
1 burk karamelliserad mjölk 
 
Vispa grädden tills toppar bildas. Häll därefter ner den kondenserade mjölken och vispa tills det blandats. Tillsätt sedan pumpapurén, chai och vaniljpulver. Vispa ytterligare tills allt är ordentligt blandat. 
 
Ta fram en form som rymmer cirka 1,5 liter. Varva sedan glassmeten med den karamelliserade mjölken i formen. Ställ in i frysen i minst 4 timmar innan servering. Ta fram glassen 10 minuter innan den ska ätas så kommer den vara i perfekt konsistens när det är dags! 
 
Honungskanderade sötmandlar 
 
1 dl sötmandlar, hackade 
2 msk flytande honung 
1 tsk chaikryddblandning 
En nypa flingsalt 
 
Lägg mandlarna tillsammans med honung, chai och flingsalt i en stekpanna. Låt mandlarna sjuda tills de karamelliserats och rostats i cirka 5 minuter. Lägg mandlarna på ett bakplåtspapper utspritt och låt de svalna. 
 
Chokladdoppade våffelstrutar med nutellagömma 
 
Våffelstrutar 
Nutella 
Smält mörk choklad 
 
Doppa våffelstrutarnas kanter i mörk smält choklad. Ställ dem i ett glas i kylskåpet så att chokladen stelnar. Lägg en generös klick av nutella i våffelstrutarna. 
 
 
Chaikryddblandning *
 
2 msk kanel 
1 msk ingefära 
1 msk kardemumma
1 msk mald nejlika 
0,5 tsk vaniljpulver 
 
Blanda alla ingredienserna i en burk. Förvara torrt och svalt. 
 
SERVERA DIN PUMPAGLASS SÅ HÄR: 
 
Skopa upp några kulor glass och lägg ovanpå våffelstruten. Se till att den första kulan trycks ner i våfflan så att du får smakupplevelsen hela vägen fram till nutellagömman. ÅH, ni kommer älska det här! Toppa med honungskanderade sötmandlar och HUGG IN! 
 
 
Kan ni lova mig att ni gör pumpaglass i helgen? PLZ. 
#1 - - Linnéa - The Hungry Gosling:

Pumpaglass låter jättegott! Och jag tycker absolut att vegetariska måndagar är en bra idé :)

Svar: Tack så mycket! Vad roligt att du gillade det :)
Alicia Hedlund