Beef pot pies med pumpa & svamp toppad med frasig filodeg

 
Jag är så glad över att äntligen kunna visa er detta receptet! 
 
 
Jag vet att jag har tjatat om min kärlek för grytor i tidigare inlägg men den här gången är jag mer exalterad än någonsin. För den här grytan som är gjord på högrev, pumpa, svamp, öl, örter, bacon och mustig köttbuljong överträffade sig själv. 
 
Sen att jag valde att servera den som en pot pie var det mest genialiska jag kunde komma på. Åtminstone var det en jädrans tur att jag "vågade" ta ut svängarna lite och servera min gryta på ett annat sätt än med potatismos. Vilket förvisso är det bästa jag vet, men det här hörrni..
 
...det slog potatismoset..(nästan). 
 
 
Vet ni? Det gjorde mig så jädrans nedstämd att de på radion idag sa att det kommer vara mulet i Göteborg fram tills torsdag nästa vecka. Jag menar det är INTE okej. Mulet = grått. Grått = jag vill inte gå ut eller varför ens gå upp ur sängen humöret. 
 
ÅHH. Väder är ett alldeles för stort i-landsproblem för mig. Men när kylan har kommit så är solen ganska så skön att bli uppvärmd av. Eller hur? 
 
Hur tacklar ni de mörka kvällarna nu förresten? Jag är fortfarande ovan och kollar förvirrat på klockan när det börjar mörkna. Det enda positiva med mörkret är alla tända ljus jag kan ha här hemma. Det är verkligen så mysigt! 
 
 
 
Okej, nu ska jag sluta ge er väderuppdatering (vi får hålla tummarna att vädret ändras helt enkelt..). Ni vill säkert höra mer om dessa fantastiskt söta små pajerna istället. För de här pajerna går definitivt under katergorin "mysmat" tycker jag! Eller hur?
 
En pot pie är en paj där man lägger skalet ovanpå fyllningen. Ibland kan det vara att föredra i många lägen eftersom pajskalet kan bli alldeles för mjukt och mosigt av fyllningen när man gör en botten av det. Men det är ju såklart en smaksak. En av mina favoritpajer har jag delat med mig för längesedan här på matkrabat och ni som gillar kycklingpaj borde verkligen testa den här pajen. Receptet hittar ni HÄR. Åh när jag ändå är igång och tipsar om pajer så är jag också helt galen i att göra galetter. De bli så fina och den bästa jag har gjort är en galette med karamelliserad majs och tomat med vitlöksrostad getostkräm. Jepp ni läste rätt! Den är UNDERBAR. 
 
På en pot pie brukar man vanligtvis lägga ett täcke med smördeg ovanpå fyllningen. Som jag har förstått det åtminstone. Min plan var att göra detsamma men sen slog det mig att jag verkligen ville ha täcket frasigt. Jag menar hur gott är det inte med ett frasigt yttre och ett krämigt inre. Nä precis, det är ju VÄRLDS. 
 
 
 
Så jag tänkte helt enkelt om och valde att använda filodeg istället. Det fungerade alldeles utmärkt och resultatet blev precis som jag hade tänkt mig, det vill säga ett frasigt gyllene täcke! 
 
Så inget knådande behövs utan du tar din filodeg och lägger den ovanpå fyllningen och så penslar eller sprayar du filodegen med smör. Jag menar hur skönt är det inte att man slipper knådningen av pajdegen?! 
 
Hur mycket jag än älskar att göra mina galetter så är det skönt att slippa kladda med degen. <---SANT. 
 
 
Vad gömmer sig under det frasiga täcket då? Som sagt är det en gryta som kokt länge på bland annat högrev, pumpa, svamp, öl, örter, bacon och mustig köttbuljong. Allt i den här grytan stämmer överens med årstiden och oktober månad. 
 
Har ni bestämt er vad ni ska laga till halloween i helgen? Om inte så tycker jag att ni ska göra dessa, för jag tycker nämligen de passar perfekt inför helgen som kommer, håller ni inte med? 
 
 
 
Jag vet inte om ni har märkt det från tidigare recept jag gjort med långkok att jag alltid väljer att koka grytan i ugnen. Jag menar hur jädrans smart är inte det?
 
Du kokar upp grytan på spisen och sätter sedan in den i ugnen på 200 grader och låter den sjuda där inne, gärna minst i 2 timmar och sedan plockar du ut grytan. Reder den och smakar av med eventuellt mer kryddor. 
 
Och vad du väljer att göra i de två timmarna som grytan är i ugnen är upp till dig. Men det bästa är att du slipper stå vid spisen och passa. Du slipper med andra oroa dig för grytan alls. Den sköter jobbet självt i ugnen. YEESSS. 
 
 
Åh jag höll ju på att glömma avslöja vad som gömmer sig i mellan fyllningen och det frasiga filodegstäcket..nämligen en massa riven ost. Jepp ni läste rätt. Så ni kan tänka er själva hur gott det blev.
 
Jag menar smält ost sätter pricken över i:et på det mesta. Så nu har ni inget val, ni måste prova dessa! OH JA! 
 
 
Beef pot pies med pumpa & svamp toppad med frasig filodeg 
6 små pot pies eller 1 stor 
 
150 g bacon, delat i mindre bitar 
1 kg högrev, delat i mindre kuber 
2 morötter, delade i kvartar 
1 gul lök, hackad 
2 vitlöksklyftor, pressade 
200 g skivade champinjoner 
1/2 butternut pumpa, ca 3 dl, delade i mindre kvartar 
3 dl valfri öl 
5 dl mörk oxbuljong 
2 tsk paprikapulver 
1 tsk timjan 
1 tsk rosmarin 
1 tsk oregano
0,5 tsk chiliflakes 
1 lagerblad 
Maizena - redning 
 
Toppen
250 g filodeg, jag använde POP´s 10 lagers filodeg 
150 g riven ost 
Smör, pensla eller spraya ovanpå filodegen 
Färsk rosmarin 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Börja med att hacka och dela alla grönsakerna. Skär köttet i mindre kuber och dela baconet i mindre bitar. 
Värm en gjutjärnsgryta på spisen och lägg ner baconet, fräs tills det blir krispigt. Ta ur baconet från grytan och lägg det på en tallrik med en bit hushållspapper på. 
 
Lägg därefter ner köttet i grytan. Låt det brynas runt om och ta sedan ur det från grytan och lägg i en bunke så länge. Häll ner morötter, lök och vitlök i grytan och fräs i 3-5 minuter eller tills det börjar mjukna. Tillsätt därefter champinjonerna och pumpan och fräs ytterligare i cirka 5 minuter. 
 
Lägg nu tillbaka köttet i grytan med grönsakerna, salta & peppra! 
Häll sedan på öl, buljong, paprikapulver, timjan, rosmarin, oregano, chiliflakes och ett lagerblad i grytan. Låt det koka upp och tillsätt då baconet. 
 
Sätt lock på grytan och ställ in den i ugnen och låt den sjuda i ugnen i minst 2 timmar. Ju längre, desto bättre. 
 
NÄR GRYTAN ÄR REDO: 
 
När grytan börjar bli redo att tas ut förbered filodegen genom att klippa de 10 arken på mitten. 
När grytan är redo ta ut den från ugnen och ställ den på en varm platta på spisen. Red av den med maizena och smaka av med eventuellt mer kryddor eller buljong. 
 
Fördela därefter ut grytan i de små formarna, alternativt en stor och toppa varje med riven ost *. 
Ta därefter 3 lager av filodegen och och tryck ihop arken något och toppa varje form med. Spraya eller pensla varje filodeg med smör. 
 
Sätt de små formarna på ett galler och sätt in dem i ugnen och baka dem tills filodegen blivit gyllene och fått en krispig yta. Jag bakade mina i cirka 20 minuter. 
 
Servera dina pot pies tillsammans med en stor sallad. 
 * Jag fick en del gryta över och det åt jag tillsammans med kokt ris vid ett senare tillfälle. Perfekt! 
 
 
Åh ser ni vad som händer där under det frasiga täcket?
#1 - - Sharon:

Åh vad gott det ser ut att vara!

Svar: Tack så mycket! Det var det också kan jag lova :)
Alicia Hedlund

#2 - - angelicasvarld.blogg.se:

Men så galet gott det där såg ut! Måste jag helt klart prova...jag älskar ju alla former av grytor!

En härlig fredag och helg önskar jag dig!

Svar: Ja men då passar den här säkert dig Angelica! Hoppas du vågar prova :) Detsamma till dig!
Alicia Hedlund

#3 - - Linn Strömberg:

Verkar ju verkligen GALET gott!

Svar: Hehe, tack Linn! Det var det också :)
Alicia Hedlund

#4 - - Fani:

Det där såg verkligen jättegott ut!

Svar: Tack så jätte mycket!
Alicia Hedlund

#5 - - Hon:

Så otroligt gott det ser ut!

#6 - - Amanda Niclasson:

Ser spännande ut! :)

#7 - - corneliaeriksson.blogg.se:

Oj så tjusiga!!

Svar: Tack så mycket :)
Alicia Hedlund

#8 - - Linnea:

Det där ser vansinnigt gott ut!

Svar: Vad roligt att höra Linnea! :) Tack!
Alicia Hedlund

#9 - - Tilda Barkselius:

Ser och låter super mumsigt ut!

Svar: Tack så jätte mycket :)
Alicia Hedlund

#10 - - Jasmine:

Jag gillar din kreativitet!
Kram

Svar: Tack så mycket Jasmine! Vad glad jag blir att få höra det :)
Alicia Hedlund

#11 - - Carina:

Det ser vansinnigt gott ut!! :)

Svar: Tack så jätte mycket!
Alicia Hedlund

#12 - - Hanna Karlsson:

Det ser hur gott ut som helst!

Svar: Åh tack!
Alicia Hedlund

#13 - - Rebecca:

Men det där såg ju fantastiskt ut! Ska försöka experimentera fram en vegetarisk version ^^*

Svar: Ja det går utmärkt att göra. Bara att öka mängden pumpa och svamp och byta ut till grönsaksbuljong! Voila! Lycka till, hoppas det blir bra :)
Alicia Hedlund

#14 - - Alina Söderholm:

Så gott!

#15 - - Robex Lundgren:

mums

#16 - - Carolina Thoor:

Åh det ser otroligt gott ut!

#17 - - Frida:

Det ser riktigt smaskigt ut :)

#18 - - Simon:

Wow! Ser verkligen grymt gott ut! den här blir att lägga på minnet. Älskar också grytor ^^

Svar: Tack så jätte mycket! Hoppas du gillar det om du provar :)
Alicia Hedlund

#19 - - Frida:

Gott det ser ut
Fina bilder också, vad har du för kamera?

Svar: Tack! Jag har en Canon Eos 60D :)
Alicia Hedlund

#20 - - Biggeros:

Så underbar god höstmat!!!!

Svar: Ja det tycker jag också :) Perfekt att laga i denna tid :)
Alicia Hedlund

#21 - - Marika:

Mums :) det ser väldigt gott ut!

Svar: Tack så mycket Marika, vad glad jag blir :)
Alicia Hedlund

#22 - - Maria:

Så gott det där ser ut och vilka vackra bilder.
Maria

Svar: Tack så mycket Maria :)
Alicia Hedlund