Grekisk kyckling souvlaki med krispiga feta fries, marinerade grönsaker, vitlöksrostad saffransaioli & rödvinskokta körsbär
Visste ni att det krävs mellan 100 000-150 000 krokusar, som ska plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kilo torkad saffran?

Nej det visste inte jag heller, tills jag googlade på saffran häromdagen. Jag var så sugen på att göra något med saffran men visste inte vad jag skulle göra. Vi är ju ändå mitt i sommaren och jag ville göra något somrigt och inte låta saffranet förknippas med vintern..
Jag fullkomligt älskar ju sås så någonstans där landade jag på vad jag ville göra. Sedan byggdes rätten på av sig självt. Det blir ofta så när jag ska komma på vad jag ska laga. Jag blir sugen på alla möjliga olika saker och så bygger jag upp en bild i huvudet på vad som kan passa ihop.

I det här fallet kanske den här rätten känns lite konstig. Jag menar grekisk kyckling souvlaki gör sig kanske bäst ihop med tzatziki, fetaost, oliver och pita?
Men efter att jag smakade på det här så blev jag inte besviken. Jag blev snarare nöjd över mig själv. Jepp, för det här var en "high-five middag" helt klart. När jag så kaxigt lyckas klämma fram det (har ju som sagt väldigt svårt för att säga sådant där högt) så lovar jag er att det är så. Åtminstone i mitt tycke såklart!

Hur som helst. Saffran då. Ja de produceras som flitigast i Iran om jag förstod det hela rätt, men både Spanien och Grekland följer tätt därefter.
Det räckte med att jag läste Grekland på Wikipedia så hade jag bestämt mig. Souvlaki skulle det bli. Med krispiga feta fries såklart (inte en grekisk måltid utan FRIES och FETAOST liksom).

Men så ville jag ha något som bröt av mot saffranet. Rödvin är ju gott tänkte jag och körsbär är i säsong. VOILA, jag kokade helt enkelt ihop rödvin med körsbär och en skvätt balsamvinäger. Det blev så gott tillsammans med den vitlöksrostade saffransaiolin.
För JA, man kan ha två såser i en måltid. Jag kan åtminstone!

Ingen måltid utan grönsaker, frukt eller bär som ni vet. Grillade grönsaker känns bara så rätt här. Jag tog en blandning av mina favoriter, nämligen, zucchini, aubergine, röd spetspaprika och rödlök. Jag delade upp marinaden i två bunkar och marinerade kycklingen i ena och grönsakerna i andra.
Sen är det ingen som vill tacka nej till dem grönsakerna mer. Inte ens sambon! Har nog aldrig förr sätt lika stor del fries som grönsaker på hans tallrik förr. VINST!

Marinaden är inte svår och det är varor man oftast har hemma. I mitt kök finns dessa alltid nära till hands och det är en god olja, citronsaft, balsamvinäger, vitlök och den här gången valde jag att använde de frysta provencalska örtkryddorna i. Det var mycket gott, men kan tänka mig att det hela hade blivit så mycket bättre med en blandning av olika färska kryddor.
Jag längtar så tills jag skaffar mig en trädgård jag kan odla i...

Saffransaiolin var perfekt. Jag bestämde mig för att ugnsrosta en hel vitlök för att inte låta vitlöken ta över hela såsen utan istället tillföra den söta och milda smaken till aiolin. Jag gjorde min egen majonnäs och tror helt klart att det gör en stor del för smaken. Men det går givetvis utmärkt att köpa färdig. Låt mig veta hur ni gjorde, om ni fick till smaken som jag tyckte att jag fick?
Jag tillförde lite sötma i form av flytande honung på slutet när jag smakade av. Saknade lite sötma i min, men det är valbart och det är inte säkert ni tycker att ni behöver det. Men jag gillade det.

Att lägga upp sina feta fries på en skärbräda med saffransaioli ringlat över sig och en stor klick av rödvinskokta körsbär gjorde hela middagen förhöjd.
Jag kom på mig själv att inte röra min egna tallrik för att händerna ivrigt doppade och plockade på skärbrädan istället. SÅ GOTT, och trevligt sätt att äta fries på tycker jag!

Jag vet faktiskt inte hur jag ska avsluta det här inlägget. Jag vill berätta mer för er hur det smakade. Jag vill få er att göra det. Men om vi säger så här, allt gifter sig perfekt. Så uteslut inget, för inget av det som syns på tallriken är onödigt. Allt behövs.
Jag skulle kunna sträcka mig till att ni kan välja andra grönsaker. Men det skulle bara vara det i så fall...

Grekisk kyckling souvlaki med krispiga feta fries, marinerade grönsaker, vitlöksrostad saffransaioli & rödvinskokta körsbär
Grekisk kyckling souvlaki
2-3 personer
600 g kycklingfilé
0,5 dl citronsaft
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
0,5 msk paprikapulver
1 msk provencal örtkrydda (finns i frysdisken)
1 pressad vitlöksklyfta
Grillspett
Kycklingen ska träs på spett så dela den i mindre passande bitar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke och häll sedan över hälften av marinaden i en annan bunke. Lägg i kycklingen i den ena bunken och ställ in i kylskåpet.
Marinerade grönsaker
Hälften av marinaden ovan
2 röda spetspaprikor
1 zucchini
1 liten aubergine
1 rödlök
Dela grönsakerna i mindre bitar och lägg dem i marinaden. Gnid in marinaden i grönsakerna med hjälp av händerna och se till att allting täcks ordentligt.
Rödvinskokta körsbär
2 msk smör
1 finhackad schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
250 g urkärnade körsbär, frysta eller färska
2 dl rött vin
1 dl balsamvinäger
1 msk torkad timjan
1 msk färsk eller fryst basilika
Salt & peppar
Lägg smöret i en kastrull. Tillsätt pressad vitlök och finhackad schalottenlök och fräs tills löken blir mjuk, 2-3 minuter. Tillsätt därefter körsbären och sjud den i kastrullen tills den mjuknat. Häll då sakta på rött vin, balsamvinäger och timjan och låt det koka upp.
Sjud körsbären tills såsen reducerat ner och börjar tjockna. Det ska kännas som en hällbar sirap. Om körsbären inte fått önskad konsistens efter 20 minuter kan du reda av den med lite maizena till önskad konsistens.
Smaka av med basilika, salt och peppar.
Vitlöksrostad saffransaioli
4 portioner
1 dl majonnäs
0,5-1 msk dijonsenap
1 hel rostad vitlök, RECEPT HÄR *
1 paket saffran
0,5-1 msk citronsaft
Salt & peppar
Flytande honung
Börja med att rosta vitlöken i ugnen. *
När löken har svalnat litegrann, tryck ut den ur sitt skal och mosa den med hjälp av en gaffel.
Lägg majonnäs, den mosade vitlöken, 0,5 msk dijonsenap, 0,5 msk citronsaft och saffran i en bunke. Vispa med hjälp av en elvisp tills allting gått ihop till en len och krämig sås.
Smaka av med eventuellt mer citronsaft, dijonsenap, salt och peppar. Jag sökte en lite sötma och hade ungefär 1 tsk honung i också. Ni får smaka er fram vad ni tycker är bäst!
Feta fries
2-3 portioner
4 stora potatisar, skalade och delade i tunna strips
0,5 dl olja
Salt & peppar
1 paket fetaost
Sätt ugnen på 225 grader.
Se till att potatisen legat i kallt vatten under dagen. Byt gärna vattnet några gånger så att stärkelsen från potatisen hälls av. Torka dem med en handduk, de ska vara torra innan du blandar dem med oljan.
Blanda därefter stripsen med oljan, salt och peppar. Gnid in oljan runt stripsen med hjälp av händerna och se till att alla är täckta i oljan.
Förbered två plåtar med bakplåtspapper och lägg ut stripsen en och en på pappret. Det är viktigt att de inte ligger på varandra.
Sätt in stripsen i ugnen i 20-25 minuter. Om de har börjat få en gyllenbrun färg och känns klara, sätt ugnen på grill och kör dem ytterligare i 5-10 minuter eller tills du tycker att de fått en fin och krispig yta.
Ta ut och rör EJ om förrän stripsen vilat i minst 10 minuter på pappret, annars kan det bli mosigt.
SÄTT IHOP DIN GREKISKA MIDDAG SÅ HÄR:
Trä kycklingen på grillspett och grilla eller stek dem i pannan, 3-4 minuter på varje sida eller tills kycklingen är helt klar.
Grilla eller stek de marinerade grönsakerna tills ytan fått fin färg och de mjuknat lite. Salta och peppra!
Lägg kyckling souvlaki, fries och marinerade grönsaker på en tallrik. Toppa med en generös mängd av rödvinskokta körsbär, saffransaioli och smulad fetaost.
Nu är det bara att hugga in och kom ihåg, det är kombinationen av smakerna på tallriken som gö'rt!

Jag håller tummarna för att ni testar detta redan ikväll!
Lite hungrig blir man ju☺