Indisk linsgryta med kikärtor, yoghurt & rostade mandlar
En värmande linsgryta med indiska smaker...ohlala så gott!

Jag skämms inte ett dugg för att publicera mitt andra vegetariska recept denna veckan. Jag började med att hylla rotsellerin och idag hyllar jag de gröna linserna.
De gröna linserna är basen i denna fantastiskt goda gryta men den är inte ensam om att göra det fantastiskt. Morot, kikärtor, paprika, lök, ingefära och tomat samsas också där i. Klingar inte det fint i era öron?
Det gör det sannerligen i mina ska ni veta!



Jag har länge velat visa er en god linsgryta. Man får inte glömma bort baljväxterna då de är en bra råvara att använda varje vecka i sin kost. Jag föredrar de gröna linserna då de håller sin struktur under tiden de kokas. Vilket jag tycker är godast. Vilken linssort är er favorit?
Om man bortser från alla goda komponenterna som jag nyss nämnde fanns i den här grytan så är det ändå smaksättningen som tar hem priset. Garam masala + kokosmjölk = sant.
Håller ni inte med mig?

Så här går det till mina vänner. Ni kokar samman en gryta som består av gröna linser, morötter, paprika, ingefära, kikärtor, lök och plommontomater på burk. Ni låter detta koka samman med en tjock krämig kokosmjölk samt garam masala. Den kryddblandningen finns färdig att köpa i de flesta affärerna.
Man kan inte servera en gryta utan att toppa den med en massa gott. Jag toppade min med naturell tjock yoghurt samt hackade rostade salta mandlar. Det hela serverades med naanbröd.
Med andra ord skopade jag upp grytan på brödet. Alltså...ah bästa sättet att äta en gryta på. jag fullkomligt älskar denna gryta och jag hoppas ni kommer tycka om den också!

Indisk linsgryta med kikärtor, yoghurt & rostade mandlar
6 portioner
1 gul lök, fin hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 tsk garam masala
2 cm färsk ingefära, finhackad
2 msk tomatpuré
En nypa chilipulver
3 dl krämig kokosmjölk
12 dl plommontomater på burk
2 morötter, skivade
1 röd paprika, delad i mindre bitar
3 dl gröna linser
1 burk kikärtor
Till servering:
Turkisk yoghurt
Rostade salta mandlar, hackade
Hetta upp en gryta med en skvätt olja i. Häll ner lök och vitlök. Fräs tills löken mjuknat något, häll därefter ner morötter och paprika. Rör om och tillsätt tomatpuré, gröna linser och garam masala. Se till att allt blandar sig väl.
Häll ner plommontomater, kokosmjölk, ingefära och en nypa chilipulver. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Sjud i cirka 30 minuter eller tills linserna mjuknat.
Precis innan servering häll ner kikärtorna.
SERVERA SÅ HÄR:
Toppa grytan med turkisk yoghurt och hackade mandlar. Servera med nybakat naanbröd.

När man kan äta linser på det här viset är det ju inget svårt! Eller hur?