Krämig svampsoppa med ädelostfyllda smördegssnurror
Hej 2017 du är mer än välkommen!

Nu går jag in på mitt tredje år med den här bloggen. Det är ju inte klokt när jag tänker efter! Jissus vad tiden har gått snabbt och så många recept jag har hunnit laga och lägga upp här.
Jag har många gånger funderat på om jag verkligen hinner med 3-4 inlägg med recept varje vecka men den tanken har jag så ofta slagit bort eftersom jag saknar det så fort jag tar en paus från det. Det är ett gott tecken eller hur?
Så jag fortsätter så länge jag tycker det är roligt och ändå hinner med. Jag tar mig tiden än så länge åtminstone! Jag ser fram emot vad 2017 har att erbjuda här på bloggen!



Jag startar årets första recept med en krämig svampsoppa. Det kändes helt rätt att dela med sig av ett recept på soppa så här starten på det nya året. Vi har ätit en massa god och mastig mat under julledigheten och vi behöver något enklare och lättare för magen att ta hand om. Håller ni med?
Det är trots allt ruggigt väder mest hela tiden och vad passar inte bättre då med en värmande soppa? Hemligheten i min svampsoppa är att jag blandar champinjoner och kastanjechampinjoner och kryddar rikligt med färsk timjan och parmesan. Så gott!
Sen ser jag också till att fräsa svampen ordentligt innan vätska hälls på eftersom den karamelliseras i stekpanna och får fram sina bästa smaker då.


Jag kunde inte låta bli att tänka på kombinationen ädelost och svamp. Det är ju så jädrans gott ihop. Jag ville inte lägga osten i soppan så jag fick helt enkelt göra ett gott tillbehör.
Det blev därför super enkla smördegssnurror. Det är endast färdiga smördegsark och smulad ädelost som behövs. Okejdå, ett uppvispat ägg för att pensla med innan gräddning. Sen är det bara att grädda till gyllene och ut kommer de godaste smördegsnurrorna ni kan tänka er. Jag lovar!
Doppa dessa i soppan och det blir total njutning för smaklökarna.

Krämig svampsoppa med ädelostfyllda smördegssnurror
4 portioner
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
350 g champinjoner, halverade
250 g kastanjechampinjoner, halverade
2 msk färsk finhackad timjan
10 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
1 dl riven parmesan
Fräs lök och vitlök i en kastrull med en skvätt olja tills löken mjuknat något. Häll ner svampen och stek tills de är gyllene, i cirka 5 minuter. Plocka ur lite av svampen och lägg vid sidan om på en tallrik till dekoration.
Häll ner den färska timjanen i kastrullen och salta och peppra. Ställ kastrullen åt sidan och mixa den slätt med en stavmixer. Häll på vattnet och lägg ner buljongtärningarna. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det koka upp. Sjud i 5-10 minuter. Avsluta med att hälla ner grädden och parmesanen till soppan. Låt den bli varm och smaka av. Justera med eventuellt mer timjan, salt och peppar. Håll varm på spisen tills smördegssnurrorna är klara.
Ädelostfyllda smördegssnurror
ca 10-12 stycken
4 smördegsark, tinade
2 dl smulad ädelost
1 uppvispat ägg
Sätt ugnen på 200 grader.
Förbered en lätt mjölad bänk. Lägg två av smördegsarken framför dig och knip ihop den till ett stort ark. Kavla ut arken lite lätt. Strö ut 1 dl av den smulade ädelosten på smördegen. Vik sedan båda ändarna mot mitten och låt de mötas. Skär med hjälp av en kniv långa strimlor. Jag fick ut 6 stycken av två smördegsark.
Ta upp degen och snurra den lite lätt och lägg på ett bakplåtspapper. Upprepa med resten av degstrimlorna och gör likadant med smördegsarken som är kvar.
Ugnsbaka tills de fått fin färg, i cirka 15-20 minuter.
SERVERA SÅ HÄR:
Toppa varje soppskål med lite av svampen som du sparade. Servera med smördegssnurrorna.
Glöm inte doppa dem i soppan! Himmelskt gott!

Bra start på det nya året va? Jag menar väl det!
Ser väldigt smarrigt ut och håller med om att något sånt här passar verkligen efter allt man mofflat i sig senaste tiden ;)
Gott Nytt År!