Cevapcici på tunnbröd med ajvar & yoghurt

Köttbullar i en helt ny variant!
 
Man kan tänka sig att de svenska köttbullarna slår det mesta men denna klassiska köttfärsrätt från Balkan är inte tokig alls ska jag säga er. 
 
Det är första gången jag testar att göra egna cevapcici och jag är så glad att jag bestämde mig för att göra det. Jag skulle ljuga om jag sa att det bara var dessa avlånga köttbullarna som gjorde rätten. 
 
Nä. De vet sannerligen hur man ska servera dem på bästa sätt. Jag gjorde lite efterforskningar och bestämde mig för att servera dem som de ska göras. Gräddsås och potatismos hör inte hemma här denna gången! 
 
Köttfärsblandningen består av smaker som vitlök och paprika. Det kan inte gå fel när man kombinerar dem samman. Det som var nytt för mig var att använda bikarbonat i smeten. Jag följde bara instruktionerna och har inte själv testat att göra utan bikarbonat. Så jag vet tyvärr inte hur skillnaden hade blivit. Det jag kan konstatera var att dessa blev förträffligt bra! 
 
Tillbehör de serverar sin cevapcici med är ajvar, rå lök, bröd och yoghurt. Ah..här har ni en som köper flera burkar i månaden med ajvar och fullkomligt älskar det som ett alternativ till sås. Men jag har aldrig testat att göra min egen förrän nu.
 
Super enkelt och det enda som krävs är tålamodet när man väntar på att grönsakerna ska mjukna i ugnen. Sen är det bara att mixa samman allt och vips så är röran klar.
 
Jag får erkänna att jag inte använde klassiskt pitabröd och jag bakade inte heller mitt egna. Däremot köpte jag mitt absoluta favorit bröd sen barnsben..nämligen Njalla! 
 
Jag bakar som ni vet vid det här laget alltid mitt bröd själv eftersom jag och min surdeg i stort sätt inte går att sära på vid det här laget. Men när jag ändå skulle servera något annat bröd än just surdegsbröd passade jag på och köpte det som får mig att le vid varenda tugga. Okejdå, det slår inte hembakat surdegsbröd men det är allt nära! 
 
Om ni inte har testat denna super goda kombination av smaker förut är det dags nu. Okej? 
 
Cevapcici på tunnbröd med ajvar & yoghurt 
räcker till 7 tunnbröd, med 2 stycken cevapcici på varje 
 
Ajvar 
 
4 röda paprikor 
1 aubergine 
1 hel vitlök 
Salt & peppar 
Citronsaft 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Dela paprikorna i kvartar och skiva auberginen. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Klä in vitlöken i lite folie och lägg även den på plåten. Ringla över lite olja och ugnsbaka tills grönsakerna mjuknat ordentligt. I cirka 30-40 minuter. 
 
Ta ut och låt svalna litegrann. Ta sedan bort skalet från paprikan och auberginen. Lägg dem i en mixer och mixa slätt. Tryck ut vitlöksklyftorna från deras skal och blanda ner dem till röran. Mixa igen och se till att inga bitar lämnas kvar. 
 
Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 
 
Cevapcici 
14 stycken 
 
ca 500 g nötfärs 
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk bikarbonat 
1,5 tsk paprikapulver 
1,5 tsk salt 
1,5 tsk svartpeppar 
1 ägg 
 
Lägg färsen i en bunke och häll ner de andra ingredienserna. Blanda det väl. Forma sedan till 14 stycken ovala färsbitar. 
 
Hetta upp en stekpanna med olja eller smör. Stek dem tills de är gyllene och klara i mitten.
 
Du behöver också: 
 
7 stycken tortillabröd (alt pita eller annat tunnbröd) 
Skivad röd och gul lök 
Turkisk yoghurt 
Grön chili från Santa Maria 
Hackad persilja till dekoration, valfritt 
 
MONTERA SAMMAN SÅ HÄR: 
 
Lägg ett bröd framför dig. Värm dem gärna lite innan i ugnen eller mikron. Bred ut ett lager av ajvar i botten på brödet. Lägg två stycken cevapcici där på och toppa sedan med yoghurt, grön chili och skivad lök. Dekorera med persilja om du vill. 
 
Servera direkt!
 
Ah..den där ajvarröran vill jag bara sätta tänderna i igen!