Cannelloni med sötpotatis, feta & brynt timjan- och honungssmör

Vissa recept är jag mer stolt över än andra...
 
...och detta är ett sådant recept. Det är nog för att jag kom på det hela i bilen på väg till Göteborg från mamma och pappa. Jag, pappa och Simon hade 30 mil som skulle köras innan vi var framme och därmed även några timmar som gick. 
 
Under tiden de satt och pratade i framsätet och jag hörde ytterst lite där jag satt i baksätet hann jag fundera på flera olika recept jag ville göra. 
 
I vanlig ordning gick jag igenom vad jag hade i kylskåpet hemma. Något jag kunde använda till en festlig måltid? 
 
Jag visste att jag hade flera sötpotatisar som jag kunde använda till något. Det kändes dock inte så kul och jag visste inte riktigt just då vad jag skulle använda dem till. 
 
För att göra en lång historia kort så kom jag fram till att det var dags att göra ett pastarecept till bloggen. Efter att ha tittat på alldeles för många olika recept på hemmagjord ravioli och konstaterat att det blev för avancerat för mig just nu var jag ute efter en enklare variant. 
 
Det var då jag kom på att jag kunde göra fyllda pastarullar istället. Cannelloni som det så fint heter! 
 
Det här receptet är tillskillnad från hemmagjord ravioli busenkelt att göra. Själva pastarullarna består av färska lasagneplattor och fyllningen är gjord på mosad sötpotatis och ricotta. 
 
För att kunna forma lasagneplattorna var jag tvungen att doppa dem i ljummet vatten innan jag kunde rulla ihop dem med fyllningen där i. Sedan såg jag till att pensla dem rikligt med vatten när de låg på plåten innan de skulle in i ugnen för att bli mjuka. Efter 10 minuter tog jag ut dem från ugnen och penslade dem på nytt med vatten för annars riskerar man att de blir för torra och får hårda kanter. 
 
Under tiden de gräddas i ugnen kommer ni göra det mest underbara brynta timjan- och honungssmöret ni smakat på. Det är sant, jag lovar er!
 
Det brynta smöret får inte bara sin underbara smak från att det just är brynt utan också för att jag blandar ner vitt vin, vitlök, timjan och honung. Denna kombinationen är oslagbar och jag är bara så glad att den här kom till. 
 
Dessa pastarullarna är ingenting utan det brynta smöret. När de är klara från ugnen lägger ni upp dem på en tallrik och häller rikligt över det brynta smöret över. För att sätta pricken över i:et inkluderade jag smulad fetaost och ännu mer färsk timjan på toppen. 
 
Ah..det var verkligen en fullträff om ni frågar mig. 
 
Cannelloni med sötpotatis, feta & brynt timjan- och honungssmör 
4 portioner 
 
900 g sötpotatis 
150 g ricotta 
Salt & svartpeppar 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Salta och peppra. Ugnsbaka dem tills de är mjuka, i cirka 20 minuter. 
 
Ta ut och låt svalna litegrann. Mixa sedan potatisen slät tillsammans med ricottan. 
 
Cannelloni 
 
200 g färska lasagneplattor, 20 stycken 
Sötpotatisröran 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Klipp alla lasagneplattorna på mitten så att du får ut två ark av varje. Mät upp ljummet vatten i en bunke. Doppa varje ark i vattnet och ta ungefär 1 msk av sötpotatisröran och lägg den i ena änden på lasagneplattan. Rulla ihop och lägg sedan cannellonin med skarven nedåt på en bakplåtsklädd plåt. Upprepa med alla arken. 
 
Precis innan de ska in i ugnen, pensla dem med vatten. Sätt in i ugnen och låt de ugnsbakas i 10 minuter. Ta ut plåten och pensla dem igen med vatten. Sätt tillbaka in i ugnen och låt de gå klart i cirka 5-7 minuter till. 
 
Under tiden de gräddas i ugnen gör du det brynta smöret. 
 
Brynt timjan- och honungssmör 
 
200 g smör 
2 vitlöksklyftor 
2 msk färsk finhackad timjan 
2 dl vitt vin 
2 msk flytande honung 
 
Smält smöret i en kastrull och låt det brynas innan du rör ner pressad vitlök och färsk timjan. Låt det fräsa i några sekunder innan du häller på det vita vinet och den flytande honungen. Låt det koka upp och sänk värmen för att låta det sjuda i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 
 
Garnering 
 
150 g smulad fetaost 
Färsk timjan 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Lägg upp fem stycken cannelloni på varje tallrik. Ringla över det brynta smöret och fördela ut smulad fetaost runt om. Dekorera med färsk timjan. 
 
Ställ gärna fram resten av det brynta timjan- och honungssmöret på bordet och ringla över mer efter hand. Den är galet god! 
 
Pasta + potatis?! Det fungerade alldeles utmärkt!
#1 - - Linnéa - The Hungry Gosling:

Det här ser så himla gott ut! :)

Svar: Tusen tack Linnéa! :)
Alicia Hedlund