Mina olika varianter på semlor

 Semlan, det godaste bakverket om ni frågar mig! 
 
Jag har sagt det tidigare och jag håller helt klart fast vid att jag tycker semlan är ett av de godaste bakverk jag vet. Håller ni med mig?
 
Jag älskar semlan i klassisk form men jag vill helst att bullarna ska vara hembakta eftersom jag föredrar en lite tyngre bulle än vad man ofta får om man köper från bageriet. Förstår ni vad jag menar?
 
Den luftiga bullen är förvisso också god men jag har blivit uppvuxen med pappas hemmagjorda semmelbullar och det har minst sagt varit svårslaget när man älskar de bullarna han gör!
 
Jag har en gång varje år, det vill säga en gång 2015, 2016 och nu 2017 gjort semlan i en annan variant. Jag som älskar att släppa lös kreativiteten tycker det blir en rolig utmaning. 
 
Däremot blir jag lika besviken varje gång jag får en ny idé och jag märker efter lite efterforskning att just den varianten på semla redan finns. 
 
Det är ju helt galet så många människor som släppt löst sin kreativitet när det kommer till semmelskapandet. Så roligt tycker jag!
 
Första året gjorde jag som vi idag kan egentligen kalla för klassisker för jag tror säkert många av er redan gjort denna variant hemma...nämligen Semmelkladdkakan. 
 
Jag bjussar gamla och väldigt ocharmiga bilder på denna goda kaka som ni får stå ut med. Jag tycker att det ibland ändå är roligt att visa gamla bilder för då kan jag själv få känna hur mycket jag utvecklats på egen hand sen jag började skriva här på bloggen 2014. 
 
2016 var jag galen och gjorde en helt annan variant på semlan. Jag bakade då en Petit choux deg och fyllde med en härlig pistagemassa (som är min favorit) och toppade med en vaniljgrädde samt ett kanel- och kardemummasocker. Annorlunda men så gott! 
 
Jag som gillar den tyngre degen i vanliga fall fick avnjuta en lättsammare bulle och det föll mig faktiskt i smaken. Pistagemassan är en klassisker för mig och jag har fyllt både bullar, saffransbullar och semlor med denna goda nötkräm. Helt klart värt att testa! 
 
Sen kommer vi till årets bidrag. Den mjuka Semmelcookien som blir toppad med en krämig vaniljmandelmassa och vispad grädde. 
 
Cookien är smaksatt med kanel och den är lite spröd på utsidan men har en saftig och mjuk kärna. Så gott verkligen! Det bästa med detta receptet är att det går så mycket snabbare att baka en cookie än vetebullar. Ingen jäsning krävs och du får dina kakor redo snabbt. Världs! 
 
En kommentar

Kategorier: Ur arkivet
Taggar: Mandelmassa, Petit choux, Pistagemassa, Recept, Semla, Semmelcookies, Semmelkladdkaka

#1 - - Emma:

Hej Alicia! Tack för receptet!

Svar: Hej! Vad roligt att du gillade det och att du kikade in här på bloggen. Hoppas du kommer tillbaka :) Kram!
Alicia Hedlund