Rostad macka med tryffelbrie, honung, rostade valnötter, timjan & färska tomater + moules marinières
Sommarens tomater förtjänar att glänsa lite extra!

Förra sommaren kunde jag inte sluta prata om de svenska tomaterna när de var som godast. Jag antar att jag är lika exalterad denna sommaren som förra över hur fantastiskt de smakar när de är i säsong. Dock känner jag alltid att jag har lite dåligt samvete när jag kommer till kassan och inser att jag handlat tomater för väldigt mycket pengar. Nu sist hade jag plockat på mig för nästan 100 kronor...
Men jag vill ju välja de fina tomaterna som faktiskt smakar något. Dessa tomaterna kan jag gå och äta på precis som de är utan problem. Jag fullkomligt älskar dem! Jag antar att det är en prioriteringsfråga det där. Men jag är glad över mina tomater, så det får kosta vad det kostar vill.
Huvudsaken är att jag använder dem till något riktigt gott. Förra sommaren lyckades jag göra några riktigt goda recept med tomaterna som ingrediens som ni hittar HÄR, HÄR och HÄR.


Jag kände att jag inte kunde vara sämre nu att inte använda mina fantastiska tomater till något recept så jag bestämde mig för att göra något där de verkligen fick stå i fokus. Den här rostade surdegsmackan har minst sagt tomaterna i fokus.
Jag kan inte beskriva hur det lät vid matbordet när jag och Simon satte tänderna i dessa. Mhhmmhhmmmm...var det enda som kom från oss båda.
Det är egentligen inget som sticker ut på mackan som är speciellt. Men smakerna tillsammans gör hela mackan speciell och det måste vara en av de godaste kombinationerna jag smakat på en rostad macka. <--SANT.


Det här är vad som händer på den rostade surdegsmackan...
...smält tryffelbrie
...flytande honung
...rostade valnötter
...färsk timjan
...skivade tomater
...lite mer flytande honung + flingsalt, svartpeppar & färsk timjan
Jepp, där har ni den. En super duper god rostad macka som man inte kan sluta äta. Man vill bara ha en till. Jag lovar er. Jag försöker alltid se till att maten jag äter och serverar ser vacker ut. För vi äter trots allt med ögonen och jag tänker att jag alltid kan pigga upp mig själv eller någon annan med mina fina kreationer på tallrikarna. Den här gången känner jag att jag har lyckats med just den biten. För jag tycker den här mackan ser så tilltalande och vacker ut!


Den här mackan kom inte till för att vara huvudfokus i middagen just den dagen. Jag hade nämligen köpt hem musslor som jag skulle tillaga. Men att servera musslorna med det klassiska tillbehöret, pommes och aioli var inget jag var sugen på just den dagen. Inte heller en slät macka, så därav kom hela den här mackan till.
Att jag valde tryffelbrie var bara en tillfällighet. Jag älskar nämligen tryffel och tänkte att det inte kunde gå fel. Det gjorde det inte heller, men för er som inte är förtjusta i tryffel kan välja vanlig brieost. Inga problem!
Jag delar med mig av receptet även på musslorna. Fast de är klassiskt kokta i vin och grädde. Det är oftast så jag uppskattar dem som bäst faktiskt. Min kära sambo (hej Simon) vill till min stora besvikelse inte ha musslor. Så den stora kastrullen ni ser på bilden åt jag alldeles själv. Vilket gjorde att jag inte hade plats till lika många mackor, vilket var till Simons stora förtjusning. Det blev inget över den kvällen och han smaskade glatt i sig flera stycken, hehe.


Ni kan välja att servera dessa mackorna till något annat, exempelvis musslor eller soppa. De kommer bara lyfta hela måltiden och göra allt så mycket bättre. Men om ni ikväll kommer hem och inte orkar laga mat, då kan jag inget annat än att rekommendera er att enbart göra dessa mackorna och låta dem stå i fokus. Det är bara att montera samman dem och snabbt baka av dem i ugnen så att brödet får rostas och osten smälta. KLART! Ni har en väldigt enkel och god middag klar. Superb va?
Vem kan motstå detta?
Åh, lova mig att ni lämnar en kommentar om ni testar göra dessa. Jag vill så veta vad ni tycker! Tagga gärna bilderna på instagram med #aliciaskokbok om ni lägger ut en bild på dem. Dessa mackorna är nämligen väldigt svåra att sluta fota...därav alla bilderna i inlägget idag..hehe.

Rostad macka med tryffelbrie, honung, rostade valnötter, timjan & färska tomater + moules marinières
6 stycken rostade mackor + 2 portioner musslor
Rostad macka med tryffelbrie, honung, rostade valnötter, timjan & färska tomater
6 skivor av ett gott bröd
150 g tryffelbrie, skivad (går bra med vilken ost som helst)
1 dl rostade hackade valnötter
2 stora tomater, skivade
1-2 dl körsbärstomater i olika färger, skivade
Färsk timjan, delad i mindre kvistar
Flytande honung
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg det skivade brödet på ett galler och rosta dem lätt i ugnen i cirka 3-5 minuter. Ta ut och fördela ut brieosten på brödskivorna.
Lägg ut önskad mängd färsk timjan ovanpå osten och ställ tillbaka gallret med mackorna på i ugnen. Låt de rostas tills osten smält, i cirka 5 minuter.
Strö över de hackade valnötterna och ringla över rikligt med flytande honung. Fördela ut tomaterna ovanpå och strö till sist över flingsalt, svartpeppar och mer färsk timjan.
+ Lite mer flytande honung och valnötter. Bara för att man inte kan få för mycket av det!
Moules marinières
800 g förkokta frysta blåmusslor
1 finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
4 kvistar finhackad timjan
2 kvistar finhackad persilja
1 morot, skivad
3 dl vitt vin
1 dl grädde
Salt & peppar
Olja att steka i
Skölj av musslorna under kallt vatten. Hetta upp en gryta med en skvätt olja i och fräs lök och morot tills de börjar mjukna men inte ta färg. Häll därefter på vitt vin, grädde och de färska kryddorna. Salta och peppra.
Häll i musslorna till grytan och sätt på locket. Låt de koka under lock i 5-10 minuter. Skaka grytan några gånger under tiden.
När musslorna är klara och blivit värma, plocka ut de musslorna som då är stängda. Servera direkt tillsammans med mer färska kryddor.
SERVERA ALLT SÅ HÄR:
Jag serverade mina nykokta musslor med en rostad macka med tryffelbrie, honung, rostade valnötter, timjan och färska tomater.
Ställ fram honung, flingsalt, svartpeppar, valnötter och färsk timjan på bordet. Toppa med mer på mackan om så önskas och NJUT!

Mhmmmmm....
Alltså. Orkar inte. Ser så sjukt gott ut!