Kycklingsallad med balsamkaramelliserade persikor, krispig prosciutto & smulad ädelost

Den här salladen har allt!
 
Nu är det redan onsdag och vi har snart passerat halva veckan innan helgen anländer. När onsdagen kommer brukar jag pusta ut och åtminstone känna att det "bara" är två tidiga morgnar kvar innan man får sova ut igen. 
 
Hur går det för er och att gå upp tidigt på morgonen? Är ni trötta och får kämpa er upp eller går det bra ändå? 
 
För mig är det olika varenda morgon. Ibland går det jätte bra och ibland mindre bra. Det jobbiga är att man aldrig vet hur det blir när man vaknar. Det är liksom alltid en överraskning..hehe. Hur som helst. Nu ska jag sluta babbla om tidiga tråkiga morgnar. Låt oss prata om dagens recept!
 
Den här salladen har som sagt allt jag kan önska mig. Den är helt utformad efter alla smakkombinationer som man vill blanda tillsammans. Tänk er den söta karamelliserade persikan som passar perfekt ihop med den krämiga ädelosten. De tillsammmans möter en härlig sälta från ett prosciuttokrisp och det hela blandas ner i en färgsprakande grön sallad. 
 
Där grönsaker som avokado och körsbärstomater också befinner sig. 
 
För att göra salladen ytterligare något matigare valde jag att också marinera kyckling och ha med. Väldigt bra beslut visade det sig att vara! Vi fick dock göra ett tillägg på baguette med hemmagjort vitlökssmör för att klassa oss helt nöjda. Men det var inget jag inte var nöjd med. SÅÅ GOTT! 
 
Min fina sambo (hej Simon) brukar muttra när jag säger att det blir någon form av sallad till middag. Det låter liksom inte roligt i hans öron. Vilket är väldigt märkligt tycker jag då jag fullkomligt ÄLSKAR sallad. Men då menar jag såklart inte enbart gröna blad eller isbergssallad. Jag menar en välkomponerad sådan där flera olika smaker möts. 
 
Som i den här tillexempel. 
 
Eftersom det är så enkelt att tillaga både kycklingen och att man enbart häller upp de gröna bladen, tomaterna och avokadon i en skål ville jag istället jobba med lite mer detaljer. Det har man ju tid att göra då tänkte jag!
 
Så persikorna marineras i balsamvinäger och flytande honung. Som många av er kanske märkt är en favorit kombo för mig här på bloggen...Ni lyfter hur som helst upp persikorna från vinägern och steker/grillar dem tills de karamelliserats. Sedan var jag "fiffig" så jag sparade vinägern och vispade upp den tillsammans med lite dijonsenap, salt och peppar. Voila! Jag hade skapat mig en salladsdressing som jag ringlade över på slutet. MUMS!
 
Prosciutton ville jag ha i salladen för att skapa en härlig sälta mot det andra. För att locka fram sältan ännu mer valde jag att steka den så att det blir ett krisp av det hela. Så jädrans gott sallads tillbehör hörrni. 
 
Vad mer behöver ni veta...jag tror jag har berättat allt det viktiga. Ah, just det! De rostade fröna på toppen tycker jag är en viktig bonus att toppa sin sallad med. Man behöver absolut inte men det ger lite tuggmotstånd och god smak till salladen. Så om ni har frön hemma, släng dem på salladen helt enkelt! 
 
Yes, yes, yes! Låt oss fira in lillelördagen med en jädrans god sallad i lyxig skrud. Visst? 
 
Kycklingsallad med balsamkaramelliserade persikor, krispig prosciutto & smulad ädelost
2-3 personer 
 
4 persikor, delade i kvartar 
1 dl balsamvinäger 
1 msk flytande honung 
2 kycklingfiléer, delade på hälften 
1 msk olja 
100 g prosciutto, delad i mindre bitar
2 msk finhackad färsk basilika 
Salt & peppar 
150-200 g gröna salladsblad av valfri sort (jag tog en blandning av ruccola, bladspenat, maché, mangold) 
100 g smulad ädelost (byt ut till en annan ost om du inte föredrar ädelost) 
1 skivad avokado 
1 näve, cirka 200 g, halverade körsbärstomater 
 
En blandning av rostade frön, till topping 
 
Blanda kycklingbitarna tillsammans med olja, provencal örtkryddor, färsk basilika, salt och peppar. Ställ åt sidan så länge. 
 
I en annan bunke mät upp balsamvinäger och flytande honung. Blanda ner persikorna där i. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna. Plocka upp persikorna från balsamblandningen och grilla dem tills de blir karamelliserade och något mjuka. Cirka 2-3 minuter på varje sida. Ställ balsamvinägern åt sidan (den ska användas som dressing sedan). 
 
I samma stekpanna kan du lägga ner kycklingbitarna. Stek dem tills de är klara eller bara snabbt fräs till dem och lägg dem i en ugnsform. Ställ in dem i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills de gått klart. Jag upplever att jag lyckas få en saftigare kyckling när jag gör på det sättet. 
 
Låt stekpannan stå kvar på värmen och häll nu ner den delade prosciutton. Fräs den tills den fått ett härligt krisp utan att ni bränner den. Ta därefter bort stekpannan från värmen och börja montera samman salladen. 
 
MONTERA SAMMAN SALLADEN SÅ HÄR: 
 
Häll upp de gröna salladsbladen i en stor skål. Rör därefter den den smulade ädelosten, körsbärstomaterna och prosciutton. Toppa salladen med kycklingbitarna, persikorna och den skivade avokadon. 
 
Avsluta med att strö över en blandning av valfria rostade frön på toppen. 
 
BONUS: Blanda den sparade balsamblandningen med 1 tsk dijonsenap, salt och peppar. Vispa samman det ordentligt och servera vid sidan om salladen. 
 
Glöm inte att servera ett gott bröd till för att fullända det hela! MUMS!