Pestofyllda crêpes med färska fikon, prosciutto, getost & pinjenötter
Wow, onsdagen är redan här!

Jissus, min första arbetsvecka har redan tagit sig igenom halva tiden! Jag är trött, lite lätt mörbultad och har inte helt ställt om mig till "vardagslivet" än. Jag har fortfarande tankarna kvar i Barcelona där jag och Simon promenerade runt i ett ljummet klimat med liv och rörelse runt oss hela tiden. Känslan man får när man besöker en sådan vacker stad är svår att beskriva. Det är bara underbart helt enkelt!
Dagens recept får mig att tänka ännu mer på vår vistelse i Barcelona. Ser ni de ljuvliga fikonen på bilderna? De är nämligen köpta på en marknad i Barcelona. Jag fraktade dem så försiktigt jag kunde i handbagaget på vägen hem. De höll sig fint och de smakade SÅ BRA.
Jag köpte 10 stycken fikon för 1 euro. Det ni! Billigt va?!



Jag hade det inte lätt när jag skulle välja ut bilder till det här inlägget. Det gick bara inte. Så därför får ni se en hel drös med bilder. Jag hoppas det är okej för er, hehe.
Hur som helst. Jag satt på flygplanet vetandes att jag hade dessa fina fikonen i väskan. Jag var ju tvungen att göra något riktigt bra av dem liksom. Jag ville att de verkligen skulle synas och tillföra mycket smak.
Eftersom jag har haft crêpes i tankarna väldigt länge så kändes det som en enkel och bra rätt att kombinera samman till fikonen. Dessa crêpsen blev godare än förväntat. Jag har gjort crêpes i andra varianter tidigare men måste säga att just detta receptet tar hem priset. Mycket beror nog på de utsökta fikonen tror jag. Vilken tur att man hittar färska goda fikonen i Sverige nu också! Visst?



Crêpsen kan ni välja att göra helt glutenfria genom att byta ut andelen vanligt vetemjöl mot enbart bovetemjöl. Jag har gjort på båda sätten och anser att det går lika bra vilket som! Jag föredrar att göra min crêpesmet i god tid innan jag planerar att steka dem för att när smeten får stå och chilla i kylskåpet minskar andelen bubblor och ger en jämnare och mer lättvänd pannkaka. Suveränt är det! Jag tycker man märker stor skillnad än om man sätter igång med stekande på med en gång.
När ni har stekt färdigt era crêpes är det bara till att lägga på toppingen. I mitt recept här nedan har jag beräknat att ni ska toppa 6 stycken crêpes. Ni kan toppa alla crêpsen färdiga innan servering eller så låter ni varje middagsgäst göra sin egna. Det väljer ni själva!


Jag började med att breda ut ett lager av pesto i botten. Sedan toppade jag med prosciutto, getost, körsbärstomater och ruccola. Det viktigaste av allt att inte glömma är att ringla över rikligt med flytande honung på toppen och strö över pinjenötter. Det sätter liksom pricket över i:et på det hela. Okej?
Jag kan tänka mig äta dessa crêpsen precis när som på dagen. Det passar lika bra till frukost (kom igen, ibland får man lyxa till det!), lunch som middag. Eller varför inte servera detta som en förrätt?
Ah, man kan göra precis som man vill här. Jag älskar detta receptet och tycker absolut inte att ni ska missa detta allt för världen! Så det så!

Pestofyllda crêpes med färska fikon, prosciutto, getost & pinjenötter
6-8 stycken
Crêpes
1 dl bovetemjöl
1,5 dl vetemjöl (använd enbart bovete för glutenfritt alternativt)
3,5 dl vatten
1 ägg
0,5 tsk salt
Mät upp mjölet och vattnet i en bunke. Vispa samman det med hjälp av en elvisp. Kläck därefter ner ägget och vispa in det i smeten tillsammans med saltet. Vispa ordentligt tills allt är blandat. Sätt in bunken i kylskåpet för att vila i minst 30 minuter.
Desto längre tid du låter din smet vila i kylskåpet desto mindre bubblor och ojämnheter kommer dina crêpes att få. Det går dessutom lättare att vända dem i stekpannan.
Fyllning
Beräknat till 6 stycken crêpes
12 skivor prosciutto
6 msk pesto
200 g getost
6 färska fikon
1 dl halverade körsbärstomater
6 dl ruccola
Flytande honung
Pinjenötter
MONTERA SAMMAN OCH SERVERA DINA CRÊPES SÅ HÄR:
Lägg dina crêpes framför dig. Bred ut cirka 1 msk pesto på varje crêpes. Toppa sedan med 2 skivor prosciutto, en getost bit, några körsbärstomater och cirka 1 dl ruccola ovanpå varje crêpes.
Avsluta med att ringla över flytande honung och strö över pinjenötter.

Tänk om jag hade bott i Barcelona och kunnat handla dessa färska fina råvarorna de har där varje dag...DRÖMMEN!