Chokladtäckta sesam- och valnötsbars

Ah, dessa chokladtäckta sesam- och valnötsbarsen är bara så goda! 
 
Minns ni när jag gjorde mina Superfood quinoabarks med chokladtäcke? Om inte så tycker jag att ni ska kika in dem. De är otroligt goda och helt glutenfria! Jag gillar att ta ut svängarna och testa något helt annat än vad jag brukar göra. Att jag använda quinoa där som bas var bara så gott och jag är glad att jag testade det. 
 
Nu var jag sugen på att göra bars igen. Jag är helt såld på sesamfrön för tillfället. Jag tycker tahini är så gott och jag älskar att toppa de flesta av mina rätter med sesamfrön. I dessa fröna finner man rikligt med kalcium men också järn och magnesium. När man tittar på helheten över sesamfrön så skulle jag säga att det är ett grymt frö som tillför mycket av den våra kroppar behöver! 
 
Förra veckan var jag iväg tillsammans med mina fina kollegor från jobbet på utbildning i Sigtuna. Utbildningen var riktad mot barndietister och vi var 70 stycken som satt och lyssnade på flera inspirerande föreläsare. Jag fick förstärkt mycket av det jag redan kan och jag lärde mig så mycket nytt! 
 
För första gången så kändes inte föreläsningar som något jobbigt. Min skoltid var inte alls lika roligt som det här va. Vi samtalade om njursvikt, olika neuropsykiatriska diagnoser, fetma, undervikt, ätovilja, berikningar och mycket mer. Nästintill allt berör jag på jobbet varje dag så allt kändes oehört relevant för mig. Så härligt att få träffa andra dietster och dela erfarenheter med! 
 
Så nu är jag ivrig att få starta veckan. Jag vill till jobbet och göra skillnad, YES! 
 
Detta är nog en sådan bar jag hade kunnat baka och ta med till jobbet för att bjuda på till fikat. Den är liksom inte för söt eller sliskig. Den är bara alldeles lagom. Utan chokladtäcket skulle den inte heller vara så energirik till fikat men jag kunde inte stå emot ett chokladlager. Ni vet..jag ÄLSKAR ju choklad! 
 
I dessa barsen finner ni förutom sesamfrön också valnötter, chiafrön och havrekli. Jepp. Det låter för bra för att vara sant va? Sötat har jag gjort med honung. 
 
Dessa är dessutom super enkla att göra, så är ni sugna på en god liten fullproppad bar med massa vitaminer och mineraler i och samtidigt behöver en liten sockerkick är detta en bar för er! 
 
Chokladtäckta sesam- och valnötsbars 
ca 20 stycken (beroende på hur stora du skär)
 
2,5 dl hackade valnötter 
1 dl kokosflingor 
5 msk vita sesamfrön 
5 msk svarta sesamfrön 
3 msk chiafrön eller linfrön
0,5 dl havrekli (går bra med havregryn också) 
1 tsk salt 
1 dl flytande honung 
1 msk kokosolja 
1 tsk vaniljpulver 
 
200 g choklad, smält 
Sesamfrön + flingsalt till topping 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Hetta upp en stekpanna och rosta sesamfröna och valnötterna gyllene. Häll sesamfröna och valnötterna till en bunke och ställ tillbaka stekpannan på spisen. Mät upp honung och kokosolja i stekpannan och låt de smälta samman. Ställ åt sidan så länge. 
 
Blanda ner kokos, chiafrön, havrekli, salt och vanilj till bunken med sesamfröna och valnötterna. Ta en slickepot och vänd ner honung- och kokosblandningen till frömixen. Se till så att allt blandar sig väl. 
 
Klä en springform med avtagbarkant med bakplåtspapper. Tryck ut sesamsmeten i formen så att det blir ett jämnt lager. Om smeten fastnar på fingrarna kan du fukta dem med lite vatten. 
 
Ugnsbaka barsen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Häll därefter den smälta chokladen ovanpå och strö tillsist över lite sesamfrön och flingsalt. 
 
Ställ in formen i kylskåpet i minst 1 timme så att chokladen stelnar. För er som vill att det ska gå snabbare kan man frysa den, men då får man hålla koll på tiden själv. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Skär barsen i önskvärd storlek. Förvara i kylskåpet eller frysen. 
 
Det kändes så bra att börja veckan med choklad! MUMS!