Blåbär- och bananmuffins granola med grekisk yoghurt & färska bär
Någon som är sugen på en frukost som smakar precis som muffins?

Vem är inte det undrar jag?
Jag fortsätter att skapa nya recept som kan passa under kategorin frukost här på bloggen. Jag älskar att den börjar fyllas på med fler recept. Jag själv älskar nämligen allt som har med frukost att göra. Det här med vad frukost innebär känns dock inte lika tydligt. Håller ni med?
Numera tycker jag att frukost, lunch och faktiskt fika kan gå under kategorin frukost. Eller vi kanske borde kalla det för morgonmat som de gör i Danmark? Det skulle egentligen passa bättre.
Vad är frukost för er? Är det namnet på den måltid ni äter på morgonen och kan vara precis vad som helst eller tänker ni på något särskilt?


För mig är frukost precis just vad jag skrev. Morgonmat. Något jag äter som infaller på förmiddagen helt enkelt. Sedan jag blev Dietist har jag helt slutat med att föreställa mig om att frukost skulle vara något särskilt. Förr var frukost för mig mackor med olika pålägg, yoghurt med flingor eller gröt. Mer variation än så hade jag inte.
Men nu skulle jag säga att det är helt annorlunda. Jag varierar min frukost väldigt och jag kan äta varm mat precis som jag kan äta kall.
Något som jag gör ofta här hemma till mina frukostar är hemmagjord granola. Jag övar fortfarande på att få till olika smakkombinationer som jag kan tycka om. Jag mixtrar mycket och försöker hela tiden göra så hälsosamma varianter som möjligt. Om det går att göra en riktig hälsosam variant som är minst lika god som de granolerna som innehåller socker och fett i fel mängder är ju det kanon. Eller hur?


Den här gången lyckades jag få till en granola som smakar precis som blåbär- och bananmuffins. SÅ GOTT!
I den här granolan använder jag inget tillsatt fett och jag sötar den enbart med en liten skvätt äppeljuice. Det kändes som ett steg närmare en mer hälsosam granola om ni frågar mig. Hemligheten är mosad banan och färska blåbär. Det behövdes inte så mycket mer för att lyckas skapa en riktigt god granola.
YESSS.

För er som njuter av maten ni äter på morgonen lika mycket som jag borde verkligen testa den här granolan. Jag tycker att jag misslyckas lika många gånger som jag lyckats när jag gör granola. Var med hela tiden under gräddningen i ugnen. Rör om under tiden den är i ugnen och var med så att den inte bränns men blir krispig.
Låt den svalna på låten helt. När den kommer ut från ugnen är det fortfarande varm och något mjuk. För att få den krispig är det viktigt att den får svalna. Bryt sedan om du lyckats få stora bitar som sittar samman de i mindre bitar om du föredrar det bättre.
Jag vet att säkerligen många av er har plockat blåbär den här sommaren. Det har skvallrats om att skogarna har varit fulla med blåbär. Hoppas ni kan tänka er att använda dem till er frukost granola.

Blåbär- och bananmuffins granola med grekisk yoghurt & färska bär
Blåbär- och bananmuffins granola
8-9 dl
6 dl havregryn
1 dl hackade nötter av valfri sort
3 msk koncentrerad äppeljuice
2 mogna bananer
Citronzest från 1 citron
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl färska blåbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Mosa bananerna och lägg dem i en bunke. Blanda samman bananmoset med havregrynen och äppeljuicen. Rör därefter ner nötterna, vaniljpulvret, blåbären och citronzesten.
Förbered en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut granolablandningen i ett lager på pappret. Sätt in i ugnen och ugnsbaka den tills den är gyllene och fått ett lätt krisp. Mellan 25-35 minuter. Rör om 2-3 ggr under tiden för att grynen ska separera från varandra.
Låt granolablandningen svalna på plåten helt. Bryt därefter sönder de större bitarna till mindre. Jag lät min ligga kvar en stund på plåten för att få mer krisp.
Du behöver också:
Grekisk yoghurt
Färska bär
Skivad banan
SERVERA SÅ HÄR:
Fördela ut yoghurten i tallrikar. Toppa med färska bär, skivad banan och granola.

Morgonstund har guld i mun!