BBQ köttbullar med krämig polenta, majs & fetaost

Varför har jag inte gjort BBQ glaserade köttbullar förr? 
 
Det är frågan jag ställer mig nu så här i efterhand. Jag kunde dock gissa att detta skulle bli en favorit hos mig och sambon (hej Simon) redan innan jag gjorde dem. Vi har en kärlek till BBQ-sås båda två. Har ni någon favorit? Min favorit är Sweet baby ray´s. Under sommarperioden där man grillar och man vill äta allt som har med BBQ att göra, konsumerar jag en hel del Sweet baby ray´s. 
 
Jag bara älskar den.
 
Så varför inte glasera köttbullarna jag hade planerat att göra till middag i min favoritsås? Kan vara den bästa idén jag kom på just den dagen, hehe. 
 
Simon som också älskar den BBQ-såsen tyckte sannerligen att detta var en bra idé. Han visslade nöjt under middagen. 
 
Jag visste inte riktigt hur jag på bästa sätt skulle få till mina köttbullar med såsen runt om men jag blev nöjd med resultatet. Jag valde att koka mina köttbullar i 5 minuter först. För att sedan vända runt dem i såsen och låta dem gå varma bara en liten stund i ugnen. Visst kan man steka dem om man föredrar det men jag ville inte få stekytan den här gången. Jag ville bara ha en saftig köttbulle glaserad i min favoritsås. 
 
Dagen efter provade jag att steka dem i såsen och den fungerade också alldeles utmärkt. Men jag föredrog att göra dem i ugnen ändå om jag ska vara ärlig. 
 
När köttbullarna gottar till sig i ugnen är det bara för er att koka samman en krämig polenta. YES, YES. 
 
Det var inte många år sedan jag upptäckte att man kunde koka polenta till måltiderna. Jag minns att när jag gjorde det för första gången blev jag glatt överraskad och sedan dess har polenta varit stående i vår kost här hemma. Både jag och Simon älskar det. 
 
Man kan servera det till precis vad som helst. Det som blir över brukar jag spara och steka dagen efter. Det är också väldigt gott. Jag gillar att kunna använda mina rester på ett nytt sätt dagen efter. Så bra! 
 
Att göra polenta är inte svårt alls. Det går också på ett kick. Man kokar upp vatten och vispar därefter ner polentagrynen lite i taget. Sedan låter man det sjuda samman till en tjock kräm. Då rör jag ner parmesan, salt och peppar. Det blir en så jädrans god och krämig polenta då! 
 
Man ska servera den direkt, rykande varm. Då är den som mjukast och krämigast. Mhhmm, så gott! 
 
Jag älskar ju att toppa mina rätter med olika saker. Jag tycker alltid att det är tillbehören som sätter pricken över i:et på en god måltid. Här valde jag att servera det hela med majs, smulad fetaost, skivad rödlök och hyvlad zucchini. Enkla tillbehör som inte tar så långt tid extra att fixa. 
 
Jag tyckte dem fulländade det hela och skulle säga att det inte blir alls samma upplevelse om man inte låter dem vara med i måltiden. 
 
Detta är sannerligen min "comfort food". Jag gillar min nya tvist på mina traditionella köttbullar. Hoppas ni gör det också! 
 
BBQ köttbullar med krämig polenta, majs & fetaost 
4 portioner 
 
BBQ köttbullar 
 
500 g nötfärs 
1 ägg 
1,5 tsk paprikapulver 
1 pressad vitlöksklyfta 
Salt & peppar 
 
1 dl bbqsås (välj din favorit) 
1 msk flytande honung 
 
Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda samman nötfärs, ägg, paprikapulver, basilika och vitlök. Krydda med lite salt och peppar. 
 
Rulla färsen till 12 lika stora bollar. Lägg därefter ner 6 stycken av köttbullarna till det kokande vattnet och låt de koka med i 5 minuter. Plocka upp köttbullarna och lägg dem på en tallrik. Upprepa samma procedur med de andra köttbullarna. 
 
Rör under tiden samman bbqsås och honung i en bunke. När köttbullarna kokat klart och svalnat litegrann vänder du försiktigt ner dem i bbqsåsen. Se till så att alla täcks av såsen. 
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Lägg köttbullarna i en ugnsform eller på en bakplåtsklädd plåt. När det är cirka 5-10 minuter kvar innan middagen är klar, stoppa in köttbullarna i ugnen och låt de bli varma. 
 
Polenta 
 
4 dl polenta 
16 dl vatten (kan eventuellt behövas mer) 
0,75 dl riven parmesan 
1 majskolv, kokad eller grillad (alt en burk med majskorn) 
 
Mät upp vattnet i en kastrull. Låt det koka upp och vispa därefter ner 1 dl av polentan i taget till vattnet. Sänk värmen och krydda rikligt med salt och peppar. Låt det sjuda i cirka 5 minuter eller tills polentan börjar tjockna. Om du upplever att polentan känns för tjock kan du späda med mer vatten. När polentan har börjat tjockna häller du i den rivna parmesanen och ställer kastrullen åt sidan. 
 
Rör ner majskornen till polentan. 
 
Du behöver också: 
 
Smulad fetaost 
Hyvlad gurka eller zucchini 
Skivad rödlök 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut polentan på 4 stycken tallrikar. Toppa med köttbullar, smulad fetaost, hyvlad zucchini/gurka och skivad rödlök. Servera direkt! 
 
PS. Om ni gillar Alicias kokbok och tycker jag förtjänar att bli nominerad till Matbloggspriset 2016 får ni gärna nominera mig HÄR. Det skulle göra mig så otroligt glad!