Ugnsbakad lax med kokosris, avokado & granatäpple
Hej vardagsmaten vad jag tycker om dig!

Vet ni, jag har tänkt på en sak. När jag träffar människor som är nyfikna och frågar om Alicias kokbok, lämnas jag ofta med en orolig känsla över att jag gör helt fel. Jag vet att det kanske inte är alla ni som läser min blogg som tycker så bara för att jag har hört några stycken säga det men jag tar ändå åt mig.
Vad babblar jag nu om undrar ni. Jo..jag är så TACKSAM och GLAD när jag får beröm för mina bilder och recept. Jag får frågorna som, "hur orkar du?", "när hinner du göra detta?" eller "bilderna är jätte fina men jag tror recepten är alldeles för svåra för mig".
De två första frågorna kan jag förstå. För jag får lägga den lilla tiden fritid jag har på denna bloggen, men att recepten är för svåra är där jag tar åt mig mest. Nu vill jag veta, upplever ni att mina recept inte går att göra hemma i ert kök?


Jag försöker att blanda mellan recept som tar längre tid och väldigt snabba och enkla varianter. Sanningen är den att jag vill ju själv ge mig en utmaning ibland och sväva ut bland smaker och göra vanliga recept med en liten tvist. Jag hoppas att jag kan få några till att våga prova mina recept och att det faktiskt inte alla gånger är så svåra. Jag lovar!
Hur som helst. Jag har tänkt väldigt mycket på detta och så när jag var sugen på att skapa ett recet med laxfiléerna jag hade i frysen ville jag göra en så enkelt och god vardagsmiddag jag bara kunde.
Vips så hade den här ugnsbakade laxen med kokosris, avokado & granatäpple kommit till. Detta hörrni är enkelt och så snabb vardagsmat! YES!


Så här går det till. Laxfiléerna får en kryddblanding av paprika, vitlökspulver, cayenne, timjan, salt och peppar runt sig och ugnsbakas sedan på bakplåtspapper tills de är klara. I cirka 15 minuter.
Under tiden så kokar ni ris. När jag kokar ris så väljer jag alltid olika sätt att göra det på men en favorit är att smaksätta det med kokos. AH, jag älskar kokos! Så ni kokar samman riset med vatten, kokosmjölk och kokosflingor. MUMS!
Tillbehören på tallriken är skivad avokado och GRANATÄPPLE. För ÄNTLIGEN är det säsongen här. När jag kan förbruka granatäpple på daglig basis. Typ det bästa som finns. Nej det är det bästa som finns! Så gott! För er som inte finner fina färska granatäpplen i er affär kan köpa från frysdisken. Bra va?

Laxen får en så god smak från kyddblandningen att till och med Simon som inte alls är förtjust i lax som ni vet åt det med god aptit. Det behövs med andra ord lite kryddor för att få de där petiga laxätarna att tycka om det!
Det krämiga kokosriset tillsammans med laxen och de krispiga friska granatäppelkärnorna är som guldsmak i munnen. Jag kan inget annat än att älska detta.
Lax + avokado = SANT. Så är det bara, man kan alltid kombinera lax med avokado för det passar så himla bra tillsammans. Tycker inte ni det?

Nu är det redan måndag hörrni. Nu kör vi en ny vecka tillsammans och jag hoppas verkligen att ni ger mig feedback om jag gör alldeles för svåra middagar och efterrätter här på kokboken. Jag vill ju såklart att ni ska känna att ni också kan skapa dessa rätterna i ert hem. Det är ju det som är det roliga!
Har ni välkomnat mörkret som har kommit nu? Jag har inte riktigt vant mig vid det än men jag är på god väg. Nu har jag börjat tända ljus överallt och gå runt i raggsockar. Det finns en viss charm med kylan och mörkret ändå.

Ugnsbakad lax med kokosris, avokado & granatäpple
4 portioner
Rub till lax
2 msk paprikapulver
1/4 tsk cayenne
1 tsk timjan
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
4 stycken laxfiléer
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda kryddblandingen i en bunke. Doppa varje laxfilé i kryddblandingen och se till att de täcks ordentligt. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
Ugnsbaka tills klara, i cirka 15 minuter.
Kokosris
2,5 dl ris
2,5 dl vatten
2,5 dl kokosmjölk
3 msk kokosflingor
Salt
Mät upp alla ingredienserna i en kastrull. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt det sjuda tills riskornen sugit upp all vätska. Smaka på riset. Om det fortfarande finns för mycket kärna kvar, tillsätt mer vatten eller kokosmjölk och sjud ytterligare en stund.
Ställ kastrullen åt sidan. Rör inte om i riset förrän det vilat under lock i minst 5 minuter. Fluffa sedan upp det med hjälp av en gaffel.
Tillbehör
2 avokado, delad i kuber
1 stort granatäpple, urkärnat
Krasse eller bladspenat
SERVERA SÅ HÄR:
Lägg kokosriset i en skål. Toppa med laxfilé, avokado och granatäppelkärnor. Dekorera med krasse eller bladspenat.
Servera tillsammans med aioli om du som jag vill ha en sås till!

Heja vardagsmaten!
Himmel vad gott det ser ut! Frågan är om min son godkänner kokosriset... Men detta skulle jag gärna laga imorgon då vi får över gäster på kvällen :)