Marockansk tagine med fikon & mandlar + couscous med granatäpple

Det här mina vänner var en riktigt smakresa!
 
Jag är inte rädd för att testa nya smaker och absolut inte smaksättningar från andra matkulturer. Det allra bästa med hösten och vintern tycker jag är alla värmande grytor och soppor. Det är så gott tycker jag!
 
Jag har länge spanat in olika sorters marockanska grytor, som de kallar för tagine. Nyfiken är bara förnamnet på vad jag var när jag googlade runt efter olika kryddsättningar. Jag lyckades få samman en riktigt fin kombination av kryddor och detta var absolut en av de godaste grytorna jag smakat på ska jag säga er!
 
Dock föll mörkret sig på alldeles för snabbt den dagen här i Göteborg. Min blixt var urladdad och jag ville inget hellre än att få en bild på detta. Men..bilderna blev inte så bra som jag hade önskat mig. Men jag blundar för det och visar er detta ändå. För när en sådan här gryta smakar så himmelskt gott måste den visas omgående. Eller hur? 
 
Den serveras dessutom med det bästa av alla världar. Fluffigt couscous med mandlar och granatäppelkärnor. Precis så som jag föreställer mig att det serveras i exempelvis Marocko. Vad tror ni? 
 
Okej, okej. Vill ni veta vad som egentligen händer i den här grytan nu? Ja jag tänkte väl det! Så här är det...
 
Ni kan använda vilken köttbit ni egentligen vill. Men tänk på att det är olika tillagningstider på dem. Jag använde tjocka revben men vet att det hade fungerat minst lika bra med fläskkarré i bit. 
 
Ni marinerar först och främst köttet en liten stund innan tillagning i en himmelsk kryddblandning som sätter prägel på hela rätten. Smaker som kanel, kardemumma, paprika, ingefära och cayenne samsas fint utan att det hela smaker alldeles för mycket kanelbulle eller har för stark hetta. Nej, allt är precis lagom om ni frågar mig. 
 
Men det är inte bara köttet och den fina kryddsättningen som gör den här grytan komplett. I grytan finner ni också torkade fikon som sätter en härlig sötma till tomatsåsen som köttet puttrar i. Även där ligger ni i er kryddblandning som blir över efter marineringen av köttet. Färsk ingefära och vitlök rivs också ner. 
 
Jag fick inte nog av att blanda ner goda saker till grytan så jag tillsatte även kikärtor och mandlar. Vilket fick min fina hjärtevän att jubla när han smakade på grytan (eller åtminstone så sa han "detta satte verkligen pricken över i:et på hela grytan). 
 
Jag älskar att starta igång grytan på spisen, vilket inte alls tar lång tid för att sedan sätta lock på grytan och låta den sjuda i ugnen medans jag gör annat. Typ det enklaste och skönaste sättet att laga mat på. Doften kommer sedan sprida sig i hela hemmet och du kan bara plocka ut grytan efter cirka 2 timmar och servera den med en gång. Smakerna ska då ha gift sig fint med såsen och köttet. 
 
Couscous gör man bara på några minuter genom att hälla kokande buljong över grynen. De får dra åt sig vätskan och sedan är det bara att fluffa till det med en gaffel, röra ner mandlar och granatäpple och sedan servera. 
 
Ah..detta måste vara den GODASTE och mest spännande grytan jag har gjort. Ni måste prova! 
 
Marockansk tagine med fikon & mandlar + couscous med granatäpple 
3-4 portioner 
 
Marockansk tagine med fikon & mandlar 
 
1 kg tjocka revben (alt fläskkarré) 
 
Kryddblandning:
1,5 msk muscovadosocker 
1,5 msk paprikapulver 
2 tsk gurkmeja 
1,5 tsk malen ingefära 
1,5 tsk kanel 
1 tsk kardemumma 
Salt & peppar efter tycke 
En nypa cayenne 
 
2 cm riven färsk ingefära 
3 vitlöksklyftor, pressad 
6 dl kycklingbuljong, 1 tärning 
600 ml krossade tomater 
1 paket kikärtor 
1,5 msk tomatpuré 
1 dl mandlar 
200 g torkade fikon, i kvartar 
 
Blanda samman alla ingredienserna till kryddblandningen i en skål. Skölj och dela köttet i två bitar eller i 4 beroende på hur revbenen sitter eller vilken köttbit du använder. 
 
Häll ungefär hälften av kryddblandningen på en tallrik och rulla sedan köttbitarna i kryddorna så att de täcks av dem. Låt de marineras i 30 minuter-1 timme. Spara den andra halvan av kryddblandningen i skålen till senare. 
 
När köttet marinerats klart, hetta upp en gjutjärnsgryta med en skvätt olja i. Bryn köttbitarna hastigt runt om, plocka därefter upp dem igen och lägg dem åter på tallriken. 
 
Sätt ugnen på 150 grader. 
 
Hetta upp gjutjärnsgrytan igen med en ny skvätt olja i. Lägg pressad vitlök och riven ingefära i grytan och fräs hastigt under tiden du rör om. Låt det inte brännas! 
 
Häll sedan på krossade tomater, buljong (vatten + smulad tärning), tomatpuré och resterande kryddor som blev kvar. Rör om ordentligt och häll ner kikärtor, fikon och mandlar till såsen. När allt blandats sig väl placerar du köttbitarna i mitten på grytan. Skopa över lite sås över köttbitarna. Täck grytan nu med lock och ställ in de i ugnen för att låta den sjuda färdigt där, i cirka 2 timmar. 
 
Efter 2 timmar, ta ut grytan och känn om köttet är mört nog. Annars får den gå i 30 minuter till. Men min var färdig efter 2 timmar. Smaka av såsen för att justera eventuell smaksättning. 
 
Couscous med granatäpple & mandlar 
 
5 dl couscous 
1 msk citronsaft 
5 dl vatten (+ 1 kycklingbuljongtärning) 
Salt & peppar 
 
1 dl mandlar (jag använde rostade & saltade)
Färsk persilja 
1 granatäpple 
 
Koka upp 5 dl vatten med en kycklingbuljongtärning. Rör under tiden samman couscous, salt, peppar och citronsaft i den skål du ska servera couscousen i. 
 
När vattnet kokat upp häller du det över couscousen och lägger ett lock eller handduk över skålen. Låt det stå och dra i 5 minuter. Vätskan ska då vara helt borta och du kan fluffa upp grynen med hjälp av en gaffel. Rör tillsist ner granatäppelkärnor och mandlar. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Trasa sönder köttet litegrann i såsen. Garnera både grytan och couscousen med färsk persilja. Ställ fram på bordet och låt gästerna hugga in! 
 
Tips! Om du tycker om oliver är det väldigt gott att servera till. 
 
En fröjd för varenda smaklök minsann!
#1 - - Kai:

Såg ju inte alls gott ut... Ääääälskar en bra gryta.. :)

Svar: Hehe, håller helt med dig Kai! Då borde du testa den här :)
Alicia Hedlund