Hembakade pretzels med ljummen ricotta- och chorizodip

Nu hade hembakade pretzels stått alldeles för länge på min "to do" lista! 
 
Ja så är det faktiskt. Jag har länge varit nyfiken på de där stora kringlorna men aldrig köpt någon när jag har haft chansen. Jag menar hur gott verkar det inte med en stor saftig brödkringla toppad med flingsalt? Ah..så gott för en brödälskare som jag! 
 
Jag visste dock inte riktigt hur jag skulle "servera" dem. Vad skulle jag ha till eller skulle jag bara äta dem ljumna precis som de är. Jag kan meddela er att man kan äta dem precis när de är nybakade med ingeting därtill. För det mjuka men ändå lite sega brödet som får en härlig brytning mot de salta från flingsaltet på toppen är VÄRLDS om ni frågar mig. 
 
Men jag kände ändå att jag ville göra något extra för att ni skulle tycka det blev ett roligare recept. Idag har jag sannerligen gjort "grabb käk"...hehe. 
 
Med "grabb käk" så menar jag att det är åtminstone sådant här de flesta av mina killkompisar törstar efter. Hembakade pretzels med en ljummen ricotta- och chorizodip. Yes, yes, yes! 
 
Men trots mina fördomar så tyckte jag minst lika mycket om det som Simon (aka sambon) gjorde. Skillnaden är väl bara att han kan längta efter en sådan här måltid medans jag skulle nöja mig med Ugnsbakad lax med kokosris, avokado & granatäpple. 
 
Vi är allt olika vi två när det kommer till vad vi älskar för mat. Men en sak har vi åtminstone gemensamt och det är att vi ÄLSKAR att äta och prova nya saker. Så bra! 
 
Först och främst så ska ni för att göra detta receptet ge er på att baka pretzels. Som inte alls är svårt förutom att det krävs två steg efter jäsningen. Först och främst efter ni format dem som kringlor ska ni koka dem snabbt i vatten. Jag läste att man skulle koka dem i bikarbonat men jag hade tyvärr ingen hemma vid det tillfället så jag struntade i det. Men om ni har det hemma så tycker jag absolut ni ska testa det. 
 
Därefter ska de penslas och strös över flingsalt och sedan ugnsbakas tills gyllene. Direkt när de kommit ut ur ugnen ska ni servera dem med min ljumna ricotta- och chorizodip. För de är som godast när de är nybakade och om ni måste förbereda dem innan så råder jag er till att värma upp dem litegrann igen innan ni sätter tänderna i dem. Okej? 
 
Den ljumna ricotta- och chorizodipen passar även dig som inte vill ha kött på. Det är bara att utesluta och kanske vill du toppa med något annat? Jag tycker den var minst lika god utan men Simon tyckte att den färska stekta chorizon var underbar till. Så smaken är som baken som man brukar säga. Välj det du gillar bäst! 
 
Ricottasmeten som du rör samman ska vara i ugnen i cirka 15-20 minuter innan den kan serveras. Därefter toppar ni med chorizo eller om ni valt något annat. 
 
Sedan är det bara att doppa era pretzels i ricottan och NJUTA! Kanske en väldigt annorlunda middag men jag tycker den är spännande och GOD! Kul med lite omväxling, eller hur? 
 
Hembakade pretzels med ljummen ricotta- och chorizodip
Chorizodipen räcker till max 2 personer att dela på. 
 
Pretzels 
8 stycken
 
5 g färsk jäst 
2,5 dl kallt vatten
0,5 tsk salt 
5 dl mjöl 
1 msk olja 
 
Pensling: 
1 uppvispat ägg 
Flingsalt 
 
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda ner mjöl och salt. Knåda tills det bildats en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Stjälp ut degen och häll 1 msk olja i bunken. Smörj bunken med oljan och lägg tillbaka degen där i. Vänd degbiten så att även den sidan uppåt får olja på sig. Täck sedan bunken med plastfolie och låt den jäsa på ett varmt ställe i 1-2 timmar. Degen ska växa till ungefär dubbel storlek. 
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Forma sedan till 8 stycken kringlor. Kolla på den HÄR videon för instruktioner. Koka under tiden upp vatten i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner kringlorna i de kokande vattnet en och en. De ska bara vara nere i vattnet i cirka 10 sekunder eller tills de flyter upp till ytan igen. Lägg de på en bakplåtskläddplåt när de kokat klart. 
 
Pensla sedan varje kringla med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt på varje. Ugnsbaka sedan tills de är gyllene, i cirka 15 minuter. 
 
Ljummen ricotta- och chorizodip 
1-2 portioner
 
250 g ricotta 
2 msk riven parmesan 
1 tsk citronzest 
1 msk hackad färsk basilika 
Salt & peppar 
 
150 g färsk chorizo 
 
Blanda samman alla ingredienserna förutom chorizon i en bunke. Fördela ut ricottasmeten i en form och ugnsbaka i 15-20 minuter. 
 
Ta ut köttet ur korven genom att klippa upp skinnet och ta ut köttet. Fräs köttet i en stekpanna tills gyllene och klart.
 
När ricottaosten är klar i ugnen är det bara att toppa med chorizon.
 
SERVERA SÅ HÄR:
 
Bred ut chorizodipen på de nybakade kringlorna. NJUT!
 
Helt klart något jag vill sätta tänderna i igen!
#1 - - Camilla Hamid:

Har faktiskt aldrig ätit pretzels, men detta ser jättegott ut! Måste testas :)

Svar: Vad kul att du blir nyfiken på det Camilla! :) Hoppas du gör dem!
Alicia Hedlund

#2 - - Marie Bergman:

Ser jättegott ut :)

Svar: Tack Marie, vad glad jag blir :)
Alicia Hedlund

#3 - - Fanny:

Åh vad gott!

Svar: Tusen tack Fanny! :)
Alicia Hedlund

#4 - - Hanna Karlsson:

Åh så gott det ser ut!

Svar: Tack Hanna! :D
Alicia Hedlund

#5 - - Svea:

Såg jättegott ut! :)

Svar: Tack Svea :)
Alicia Hedlund

#6 - - Longevity - en blogg om hälsa:

Det ser verkligen supergott och fräscht ut

Svar: Vad glad jag blir! Tack!
Alicia Hedlund

#7 - - A:

så goda dem ser ut! , fina bilder också..

Svar: Tusen tack! :D
Alicia Hedlund

#8 - - ajlimullersandvik.blogg.se:

Det ser underbart ut!! Men ska man inte koka pretzels innan ugnen? Det gör alltid jag ^^

Svar: Jo alldeles riktigt! Det gör jag också, står i receptet :)
Alicia Hedlund

#9 - - Amanda Forsman:

Åh vad gott det ser ut!

Svar: Tusen tack Amanda!
Alicia Hedlund

#10 - - my:

Åh vad gott det såg ut :D

Svar: Vad roligt att du tycker det, tack :D
Alicia Hedlund

#11 - - A M:

Gud vad gott det ser ut!

Svar: Tack Alice! :D
Alicia Hedlund

#12 - - Jasmine:

Det ser ut som att resultatet blev lyckat! Kul att se.
Kram

Svar: Vad roligt att du tycker det! Tack :D
Alicia Hedlund

#13 - - Amanda Jona [SPONTAN]:

Men mums!

Svar: :D
Alicia Hedlund

#14 - - Linnéa - The Hungry Gosling:

De ser verkligen goda ut! :)

Svar: Tusen tack Linnéa!
Alicia Hedlund

#15 - - Emma Broberg :

Mums vad gott! Vore roligt att testa på att göra själv :)

Svar: Klart du ska våga göra det Emma! :)
Alicia Hedlund

#16 - - Natalie:

Åh, så gott det ser ut!

Svar: Tack så mycket Natalie :)
Alicia Hedlund

#17 - - Mikaela:

Det ser riktigt gott ut :D

Svar: Vad kul att du tyckte det! Tack! :)
Alicia Hedlund

#18 - - Cita:

men wow!måste prova!

Svar: Vad roligt! Hoppas du kommer gilla dem :)
Alicia Hedlund

#19 - - ddianasliv.blogg.se:

Mmm. Ser jättegott ut! En sån gång jag önskar att jag hade en ugn... ;)

Svar: Tack så mycket! Åh ja det förstår jag, hehe.
Alicia Hedlund