Helrostad blomkål med morötter & färska tranbär
Har ni bekantat er med de färska tranbären?

Detta kanske bara är en föreställelse jag har men jag tror att de flesta av er tänker på de torkade tranbären man kan köpa i affären om jag frågar er om tranbär. Har jag rätt? Så var det åtminstone för mig till en början. De torkade tranbären var så goda att ha i müsli, på gröten eller i brödet jag bakade.
Men när jag såg att min affär jag handlar i hade färska tranbär kunde jag inte låta bli att undra vad jag skulle göra med dem. Förra året, ungefär vid den här tiden lyckades jag knåpa samman en så god chutney på tranbär och äpple. Måste förresten tipsa om det receptet för det är annorlunda och bara så gott! Kika in på länken här --> Apelsin- och whiskyglaserad lax med saltrostad rosmarinpotatis & tranbärschutney.
Hur som helst så använde jag då frysta tranbär men i år så fann jag som sagt färska. Vilket såklart var tvungen att testas!



När detta receptet kom till hade jag söndagssteken i huvudet. Då jag själv försöker att variera min kost så mycket det bara går och minska på köttkonsumtionen vill jag också skapa nya och roliga recept som är minst lika goda. Visserligen har ni grönsak- och baljväxtälskaren här så det är ju inga problem...men det är alltid roligt att skapa nya och inspirerande recept. Eller hur? :)
På sistone har jag lyckats både med den här Caponatagratängen med svarta bönor, mozzarella & sötpotatis och den här Blomkålssoppan med rostade lime- och honungkikärtor.
I dagens recept bytte jag helt enkelt ut den traditionella söndagssteken mot en ny variant. "Blomkålssteken". Voila!


Det hela är mycket enkelt. I formen hittar ni en hel blomkål som fått smaksättning från färsk timjan, salvia, citron, olja och vitlök. Runt om blomkålshuvudet har jag lagt ut morötter som också får en liten lätt marinering av kryddblandningen ovan.
Det ni börjar med är att lägga blomkålshuvudet i kokande vatten under tiden ni förbereder de övriga ingredienserna. Detta för att minska lite tid i ugnen.
Därefter lägger ni blomkålshuvudet i mitten på formen och lägger morötterna runt om. Citronen ni använde till att smaksätta marinaden delar ni på hälften och låter åka med i ugnen. Jag skar även av toppen på en hel vitlök och ringlade en liten skvätt olja över. När den får rostas med i ugnen förvandlas den till den godaste smaksättaren till många såser. Längst ner i receptet finner ni några förslag som jag tidigare gjort på såser som passar utmärkt till här. Välj själva vilken ni tycker låter godast!
Tranbären blandas med lite honung och balsamvinäger. Dessa åker dock inte med i formen förrän mot slutet av gräddningen.

Detta receptet är verkligen ljuvligt på så många vis tycker jag. Färgsprakande och smakrikt på samma gång. Nu när vädret är kallare och ruggigare tycker jag om och uppskattar att kunna äta mina grönsaker varma. Vad säger ni?
Om ni tycker att måltiden inte känns komplett så servera med ett gott bröd till eller med bönor, kikärtor eller linser.
Jag var så exalterad över att få berätta om det här receptet att jag glömde bort att säga att idag är en mycket speciell dag. Min BÄSTA VÄN fyller 25 år och jag vill önska henne så mycket GRATTIS! Hon är min livsglädje och energigivare. Jag älskar henne så mycket och hon är värd den bästa 25 års dagen. Puss på dig C!

Helrostad blomkål med morötter & färska tranbär
2-3 portioner
1 blomkålshuvud
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad salvia (om du inte har salvia går det bra att använda mer timjan)
1 msk olja
2 vitlöksklyftor, pressade
Citronzest från 1 citron
Salt & peppar
3-5 stycken morötter
1 hel vitlök
2 dl färska tranbär
1 msk flytande honung
1 msk balsamvinäger
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta bort blasten från blomkålen. Lägg den i en kastrull eller bunke. Koka upp vatten och häll det över blomkålen. Låt den vara kvar i det varma vattnet i minst 15 minuter.
Blanda samman olja, timjan, salvia (om du använder), pressad vitlök, citronzest, salt och peppar i en skål. När blomkålen legat i vattnet en stund kan du hälla av vattnet och lägga den i en ugnsform.
Skala morötterna och skär dem i något mindre bitar. Skär av toppen på en hel vitlök och ta endast bort det yttersta skalet. Skär citronen som du använde på mitten.
Arrangera morötterna runt om blomkålen. Lägg citronhalvorna och vitlöken ovanpå. Pensla därefter blomkålshuvudet med kryddblandningen och ta även lite på morötterna också. Häll en skvätt olja ovanpå den hela vitlöken.
Klä formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Blanda under tiden samman tranbären med honung och balsamvinäger. När det gått 20 minuter tar du ut formen och tar bort foliet. Lägg tranbären i högar på morötterna runt om blomkålen. Ställ åter in i ugnen och ugnsrosta tills du tycker blomkålen mjuknat tillräckligt. Jag hade min inne i 25 minuter till. Känn med en sticka om du är osäker på om blomkålen är klar. Min hade ett litet tuggmotstånd som var perfekt!
SERVERA SÅ HÄR:
Med den hela rostade vitlöken kan du göra en god sås till. Här är några förslag:
Servera blomkålen tillsammans med morötterna, tranbären och en god sås. Gärna en krispig grönsallad och ett gott bröd passar bra till för att fullända måltiden.
Om du inte tycker måltiden känns komplett kan du också lägga till bönor, linser eller kikärtor till måltiden.

Denna C-vitamin bomb vill vi väl alla sätta våra tänder i?!
Oj, oj, oj vad smarrigt!