Chili con carne med riven cheddar, avokado & tortillachips

Nu har kylan verkligen kommit! 
 
Brrr...så kallt är det! Jag har inte riktigt vant mig vid det än. Som vanligt tycker jag att omväxlingen i temperatur händer alldeles för snabbt. Kroppen hinner inte vänja sig och man fryser som bara den! Håller ni med mig? 
 
Mina fingrar är som stela pinnar när jag kommer in och näsan är konstant röd, hehe. Men nu finns det ingen återvändo. Vintern är här och det är bara att klä sig värmare och mysa mer inomhus. Eller hur? 
 
Jag skulle dock behöva köpa mig nya vantar som värmer mer än dem jag har. Det får skrivas upp på listan och göras i veckan helt enkelt. 
 
Idag hörrni har jag något att dela med mig av som värmer riktigt gott i hela kroppen. En riktigt god Chili con carne. Yes, yes, yes. 
 
Den här var något alldeles extra för mig eftersom jag faktiskt la lite extra tid och kärlek på den. Jag serverade den också helt annorlunda än vad jag brukar göra och hoppade över alternativen som ris eller pasta och lät istället grytan skopas upp på krispiga nachochips. 
 
Precis så som jag vill ha det. SÅ gott! 
 
Den här grytan rörde jag snabbt samman på spisen men lät puttra klart i ugnen under en längre tid. Jag fullkomligt älskar att göra så. Ni kommer se att jag älskar att göra på det viset när jag tillagar grytor. För ni vet att desto längre grytan få puttra samman desto mer smaker kommer fram och de blir också bara bättre och bättre. 
 
Ni rör med andra ord samman grytan på spisen men stoppar sedan lock på grytan för att låta den puttra klart i ugnen. Det kommer sprida sig en härlig doft i hela huset och ni kommer bara längta efter att få sätta er vid matbordet tillsammans och njuta av den här. Det kan jag lova er! 
 
Eftersom grytan redan är klar väljer ni själva hur länge ni har tid att låta den puttra i ugnen. 1-2 timmar är lagom. Jag tog ut min efter 1,5 timme och då tyckte jag smakerna var perfekta. För er som inte har tiden låter den puttra en stund på spisen och serverar den sedan direkt. Det väljer ni såklart själva vad som passar er bäst! 
 
Innan vi säger hejdå för idag måste vi prata om toppingen. Vilket ta mig tusan är det viktigaste att inte glömma hörrni! Här ser ni riven cheddar, skivad avokado, créme fraiche och rödlök. Ah..osten måste vara den bästa delen. Jag la en generös hög ovanpå varje skål och när jag satte skeden där i så hade osten hunnit smälta ner i chilin. Jepp..det var en fröjd för smaklökarna. 
 
Förutom att toppingen gör mycket av jobbet för att få den här grytan att glänsa så kan inget ta ifrån mig att det måste vara det bästa sättet att servera den med nachochips. JA, det är det bästa sättet om ni frågar mig!
 
Vad säger ni? Visst behöver vi varma oss med en härlig chili con carne toppat med allt man älskar? Yes, yes, yes! Let's do it! 
 
Chili con carne med créme fraiche, avokado & tortillachips 
4 portioner 
 
Chili con carne 
 
500 g nötfärs 
1 gul lök, hackad 
2 vitlöksklyftor, pressade 
0,5 msk chilipulver 
0,5 msk paprikapulver 
0,75 tsk kanel 
En nypa cayenne, mer om du gillar hetta 
Salt & peppar 
2 dl vatten + 1 kycklingbuljongtärning 
7 dl krossade tomater 
2 dl tomatpuré 
1 lagerblad 
 
1 burk svarta bönor 
 
Sätt ugnen på 150 grader. 
 
Hetta upp en gjutjärnsgryta med en skvätt olja i. Fräs gul lök och vitlök mjukt i pannan. Smula därefter ner färsen med händerna till grytan. Bryn köttet klart. Häll på kryddorna och rör sedan ner de krossade tomaterna, tomatpurén, kycklingbuljongen och lagerbladet. Låt det koka upp och sätt lock på grytan. 
 
Sätt in grytan i ugnen och låt det puttra i 1-2 timmar. Precis 15 minuter innan servering rör ner de svarta bönorna och låt de gå med i grytan på slutet. Justera också med eventuellt mer krydda av valfri sort om det behövs. 
 
Om du inte vill sjuda din chili con carne länge räcker det med att du sjuder den på spisen i 30 minuter eller tills såsen tjocknat och kryddorna satt fin smak på chilin. 
 
Toppings: 
 
Skivad avokado 
Créme fraiche 
Riven cheddarost 
Skivad rödlök 
Tortillachips 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut chili con carnen i skålar och toppa först med en klick créme fraiche sedan riven cheddarost, rödlök och avokado. Skopa upp chilin på tortillachipsen! 
 
Perfekt middag en kall dag i vinter!
#1 - - Agnes Jiseborn:

Gud så gott detta ser ut! Måste jag testa någon dag :)

Svar: Vad kul att du tyckte det! Hoppas du testar det :)
Alicia Hedlund