Focaccia toppad med vispad ricotta, tryffelsalami, sockerärtor & balsamicodruvor
Kan vi stoppa tiden för en stund och bara fokusera på den här saftigt goda focaccian?

Idag vill jag gå rakt på sak och prata om den här goda focaccian med en gång. Jag kan knappt bärga mig med att berätta för er om den. Jag är dessutom så glad att det idag är lillelördag och kanske finns chansen att lyxa till det med ett gott tilltugg tillsammans med ett glas vin för några av er?
Och för er som känner att det får vänta tills helgen så kan jag glatt meddela er att nu har halva veckan snart passerat och helgen närmar sig. Vilket betyder att ni inte behöver vänta särskilt länge till innan ni kan göra den här focaccian toppad med massa läckerheter. Hur bra??


Häromdagen var jag så sugen på att göra något så enkelt som en riktigt god aptitretare. Vilket jag förövrigt känner att just den kategorin saknas här på Alicias kokbok. Tycker ni inte också det? Det finns så många "tilltuggs" recept jag skulle vilja göra så jag tror faktiskt att jag skulle klara av att fylla kraven för även en sådan kategori här på bloggen.
Så med det sagt låter jag det här receptet bli det första under kategorin, aptitretare. YESS. Fast just det här receptet kan man också låta bli en hel måltid. Om ni gör som jag och Simon gjorde och delade den på två personer. Jepp, det gick alldeles utmärkt. Den var faktiskt så god att vi inte kunde spara någon bit till dagen efter. <---SANT.


Det jag delar med mig av till er idag är en focaccia som jag toppat med massor av goda saker. Jag måste faktiskt erkänna att det var så längesedan jag bakade bröd med färsk jäst i här hemma, (jag enbart bakar med surdeg nu för tiden) att jag trodde jag skulle misslyckas med den. Men icke. Det här blev förträffligt bra och jag lyckades få till en saftigt, tjock och härlig focaccia. Precis så som den ska vara, MUMS!
När ni bakat er focaccia och låtit den svalna litegrann på ett galler så är det bara till att toppa den med godsaker som ni tycker om. Här är det bara fantasin som kan sätta stopp hörrni! Min fantasi fick jag hejda och jag fick tyvärr stålsätta mig och välja ut några av mina förslag till toppings. Efter en del bråk med mig själv och min beslutsångest så är jag ändå väldigt nöjd med resultatet. För resultatet blev mycket gott!

Jag började med att vispa upp ricottaost (mycket viktigt att ni vispar den med elvisp, resultatet blir en så mycket godare ricottaost!) och bredde ett tjockt lager av den på brödet.
Min kärlek till tryffel är stor och jag kunde inte låta bli att toppa med tryffelsalami + att jag ringlade tryffelolja över på slutet också. AHH, så gott. SÅ GOTT. Man kan aldrig få för mycket av tryffelsmaken tycker jag. För er som inte är lika förtjusta i tryffel som jag kan exempelvis toppa med vanlig salami eller varför inte prosciutto? Som sagt, det är bara fantastin som kan sätta stopp!
Jag toppade också med sockerärtor, rädisor och gröna blad. Fräscht, vackert och superbt om ni frågar mig!


Jag ville ha något som bröt av mot smakerna och gjorde därför balsamicodruvor. Med andra ord så har jag låtit vindruvor sjuda tillsammans med balsamvinäger, honung och vanilj. Jag har många recept med balsamvinäger som en ingrediens. Det är bara så jädrans gott. Dessa druvorna får en söt, syrligt och mustig smak på samma gång.
Tillsammans med ricottaost, tryffelsalami och de krispiga rädisorna samt sockerärtorna blev det en vinnande kombination. Så det var värt att lägga den lilla extra tiden på att låta vindruvorna få en ny skrud tycker jag!
Det här receptet tycker jag passar perfekt när man ska lyxa till det tillsammans med vänner, sin partner eller med sin familj. Skär upp brödet och låt gästerna få plocka på sig en varsin skiva eller två. Servera dem ett glas vin till och jag lovar att du kommer få beröm för att ha bjudit på den godaste aptitretaren någonsin. Ni kanske kommer vara så nöjda att det inte behövs serveras mer efter det här...
Vem vet?

Focaccia toppad med vispad ricotta, tryffelsalami, sockerärtor & balsamicodruvor
Räcker till 3-4 personer som tilltugg
Focaccia
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
6 - 7 dl vetemjöl (7 dl motsvarar ca 400 g)
1/2 tsk salt
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, ca 37°C. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig och häll sedan på resten av vattnet.
Tillsätt därefter mjöl och salt. Bearbeta till en slät deg och låt seda degen jäsa i 30 minuter täckt med en handduk.
Forma brödet så som du vill ha det på ett bakplåtspapper. Lägg handduken över brödet och låt degen jäsa ytterligare i 30 minuter. Om du ska baka av brödet senare kan du ställa in det i kylskåpet och baka av det när du är redo.
Baka av din focaccia på 200 grader i cirka 20-30 minuter. Låt brödet svalna helt på ett galler innan du toppar det.
Balsamicodruvor
4,5 dl vindruvor
0,5 dl balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver
Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Låt det koka upp och sänk sedan värmen för att låta det sjuda i cirka 3 minuter. Plocka därefter upp vindruvorna och lägg dem i en skål. Höj värmen igen och låt balsamicoblandningen koka upp för att låtas reducera ner. Den ska få en tjockare, sirapsliknande konsistens. När den kokat ner ställ kastrullen åt sidan för att låta det svalna.
Häll balsamicon över druvorna och ställ in dem i kylskåpet till servering.
Du behöver också:
* 1 burk ricottaost, uppvispad med hjälp av en elvisp
* 10 stycken sockerärtor, delade på hälften
* 10 skivor tryffelsalami
* Gröna blad
* Tunt skivade rädisor
* Tryffelolja (valfritt)
TOPPA DIN FOCACCIA SÅ HÄR:
Börja med att bre ett tjockt lager av den vispade ricottaosten på brödet. Fördela sedan därefter ut tryffelsalamin, sockerärtorna, rädisor och de gröna bladen.
Fördela ut några balsamicodruvor runt om där det finns plats. Jag serverade mer av druvorna och balsamicodressingen som de ligger i vid sidan om.
Ringla över tryffelolja (om ni använder) och eventuellt lite av balsamicodressingen. Avsluta med lite flingsalt + grovmalen svartpeppar.
Skär brödet i önskvärda bitar. Njut av detta till ett glas vin eller en kall öl. Det passar också väldigt bra till grillat!

Jag får vår- och sommarkänslor av det här receptet! YESS!!
Wow.. Jag är så glad att jag inte känner dig.. OM jag gjort det hade jag antagligen ätit mig till döds hos er.. ;)