Färsk ananas- och kycklingwok med pak choi, cashewnötter & kokosris

Vardagsmaten i all ära! 
 
Nu är helgen redan över. Vad tiden alltid går fort när man som minst vill det. Visst? Som jag har sagt förut, jag är inte vän med söndagar och måndagar. Men jag måste faktiskt säga att jag ändå är redo för en ny vecka. Fast det är klart, jag får väl erkänna att jag längtar redan tills på fredag. När helgen står för dörren...Jag VET. Jag är crazy. 
 
Fast...jag antar att det finns fler som jag som redan längtar till nästa lediga stund? Hehe... 
 
Brukar ni fundera över hur ni serverar maten där hemma? Det kanske bara är jag men för mig som älskar att fotografera maten lägger alltid stor fokus på hur den ska presenteras. Men jag har märkt att det spelar stor roll för många familjer där ute också. 
 
Ni förstår. Jag träffar många barnfamiljer i mitt yrke (jag jobbar som dietist på barn- och ungdomsspecialisten) där barnen inte har någon större lust att äta. De känner ingen drivkraft och vi brukar säga att de har en ätovilja som orsakar näringsbrister och undervikt. Detta är för många familjer väldigt svårt och såklart frustrerande när ens barn inte vill äta. 
 
Något som jag tycker är viktigt och som fungerar bra att införa hos vissa familjer är glädjen kring måltiden. Att man gör måltiden till något extra. Som tillexempel hur den serveras. För hur ska vi göra ett ointresserat barn intresserad? Ja det är frågan...Det är inte lätt hörrni. Det kan jag lova er. Kanske behöver vi ibland göra den vanliga vardagsmaten snäppet roligare. Det har jag försökt med idag!
 
Jag serverar min kycklingwok i en färsk "ananasbåt". Tog mig ytterst lite kraft och ansträngning att göra detta och jag tyckte själv att middagen blev lite roligare. <---SANT. 
 
Så med enkla knep kan man servera maten på ett roligare sätt. Den här woken är förövrigt en av mina favoriter och det är helt klart såsen jag gör till den här woken som sätter prägel på allting. 
I det asiatiska köket använder man inte grädde i maten som vi gör i traditionell svensk mat utan man använder istället många gånger en sojabaserad sås. 
 
Min woksås görs på hoisinsås, soja, risvinäger, sesamolja, vitlök, ingefära och ananasjuice. Ananasjuicen ger sötman till såsen och jag gillar att ibland byta ut sockret eller honungen mot juice istället. Jag tycker faktiskt att i många av mina asiatiska såser så har det blivit mycket bättre. Om ni inte hittar ananasjucie så går det bra med en annan tropiskjucie variant! 
 
Det hela är sedan mycket enkelt och därför passar den här middagen alldeles utmärkt en vardag som denna. Man wokar de grönsaker man tycker om tillsammans med kyckling och woksåsen. Jag har också karamelliserat cashewnötter i den fantastiskt goda woksåsen. Det är jätte enkelt men är ett så gott tillbehör till woken. Ni rostar nötterna tillsammans med lite av såsen i några minuter i en stekpanna. KLART! VOILA! Hur gott som helst. 
 
Vid sidan om har jag fräst på pak choi som är en stor favorit hos mig. Den salladen har jag blivit helt besatt i. SÅ GOTT! Jag serverar också woken med kokosris. Det vill säga ris kokat i kokosmjölk med kokosflingor i. OJ OJ. Kokosälskare där ute, detta riset är livsfarligt GOTT! Helt klart värt att göra! 
 
Vet ni vad som dessutom gör den här woken till något ännu bättre? Den är perfekt att ha i matlådan. Jag tycker åtminstone det och man kan frysa in woken också för att ta fram till senare tillfälle när det krisar och man inte hinner laga mat. 
 
Det finns med andra ord inte många ursäkter för er varför ni inte skulle göra er en ananas- och kycklingwok denna veckan. Vi alla behöver dessutom lite färgglad mat som serveras på ett trevligt sätt. Låt måltiden ge er ett leende på läpparna hörrni!
 
Nu känner jag mig taggad inför veckan. Det här kommer bli en bra vecka, det känner jag på mig!
 
Färsk ananas- och kycklingwok med pak choi, cashewnötter & kokosris 
4 portioner 
 
Woksås 
 
2 dl ljus soja 
1 dl hoisinsås 
1 dl ananasjuice eller tropisk juice 
0,5 dl risvinäger 
2 msk sesamolja 
2 msk färsk ingefära, riven 
1 pressad vitlöksklyfta 
2 dl cashewnötter 
 
Vispa samman soja, hoisinsås, ananasjuice, risvinäger, sesamolja, ingefära och vitlök i en bunke. 
 
Värm upp en stekpanna på spisen och häll i cashewnötterna tillsammans med 1 dl utav såsen. Låt nötterna karamelliseras i såsen och sjud tills såsen tjocknat och täckt nötterna. Ställ åt sidan så länge. 
 
Ananas- och kycklingwok 
 
500 g kyckling, delad i mindre bitar 
2 msk sesamolja 
2 stycken pak choi, delade på hälften
Ca 250 g broccoli, delad i mindre bitar  
2 röda paprikor, delade i mindre bitar 
2-3 stycken morötter, delade i mindre bitar 
1 zucchini, delad i mindre bitar 
1 färsk ananas 
 
Till servering: 
 
Hackad salladslök 
 
Börja med att dela ananasen på hälften. Gröp ur innehållet och dela det i mindre bitar. Ställ åt sidan så länge och förbered alla grönsakerna samt kycklingen. 
 
Värm en wokpanna på spisen med ungefär 1 msk sesamolja. Häll i kycklingen och fräs den runt om så att den får färg på alla sidor. Häll i ungefär 1 dl av såsen och låt det sjuda med kycklingen i cirka 5 minuter. Plocka upp kycklingen och såsen och lägg i en skål. 
 
Fräs pak choi i samma wokpanna och häll ner ytterligare 1 msk sesamolja om det behövs. Fräs dem i cirka 2 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg. Lägg dem på en tallrik. 
 
Häll nu ner paprika samt broccoli till wokpannan. Fräs i cirka 5 minuter och rör sedan ner zucchini, ananas och morot. Häll på ungefär 1 dl av såsen och låt det sjuda på spisen tills såsen tjocknat något, i cirka 3-5 minuter. Häll därefter ner kycklingen till grönsakerna och se till att det värms ordentligt. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Servera woken i "ananasbåtar" tillsammans med kokosris, hackad salladslök och karamelliserade cashewnötter. 
 
Lova mig att ni inte skippar kokosriset. Det är VÄRLDS!
#1 - - Fanny:

Åh vad gott det där ser ut!

Svar: Tack Fanny!
Alicia Hedlund

#2 - - rememberthiis.blogg.se:

oh vad gott det ser ut :D

Svar: Tack så jätte mycket :)
Alicia Hedlund

#3 - - ajlimullersandvik.blogg.se:

så vackert! Jag gillar att äta vacker mat, men bryr mig inte själv när jag lagar. Är alldeles för hungrig vid det laget ;)

Svar: Tack så mycket Julia! Är man för hungrig så är det inte omöjligt att det händer ;)
Alicia Hedlund

#4 - - Ema:

Ser otroligt ut!!! Väldigt somrigt och fräscht! Måste prova :-)

Svar: Tack så mycket! :) Hoppas du kommer gilla det!
Alicia Hedlund

#5 - - carolin:

Ååh det där såg ju bara för gott ut :O

Svar: Tack så mycket :)
Alicia Hedlund

#6 - - Michelle:

Jag testade servera min kycklingwok på samma sätt i en ananas efter att jag såg ditt blogginlägg och det var ju så himla enkelt och roligt sätt att servera på. :) Gott med den färska ananasen i woken också. :)

Svar: Vad roligt att höra! Detta gör mig väldigt glad :) Ja färsk ananas är awesome helt klart!
Alicia Hedlund

#7 - - Linda:

WOW, vilka bilder!! :) Såg riktigt gott ut!

Svar: Tack Linda! Vad glad jag blir :)
Alicia Hedlund