Chokladrulltårta med kokoskola & chokladmascarpone
Äntligen fredagsfika!

Fikat för mig på fredagar blir alltid speciellt. Jag försöker att hålla mig ifrån sötsaker under veckodagarna och när fredagen väl anländer så unnar jag mig mer än gärna fika av något slag. Fredagar och lördagar är för mig tiden då jag låter smaklökarna få njuta av alla godsaker jag vill.
Jag tror det är viktigt, inte bara för kroppen och hälsan att undvika sötsaker på vardagen men också för att det är bra att få längta. Om jag skulle fika varje dag skulle det inte kännas lika speciellt eller tillfredställande att fika på fredagen. Vilket inte alls känns lika kul.
Balansen i livet mellan hälsosam mat och mindre hälsosam mat är så viktig tycker jag. Jag är så glad att jag hittat den balansen som passar mig alldeles utmärkt!


Dagens fikarecept är för mig helt nytt. Jag kan inte minnas att jag någonsin har bakat rulltårta själv. Eller vad säger ni, mamma och pappa? Har jag bakat rulltårta när jag var yngre? Hur som helst så minns jag det inte.
Jag har länge varit sugen på att testa baka rulltårta men eftersom mitt huvud jämt ska krångla till saker och inte verkar kunna bestämma sig så har jag haft svårt för att komma fram till vilken fyllning jag vill ha i.
Jag vet, jag är knas. Men hjärnverksamheten går på högvarv när det kommer till idéer av mat och bakverk. Men det älskar jag!


När jag väl hade bestämt mig, bakat och smakat så var jag så NÖJD. Vilken jädrans god rulltårta jag lyckades göra hörrni. Det är sant och jag vet att jag skryter. Men jag kan inte låta bli just nu känner jag! Hehe..
Förutom att rulltårtan i sig är hur enkel som helst att göra samt att fikat står snabbare på bordet än vad man anar så är fyllningarna också lika smidiga att göra. Vilket gör den här rulltårtan till det perfekta bjudfikat. Det kommer förvisso inte vara några problem för er att fika på den här alldeles på egen hand (been there, done that) men om man råkar ha en vän eller någon från familjen över så är detta något jag VET att de skulle uppskatta att bli bjudna på.
Åtminstone om man gillar choklad, kola och kokos. YES YES YES.


Ni börjar med att vispa samman ingredienserna till rulltårtan. Breder ut smeten på ett bakplåtspapper och låter kakan ugnsbakas i sisådär 5 minuter. Under tiden förbereder ni ett bakplåtspapper med socker och kokos på. När kakan är klar stjälper ni genast ut den på bakplåtspappret och rullar kakan till en rulle. Låter den svalna på bänken under tiden ni vispar samman fyllningarna.
Fyllningarna är verkligen så smidiga att göra och man får akta sig för att inte äta upp dem direkt ur bunken märkte jag...
Chokladmascarponen kommer till genom att ni först smälter choklad, låter det svalna litegrann och vispar sedan samman chokladen med mascapone och lite florsocker. Klart! Kokoskolan är ännu enklare och där blandar ni bara dulce de leche alternativt karamelliserad mjölk, kokosflingor och vaniljpulver i en bunke. Smidigt va?

Sedan rullar ni ut rullen och breder på fyllningarna. Rulla ihop den igen och om ni vill kan ni som jag dekorera rulltårtan med att ringla lite smält choklad över. NICE!
Med facit i hand är detta inte sista gången jag kommer göra rulltårta hemma hos mig. Vilket perfekt bjudfika!
Saftig rulltårta med chokladsmak fylld med kola smaksatt med kokos och en härlig len chokladkräm. Vem kan inte tänka sig att fika på det?

Chokladrulltårta med kokoskola & chokladmascarpone
1 rulltårta
Chokladrulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
Rulla i:
3 msk riven kokos
1 msk farinsocker/muscovadosocker
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa samman ägg och socker pösigt i en bunke. Rör ner mjölken. Blanda samman mjöl, bakpulver och kakao i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten på plåten och sätt in kakan i ugnen för att gräddas i 5 minuter.
Under tiden förbered ett bakplåtspapper. Blanda samman farinsocker och kokosflingor. Strö ut detta i ett lager på bakplåtspappret.
Efter 5 minuter ta ut kakan från ugnen. Stjälp med en gång över kakan på bakplåtspappret med sockret och kokosflingorna på. Fukta pappret lite lätt innan du drar bort det från kakan för att det ska lossna lättare. Dra försiktigt bort bakplåtspappret.
Rulla kakan till en rulla med bakplåtspappret runt. Låt den ligga kvar på bänken och svalna helt innan du fyller den. Gör under tiden fyllningen.
Chokladmascarpone
250 g mascarpone
100 g mörk eller ljus choklad
2 msk florsocker
Smält chokladen. Låt den svalna litegrann. Mät upp mascarpone och florsocker i en bunke. Häll ner chokladen och vispa samman med hjälp av en elvisp till en slät chokladkräm.
Kokoskola
2 dl dulce de leche eller karamelliserad mjölk
2 dl kokosflingor
1 msk vaniljpulver
Vispa samman alla ingredienserna i en bunke med hjälp av en elvisp.
FYLL OCH RULLA DIN RULLTÅRTA SÅ HÄR:
När kakan har svalnat rulla försiktigt ut den igen. Börja med att bre chokladkrämen på kakan. Ovanpå chokladkrämen bre ut karamellkokosen försiktigt så att du inte drar med dig för mycket av chokladkrämen under.
Rulla sedan ihop rulltårtan igen, fast utan bakplåtspappret den här gången. Se till att skarven hamnar nedåt.
Valfritt: Smält 50 g mörk choklad och ringla över rulltårtan.
Jag tycker att det är enklast att skära rulltårtan efter att den fått vila i kylskåpet en stund. Dessutom blir den bara godare när den har fått stå en stund och fyllningen gjort kakan saftigt.
Vid servering, skär upp rulltårtan i önskvärda skivor och servera med en klick grädde eller glass!

Det hade varit svårt att motstå den här om någon ställde den här framför näsan på mig på en veckodag. Då gäller det att stålsätta sig! Vilken tur att det är fredag idag och att fikat kan börja för min del!
Låter gott :D