Avocado mint chocolate mousse swirl ice-cream
Tycker ni att kokosnötens ena ände ser ut som aphuvud?

Det tyckte åtminstone dem som kom på namnet till kokosnöten. Namnet coco betyder nämligen apa på portugisiska. Jepp, det är sant. Men jag vet inte om jag tycker att det liknar ett aphuvud direkt...
Vet ni? De där aphuvudsliknande kokosnötterna har stirrat på mig varenda gång jag varit och handlat i affären på Ica Maxi. Varenda gång har också samma procedur hänt. Jag har lyft upp en av kokosnötterna. Tittat, vänt och vridit. Lagt tillbaka, ångrat mig och scannat in den och lagt den i vagnen. Ångrat mig igen, scannat bort den och lagt den i hyllan igen.
Jepp, that's me. Tjejen som ALDRIG kan bestämma sig med en gång. Jissus, det är inte lätt att lida av beslutsångest.


Men efter att ha upprepat den här proceduren några gånger nu i affären så lyckades jag denna gången övertala mig själv till att köpa två stycken. Jag hade däremot ingen aning om vad jag skulle göra med dem förutom att jag tänkte att det borde bli en jädrans snygg bild med dessa kokosnötterna. Jag vet, jag vet. Jag är en TÖNT. Men det är den hjärnverksamheten jag har för tillfället när jag går och handlar. "Åh det här kan bli snyggt att fånga på bild". Sen liksom träder recept, tankar och idéer fram från det. Jaaoo...exakt så är det uppe i mitt huvud just nu.
Knasigt kan tyckas men jag ÄLSKAR kaoset det tillför i mitt huvud just nu. Detta är verkligen det roligaste jag vet.

Den här glassen är jag inte till 100% nöjd med måste jag erkänna. Jag kommer finlira på receptet och prova mig fram några gånger till innan jag tror att jag lyckas få fram konsistensen exakt så som jag vill ha den. Jag har ju nämnt förut att jag vill inte ha glassen för isig. Min teori har varit att få bort så mycket vätska som möjligt och ja det har fungerat men när det kommer till att använda kokosmjölk som glassbas så krävs det tydligen andra metoder.
Efter en del efterforskning förstod jag att det var bra om man redde kokosmjölken innan användning. Man skulle dessutom tillsätta en matsked sprit av något slag eftersom alkoholen inte fryser så skulle detta hjälpa glassen att bli krämigare och mindre isig. Jag förstod också att man helst skulle välja den fullfeta versionen av kokosmjölk för bästa resultat. Fettet gör väl sitt här antar jag.
Hur kom avokadon in i bilden då? Jo, den skulle ju bara göra allt ännu krämigare och härligare. Så jag som ville skapa en helt mjölkfri glass på det krämigaste och godaste viset tänkte: "jepp avokado kör vi på".
Den blev inte fullt lika krämig som jag ville att den skulle bli. Men propotionerna kanske behövs justeras en aning och jag ska jobba på att göra den ännu bättre. Men eftersom smaken blev så god och att den helt klart är värd att ätas flera gånger om, beslöt jag mig för att dela med mig av receptet till er ändå! Men om ni kommer på ett bättre vis att få den här glassen krämig utan det minsta isig i konsistensen så dela gärna med er för jag vill så lyckas bättre nästa gång!


Om vi lämnar "isigheten" för ett tag och istället pratar om den goda smaken så får jag ett lite större leende på läpparna! För smaken på den här glassen är så fräsch och god! Det kan jag lova er.
Jag ÄLSKAR mint glass. Jag gjorde förövrigt en livsfarligt god glass med smak av mint, pistage och choklad förra sommaren som i och för sig inte alls är mjölkfri men väl värd att kolla in. Recept på den HÄR!
Den här glassen har en precis lagom smak av mint som tillsammans med kokos och choklad gör det till en smakexplosion i munnen. Den här glassen i SOMMAR?! SÅ BRA. Så bra.

Jag använde faktiskt en riktig mörk choklad och köpte mig inte en mjölkfri. Men för er som inte tål mjölk eller är vegan byter bara ut den vanliga chokladen mot en variant ni kan äta istället.
Den här glassen kan man också frysa in i glassformar så man får den på pinne istället. Jag upplevde att det var enklare om man ville äta glassen med en gång man plockar ut den från frysen. För er som väljer att göra den i en vanlig form för att skopa upp glassen som jag gjorde bör ta ut den från frysen minst 15 minuter innan den ska ätas. För annars blir den för hård och kan inte skopas.
Jag är så glad att glassäsongen står och väntar på mig runt hörnet. Jag har redan tjuvstartat och jag längtar efter värmen så att jag kan byta soffan mot en bänk eller gräsplätt i solen utomhus istället. Värmen, nu kommer du väl för att stanna? Jag är så redo för dig!

Avocado mint chocolate mousse swirl ice-cream
2 personer
Chocolate mousse swirl
80 g mörk choklad
0,5 dl kokosmjölk
Smält chokladen tillsammans med kokosmjölken. Ställ åt sidan så länge.
Avocado mint ice-cream
400 ml kokosmjölk
1,5 msk majsstärkelse
2 stycken mogna avocado
2 tsk pepparmintolja
3 msk honung (eventuellt mer eller mindre beroende på hur sött du vill ha det)
2 tsk vaniljpulver
1 msk rom, whisky eller vodka
En nypa salt
Vispa samman kokosmjölk med majsstärkelse i en kastrull. Låt det koka upp och vispa under tiden med en ballongvisp. När kokosmjölken börjar tjockna något ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna.
Mät under tiden upp avokado, pepparmintolja, vanilj, sprit, honung och en nypa salt i en mixer. Häll i kokosmjölken och mixa det tills det blir helt slätt. Smaka av med eventuellt mer honung eller pepparmintsolja.
Varva avokadoglassmeten med chokladmoussen i en form. Frys in glassen tills den stelnat, mellan 3-4 timmar.
SERVERA SÅ HÄR:
Ta ut minst 15 minuter innan servering för att den ska mjukna och få bra konsistens innan servering.
Servera med kokoschips.

Oh la la. Låt oss göra glass i STORA LASS.