Långbakad fransyska med ratatouille och bearnaisemajonnäs
Seriöst, vart har våren tagit vägen?!

När jag vaknade i morse och såg att det snöat blev jag bara så trött. Jag är så färdig med det här vädret och jag vill ha vår. Jag vet inte hur ni tänker med påsken men för mig så signalerar påsken vår och eftersom den ligger redan i mars i år så måste vädret har skärpt till sig tills dess. AHH, jag försöker att inte bli påverkad men nu har det gått lite väl långt känner jag. Mitt tålamod på detta skit väder är över. <--SANT!
Okej, jag ska sluta vara bitter. Det är trots allt söndag och vi ska försöka njuta så mycket vi bara kan av dagen innan en ny vecka drar igång. Hur känner ni för söndagar? Omfamnar ni dem och bara slappnar av eller har ni svårt för att slappna av för att ni vet att en ny vecka är snart på ingående och det innebär MASSOR att göra? Jag känner tyvärr det sistnämnda. Eller ibland försöker jag skärpa mig och faktiskt omfamna söndagen istället. Men det är svårt.
Idag känns det faktiskt extra svårt för mig att slappna av för i morgon börjar jag på ett NYTT jobb. Mitt allra första dietistjobb och jag är så pirrig, nervös och förväntansfull. Jag vet inte om jag vågar låta måndagen börja...
Men det är ju det som faktiskt är skönt med livet. Att hur mycket jag än vill trycka på paus så kommer dagarna att gå och morgondagen kommer att hända.


Idag delar jag med mig av en fantastiskt god kombination av smaker tycker jag. En smakrik ratatouille med en bearnaisemajonnäs och ett långbakat kött. Detta är en perfekt söndagsmiddag för mig! Jag vill att det ska kännas enkelt men ändå lite lyxigt. Ni vet. Man vill känna att det fortfarande är helg och inte vardag liksom.
Om man inte har tiden att vänta ut köttet så kan man servera detta både till fisk och kyckling. Du kan också lägga till linser, bönor eller kikärtor så har du en perfekt vegetarisk middag om du föredrar det. Bra va?!
Men jag älskar mitt långbakade kött och väntar gärna ut det. Det finns inget bättre än att låta kniven skära i ett mört kött och sedan låta det trilla sönder i munnen. MUMS!

Ratatouille är en härlig blandning av paprika, aubergine, zucchini, röd lök och tomat. Man smaksätter med färsk timjan, vitlök, balsamvinäger och jag tillsätter gärna lite flytande honung på slutet för att stabilisera upp smakerna. Jag passade på att göra en mustig och god ratatouille nu innan våren och sommaren anländer och det bara kommer synas färska BÄR, FRUKT och GRÖNSAKER i mängder här på bloggen. De som har följt mig vet att jag älskar att använda allt som är färgglatt i min matlagning. Så jag är väldigt redo för att låta grönsaks- och fruktdisken byta över till vår- och sommar, NU!
Till en ratatouille tycker jag att bearnaisesås passar väldigt bra. Jag har alltid älskat den kombinationen. Men idag var jag inte sugen på att kanske misslyckas med såsen. Jepp, det är varannan gång här hemma som jag och Simon skär såsen. GAAHH, det är så tröttsamt och just denna dagen ville jag vara säker på att den inte skulle skära sig. Så jag hade en hemvispad majonnäs i kylskåpet och valde därför att krydda upp den med bearnaisesmakerna. Jag blandade med andra ord majonnäs, dragon och vitvinsvinäger. Det fungerade väldigt bra och blev väldigt gott! Men för er som vill ha er vanliga bearnaise, klart ni ska ta det istället!
Som sagt. Välj det tillbehör som passar er bäst just idag. Om det är kött, fisk, kyckling eller bönor spelar ingen roll. Jag vet att det kommer smaka fint ihop ändå. Okej, så vad säger ni? Ska vi försöka omfamna den här snöiga söndagen i mars ändå? Jepp, vi hoppas på bättre väder. Snart...

Långbakad fransyska med ratatouille och bearnaisemajonnäs
4 portioner
Ratatouille
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 zucchini
2 paprikor, gärna i olika färger
3 färska tomater
400 g plommontomater
1 msk balsamvinäger
1 dl färsk hackad timjan
Salt & peppar
Eventuellt flytande honung
Dela alla grönsakerna i mindre bitar. Värm upp en stekpanna med en skvätt olja i. Börja med att fräsa aubergine. zucchini och paprikorna i cirka 5 minuter eller tills de fått fin färg och börjat mjukna. Ta väck dem från stekpannan och lägg på en tallrik. Häll ner en ny skvätt olja om det behövs och fräs sedan lök, vitlök och färsk timjan tills löken mjuknat något.
Tillsätt de andra grönsakerna samt de färska tomaterna, plommontomaterna och balsamvinäger. Låt det sjuda samman i 20-30 minuter eller tills såsen reducerat och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och flytande honung om du saknar lite sötma.
Bearnaisemajonnäs
2 dl majonnäs
2 msk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
Salt & peppar
Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt & peppar.
Långbakad fransyska i rött vin
1 kg fransyska
4 dl rött vin
Salt och peppar
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet under tiden då värmer en stekpanna på spisen. När pannan är riktigt varm häll ner en skvätt olja och stek köttet hastigt runt om så att det får fin färg.
Lägg sedan köttet i en ugnsform och häll det röda vinet runt om. Stick ner en termometer i köttet och ugnsbaka till den grad du känner är bäst. Låt köttet vila insvept i folie i 15-20 minuter innan du skär i det.
55 grader = blodigt
60 grader = rosa
70 grader = genomstekt
När köttet är klart kan du hälla det röda vinet i en kastrull och koka upp det. Red av med maizena och smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Häll sedan detta på köttet.
SERVERA SÅ HÄR:
Skiva köttet i tunna skivor och servera tillsammans med rataouille och bearnaisemajonnäs.

Nu ska jag ladda upp inför första dagen på nya jobbet i morgon! Önska mig lycka till!
Gott!