Fredagkväll = pastakväll, eller hur?
Speciellt om pastan är super krämig och innehåller rött vin och ost. Då skulle man kunna säga att fredagkvällen är fulländad. YES, YES, YES!
Den här pastan innehåller verkligen det bästa av alla världar enligt mig. Tänk er tunt skivad lök som karamelliseras i flytande honung, sedan hälls rött vin på för att absorberas in i löken och ge fantastiskt god smak. Jag hade svårt att tänka mig en sådan här pastarätt utan stekta champinjoner och färsk timjan. Så när vinet absorberats bort åker skivade champinjoner och färsk timjan ner i grytan och steks tills de är mjuka. För att göra det hela så mycket enklare för oss fyller vi upp samma gryta med buljong och häller i pastan för att koka den tillsammans med löken och svampen.
Pastan kokas tills den är aldente och vätskan försvunnit. I med en skvätt grädde och smulad gorgonzolaost. Rör om tills osten smält och du fått den krämigaste och härligaste pastan någonsin. Servera genast med riven parmesan och färsk timjan. Sedan är din kväll RÄDDAD!

Okej, okej. Så här snabbt har jag nog aldrig avverkat en beskrivning av ett recept. Men jag kände att jag var tvungen att få ur mig det med en gång. För det här var en jädrans god pasta som jag inte vill att någon ska missa!
Tänk vad smakerna kan förändras i en. Gorgonzola var för mig inget att ha alls till bara för något år sedan. Jag tyckte verkligen inte om det. Jag förbrukade istället lite väl mycket brie-, parmesan-, get och prästost istället. Nu kan jag stolt lägga till även mögelost på listan. Nu ställer jag istället frågan, "hur kan man INTE gilla mögelost?!"
Nu ska det bli skönt att äntligen få en ledig helg hörrni. Idag kl 17.00 kan jag känna mig ledig i två hela dagar och det känns fantastiskt! Det har varit lite väl mycket jobb nu på sista tiden och ni vet, vi alla behöver lite andrum då och då.
Helgen ska dessutom bjuda på fint väder och jag planerar att gå på stan och plocka in våren i lägenheten i form av nya blommor, laga god mat och fika en massa. En hel del filmer som jag väntat med ska också ses och såklart ska jag mysa allt jag kan med min hjärtevän (hej simon) som också är ledig den här helgen. Ibland har man tur när man lyckas få in ledighet samtidigt. Det har nämligen inte varit vår tur på sistone...
Jag hoppas ni får en fin helg och att ni är lika taggade som jag på att nästa vecka är det PÅSK och det innebär massa goda påskägg och massa god mat. Ska ni träffa nära och kära? Har ni lov? Vad ska ni hitta på? Berätta för mig!
Krämig pasta med karamelliserad lök, rött vin & gorgonzola
4 portioner
1 gul lök, skivad
1 msk flytande honung
1 msk worcestershire sauce
2 dl rött vin
200 g skivade champinjoner
2 pressade vitlöksklyftor
8 dl vatten + 1 kycklingbuljongtärning (eller grönsaks för vegetarisk)
2 lagerblad
1 dl finhackad färsk timjan
3 dl grädde
1 dl smulad gorgonzola
500 g pasta
Riven parmesan till servering
Värm en stor gryta med en skvätt smör eller olja i. Häll ner den skivade löken tillsammans med flytande honung och fräs tills löken karamelliserats och mjuknat, i cirka 7-10 minuter.
Häll på rött vin och worcestershire sauce och låt det koka tills det absorberats in i löken. Tillsätt sedan den skivade svampen och pressad vitlök. Salta och peppra! Stek nu i cirka 3-4 minuter eller tills svampen mjuknat.
Häll ner buljongen och låt det koka upp. Rör ner pastan, lagerblad och färsk timjan. Nu ska det koka tills pastan blivit al dente och vätskan försvunnit. Rör om ofta och tillsätt mer vatten om det absorberas bort snabbare än att pastan hinner bli klar.
När pastan är redo och vätskan absorberat bort häll på grädden och den smulade gorgonzolaosten. Rör om tills osten smält och ta sedan bort grytan från värmen.
SERVERA PASTAN SÅ HÄR:
Ät genast tillsammans med riven parmesanost och färsk timjan.
Ät den som den är eller med valfritt tillbehör, det är gott vilket som! För er som saknar en köttkälla kan jag skvallra om att det passar utmärkt till den här pastan också!
Så vad sa vi? Fredagkväll = pastakväll? OHHH YESS IT IS!
mumsigt