Blåbärsstrudel med vit chokladyoghurt

Fredagsfika? Lördagsfika? Söndagsfika? 
 
Det spelar egentligen ingen roll när ni tänker fika på dessa blåbärsstrudlarna, bara ni kommer göra det. Så vi kan väl börja med att bestämma att inom en snar framtid så kommer ni ha gjort dessa. Okej?! Jag talar om en strudel som är fylld med blåbär och kondenserad mjölk. Som sedan doppas i en vit chokladyoghurt. Jag menar hur fantastiskt låter inte det? 
 
Bara så att ni vet så kommer jag göra allt för att övertala er om att ni ska göra dessa med en gång. För de är värda att bli övetalade att göras. Så det så!
 
Den här veckan har än så länge varit helt fullspäckad. Jag har börjat på ett nytt jobb, tidiga mornar, långa dagar och alldeles för lite sömn. Dessutom kommer veckan bara erbjuda en dag fri från några måsten. 
 
Eller nu ljuger jag. För jag har, smart som jag är bokat in tvättid på min enda lediga dag. VARFÖR gör man så mot sig själv?! Jag som bara vill ha fri tid bokar in timmar av tråkgöra. GAAHH. Men om sanningen ska fram så hade det inte funnits en bättre tid för att just tvätta och städa den här veckan än just på min lediga dag. Ibland kunde livet varit roligare. MEN, tur att jag är så exalterad över mitt nya jobb och allt som händer mig just nu. YESS, jag älskar när livet bjuder på en härlig balans mellan tråkiga och roliga saker. För det är väl exakt så som det är tänkt att livet ska vara?
 
Men idag är det fredag och det innebär att i morgon, lördag, kommer vara min lediga dag (om jag missar tvättiden simon så var det inte med vilje....hehe), YESS! 
 
Nog om mig. Vi ska prata om något mycket mer intressantare. Nämligen dessa blåbärsstrudlarna. Dessa kom till efter jag vänt och vridit på min frysta filodeg och inte vetat alls vad jag ska göra med den. Jag ville göra något nytt och därför har den legat snällt och väntat i frysen på att bli använd. Men jag har dessvärre haft NOLL inspiration till vad jag skulle göra med den. Tills det slog mig att jag ville göra en strudel. 
 
En traditionell strudel är väl kanske den vi alla känner till. Nämligen en Apfelstrudel (hm, undrar om det stavas så?). Den är fylld med äpplen, russin och kanel. Även en nöt om jag inte har fel för mig. Först ville jag göra en riktig Apfelstrudel men jag var om sanningen ska fram inte alls sugen på att smaksätta dem med äpplen och russin. Jag var sugen på blåbär. Så blåbär fick det bli! 
 
Själva blåbärsfyllningen är väldigt okomplicerad. Jag blandade frysta, tinade blåbär med socker, maizena och vaniljpulver. Eftersom jag inte lät blåbären själva vara stjärnan i det här receptet så behövdes de inte smaksättas mer tyckte jag. Fast jag var väldigt sugen på att smaksätta med en skvätt whisky om jag ska erkänna. Men det får bli till nästa gång! 
 
I fyllningen är det som sagt inte bara blåbären som är stjärnan. Fyllningen lyfts flera höjder av godhet på grund av att jag har kondenserad mjölk i. ÅH ÅH ÅH. Detta gav den krämigaste och godaste smaken tillsammans med blåbären någonsin! 
 
Kondenserad mjölk kommer till genom att man reducerar mjölken genom kokning och tillsätter socker. Man får då en tjockare konsistens på mjölken, mer en sirapsliknande konsistens och en väldigt söt och fin smak. Om man dessutom väljer att koka den kondenserade mjölken under längre tid så kommer man få fram en kolasås som är himmelskt god den också! Men till dagens recept håller vi oss till den kondenserade mjölken precis som den är.
 
Fast, jag kommer ändå råda er att hälla upp den kondenserade mjölken i en kastrull och låta den sjuda på spisen i cirka 15-20 eller tills den börjat tjockna och få en lätt gyllenbrun ton. Sedan vill jag helst att ni låter den svalna och ställer den i kylskåpet en liten stund för att den ska bli hårdare och lättare att använda när ni sedan fyller strudeln med den.
 
Men jag förstår att detta extra steg kan få en del av er att kanske inte vilja göra detta receptet. Så jag kan säga att det går att använda den som den är. MEN jag lovar inte att det blir lika lätt eller lika bra resultat som jag tycker att mina får om man låter den sjuda och tjockna innan användning. Samt att smaken bli faktiskt snäppet bättre så fort man sjudit den en stund. Det tycker jag åtminstone! 
 
Så fort ni har förberett er kondenserade mjölk och blåbären så går det här receptet snabbare än blixten att göra. Ni tar färdiga filodegsark och lägger framför er. Jag hade cirka 3-4 stycken filodegsark till varje strudel. Lägg en klick av blåbärsfyllningen längst ut på arket och forma ungefär 1 msk av den hårda kondenserade mjölken till en rulle och lägg längs med blåbärsfyllningen. Sedan tar ni arken och rullar in fyllningen i dem. Så nu förstår ni varför det är enklare när den kondenserade mjölken är hårdare. Det kladdar mindre och rinner inte ut! 
 
Rulla dem ganska hårt och lägg dem på ett bakplåtspapper. In med dem i ugnen och ugnsbaka tills de är gyllene och fått en lätt krispig yta. Ta ut, ringla över flytande honung och strö över flagad mandel. Pudra lite florsocker över och servera helst ljumna för bästa smakupplevelse. 
 
Åh, jag höll på att glömma. För ALLRA bästa smakupplevelse bör ni blanda naturell yoghurt med smält vit choklad och vaniljpulver. Ni kommer nämligen behöva doppa strudeln i den här yoghurten innan ni tar er ett bett. Här ska man "dubbeldippa". Med andra ord dippa flera gånger. Eller snarare skopa upp yoghurten på strudeln och sedan in med det i munnen. OH YESS! Exakt så ska ni göra! 
 
Vad sa vi nu? Jag lovade övertala er till att göra dessa ASAP. Jag hoppas verkligen jag lyckades! 
 
Blåbärsstrudel med vitchokladyoghurt 
10-15 stycken 
 
1 burk kondenserad mjölk 
 
Häll upp den kondenserade mjölken i en kastrull. Låt den sjuda i 15-20 minuter under ständig uppsyn och omrörning. Akta så den inte bränns! När den börjar få en lätt gyllenbrun ton och börjat tjockna är den klar. Ta bort från värmen och häll upp den i en skål. Sätt plastfolie på och in med den i kylskåpet så att den får svalna där. Den kommer också bli tjockare och få en mer lättarbetad konsistens. 
 
Blåbärsfyllning 
 
2 dl frysta blåbär 
0,5 dl socker 
2 msk maizena 
1 tsk vaniljpulver 
 
Blanda blåbär, maizena, socker och vaniljpulver i en bunke. Ställ blåbären på köksbänken för att de ska tina upp litegrann. 
 
Under tiden du väntar, gör den vita chokladyoghurten. 
 
Vit chokladyoghurt 
 
2 dl naturell yoghurt 
100 g vit choklad 
1 tsk vaniljpulver 
 
Smält chokladen. Rör sedan samman chokladen med yoghurten och tillsätt därefter 1 tesked vaniljpulver. Ställ in i kylskåpet tills det andra är klart. 
 
Du behöver också: 
 
Jag använde POP´s filodeg och arken delade jag på mitten. Till varje strudel hade jag ungefär 3-4 filodegsblad. 
Flagad mandel 
Flytande honung 
Florsocker 
 
SÄTT IHOP DIN BLÅBÄRSSTRUDEL SÅ HÄR: 
 
När den kondenserade mjölken svalnat och blåbären tinat litegrann kan du sätta ugnen på 200 grader ochförbered en plåt med bakplåtspapper.  
 
Lägg filodegsarken framför dig. Den kondenserade mjölken bör nu vara hård i konsistensen. Fukta händerna lite lätt och ta ungefär 1 matsked av den kondenserade mjölken och rulla den till en avlång rulle. Lägg den i ytterkanten som är närmast dig på filodegsarken. Fördela ut ungefär 1 matsked av blåbärsfyllningen längs med den kondenserade mjölken. 
 
Ta nu 3-4 filodegsblad och rulla in fyllningen i dem. Se till att det rullas tajt och om du tycker att fyllningen läcker igenom ta ett blad till runt om. Lägg sedan filodegsrullen på bakplåtspappret. 
 
Upprepa tills fyllningen är slut. Jag fick kondenserad mjölk över och använde det senare till hemmagjord glass! 
 
Pensla varje strudel med smör och ugnsbaka dem i cirka 10-12 minuter eller tills de är gyllene och kanterna börjat bli frasiga. 
 
Direkt när de kommer ut från ugnen ringlar du över flytande honung och strör över flagad mandel. Låt de sedan svalna litegrann innan servering. Pudra över lite florsocker. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Ät dem ljumna tillsammans den vita chokladyoghurtdippen! 
 
Ser ni fyllningen i strudeln?! Jissus, det bokstavligen rinner ur mungiporna på mig nu. Måste fika på dessa med en gång! 
#1 - - Kai:

GOTT!!!

#2 - - Hedvig Isacson:

Nämen du!! Vilket recept:) Ser helt underbart gott ut. Btw, helt otroliga bilder

Svar: Tack Hedvig! :)
Alicia Hedlund

#3 - - Katarina:

Vilken fin blogg du har, underbara bilder och recept.
Önskar dig en fin dag!

Svar: Tack så mycket Katarina :) Detsamma!
Alicia Hedlund