Somrig grekisk zoodlepasta med hummus, rostade frön & fetaost

{Idag har jag samarbetat med KitchenTime! Med hjälp av en grönsakssvarv från Lurch har jag skapat denna grekiska zoodlepastan!}
 
Nu är det dags för er att nätshoppa tycker jag!
 
Det här med nätshopping är en jädrans bra grej tycker jag. Jag älskar att i lugn och ro kunna välja ut vad jag vill ha för något. Ibland kan jag spara varorna i min kundkorg och fundera flera dagar innan jag bestämmer mig helt och hållet. Som jag har tidigare berättat så lider jag av beslutsångest och har därför väldigt svårt att bestämma mig...


Att nätshoppa är faktiskt skönt för min beslutsångest. Jag känner mig inte alls lika stressad över att bestämma mig. Om det inte är så att det är en fantastisk kampanj som hägrar. Jag älskar rabatter och kampanjer och har väldigt svårt för att låta ett sådant ögonblick gå mig förbi. Men ibland låter jag ändå min beslutsångest ta över och när jag väl bestämt mig för att ha saken så är det slut. Jepp, detta har hänt alldeles för många gånger. Så det är inte alltid bra att dra på saker för länge hörrni! 

KitchenTime är en hemsida som jag är inne och surfar på väldigt ofta. Jag har väldigt många saker som ligger i kundkorgen och väntar på mig där så när KitchenTime frågade mig om jag ville göra ett samarbete med dem kände jag mig hedrad! Jag fick själv välja ut en sak från deras hemsida och jag visste med en gång att jag ville ha en grönsakssvarv!

Varför ska man ha en grönsakssvarv hemma undrar ni? För min del behöver jag knappt argumentera till varför. Jag älskar alla grönsaker och vill mer än gärna att mina maträtter jag lagar ska innehålla någon form av grönsak. Med undantag när jag gör varm macka med smält ost då..Kanske att jag kan sträcka mig till att ha en skiva ananas på då. Mest för att jag älskar att ha frukt i maten också. Som sagt, jag älskar grönsaker och frukt!
 

För mig är det viktigt hur jag presenterar maten och jag tycker det är roligt att lägga manken till. Men ibland orkar man inte göra en för stor grej av det och vill bara att saker och ting ska vara smidiga och gå relativt snabbt. Vilket var det allra första som slog mig efter första gången jag använde den här grönsakssvarven, att det gick så enkelt och smidigt. Den var inte heller svår att rengöra vilket är en stor vinst hos mig. Jag gillar inte att diska, så är det bara! 

För er som har följt mig här på Alicias kokbok vet om att jag är utbildad till Dietist. Förutom mitt intresse för matlagning så har jag också en stor kunskap om den. Att äta mer grönsaker och frukt är väldigt viktigt. Jag tänker inte tråka ut er idag om alla mina argument till varför men vi kan sammanfatta det kort, ALLA BORDE VI ÄTA MER GRÖNSAKER. <--- SANT.
 
Så med det sagt så bidrar inte bara den här grönsakssvarven med att presentera grönsakerna på ett snyggare sätt utan den får oss också att äta mer grönsaker. Jag som bor tillsammans med en kille (hej Simon) som vanligtvis inte prioriterar grönsakerna åt helt plötsligt en hel måltid fylld med grönsaker. Yes, yes, yes. Jag tror knappt att han fattade att han åt en tallrik fullproppad med vitaminer och mineraler. Hehe.. 
 
Om jag ska lyckas få er att nappa på mitt argument om att äta mer grönsaker så måste jag också ha ett riktigt bra argument kände jag. Så jag skapade mig ett riktigt bra argument helt enkelt. Nämligen den här fantastiskt goda salladen där jag lät grekiska smaker styra och jag snålade inte på något om man säger så.

Det är lika bra att jag förklarar för er vad som händer i den här salladen så att ni förstår vad jag pratar om!

Basen är gjord på zucchinipasta som jag enkelt gjort med hjälp av grönsakssvarven. Det finns tre olika skärblad man kan använda som skär grönsaken eller frukten i olika storlekar. Jag använde den mellersta och gjorde zucchinin till lite grövre spaghetti. I det här receptet har jag också använt grönsakssvarven till att skära gurkan med. Fast då använt det tjockare bladet. Vackert, vackert hörrni!

Zucchinipastan har jag sedan blandat med hummus. Det resulterade i en sallad som är så krämig ska ni veta. Jag älskar ju krämiga rätter som ni säkert märkt då de flesta av mina rubriker i receptindex börjar på ordet krämig, hehe..

Ovanpå zucchinipastan har jag toppat med massor av goda saker...


 …rädisor

…marinerade kronärtskockor

…körsbärstomater

…avokado

…soltorkade tomater

…oliver

…fetaost

…gurka

…mache

…ruccola

…rostade frön

...grillad paprika 

+ färska kryddor och en helt fantastisk god dressing gjord på kalamatasoliver. Om man är en olivälskare precis som jag så kommer ni älska den dressingen. För er andra är det bara att hoppa över den. 

Dressingen är super enkel att göra. Ni blandar finhackade oliver med olja, vitvinsvinäger, svartpeppar och lite chiliflakes. Servera den vid sidan om salladen om inte alla i familjen är förtjusta i oliver. Men det är ni väl hoppas jag? Om inte så vill jag nästintill uppmana er att smaka på oliver igen. Ni måste nästan ha ändrat uppfattning och inbillat er fel att ni inte tycker om det. För det är ju så gott!

De rostade fröna ger en härlig mild och rund smak till salladen. Dessutom älskar jag crunchet som det ger. Jag rostade de fröna jag hade hemma, vilket blev en blandning av solrosfrön, pumpakärnor och chiafrön. Så bra verkligen. Att toppa ens sallad med rostade frön är verkligen att rekommendera. Både hälsosamt och gott på samma gång!

Jag har planterat färsk basilika och mynta i krukor här hemma. Det är bara så fantastiskt gott att ha i maten och på maten så att jag var bara tvungen att plantera det för att ha det nära till hands. Färska kryddor sätter verkligen pricken över i:et på det mesta. Håller ni inte med?

Jag vill verkligen inte att folk ska uppleva att det är tråkigt att äta grönsaker. Jag älskar grönsaker och att servera en sådan här sallad fulladdad med läckerheter är det bästa jag vet. Jag skulle välja det alla dagar i veckan faktiskt. Den här måltiden är fulländad på grund av alla komponenterna som jag har i.

Jag serverade min sallad med ett smakrikt surdegsbröd. Jag är ju en surdegsbagare här hemma så det var ett givet val för min del!

Jag som dagligen träffar barn som inte tycker om grönsaker och inte vågar närma sig nya grönsaker tror helt och hållet på att vi bara måste presentera det på ett nytt och annorlunda sätt för att få dem nyfikna till att våga provsmaka. Då är en sådan här grönsakssvarv helt perfekt att använda!
 
För er som är nyfikna på en grönsakssvarv borde kolla in www.kitchentime.se nu. De har kampanj på just den här svarven men jag såg också att de hade kampanj på flera andra modeller också. 
 
Nu kommer sommaren och med värmen kommer också suget efter krispiga, saftiga grönsaker. Eller hur? Varför inte börja göra spiraler av dem? 
 
Somrig grekisk zoodlepasta med hummus, rostade frön & fetaost 
4 personer 
 
Hummus 
 
3 dl kikärtor 
2 msk tahini
1 msk olja, ev mer 
1 msk vatten 
Citronsaft
Salt & peppar 
 
Mixa samman alla ingredienserna. Den ska bli krämig så tillsätt mer olja eller vatten och mixa tills den får en bra konsistens. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 
 
Rostade frön 
 
1 dl solrosfrön 
0,5 dl chiafrön 
1 dl pumpakärnor 
Flingsalt 
 
Värm en stekpanna på spisen. Häll ner fröerna och rosta dem tills de är gyllene, i cirka 5 minuter. Häll upp i en skål och krydda med en nypa flingsalt. 
 
Olivdressing 
 
0,5 dl olja 
2 msk vitvinsvinäger 
0,5 dl finhackade kalamatasoliver 
Svartpeppar 
Chiliflakes 
Citronsaft 
 
Blanda alla ingredinserna i en skål. Smaka av med citronsaft, chiliflakes och svartpeppar. 
 
Grekisk zoodlepasta 
 
2 zucchini 
1 gurka 
2 dl körsbärstomater, skivade 
1 dl soltorkade tomater 
1 dl marinerade kronärtskockor
En knippe rädisor, tunt skivade 
1 grillad paprika, skivad 
1 mogen avokado, delad i mindre bitar 
1 näve mache 
1 näve ruccola 
Några färska basilika blad (valfritt)
Några färska myntablad (valfritt)
150 g fetaost, smulad  
 
Använd din grönsakssvarv enligt instruktionerna som följer med när du köper den och gör tunna spaghettis av zucchinerna. Byt blad och svarva gurkan i den tjockare varianten. 
 
Förbered sedan de andra grönsakerna. 
 
MONTERA DIN SALLAD SÅ HÄR: 
 
Blanda zucchinin med hummusen i en bunke. Lägg dem sedan på ett fat eller i en djupare form. Toppa med gurka, körsbärstomater, rädisor, soltorkade tomater, kronärtskockor, avokado, grillad paprika, mache och ruccola. Om du har färska kryddor till hands, strö ut färsk basilika och mynta på toppen. 
 
Avsluta med att smula över fetaost och lite av den rostade fröblandningen. Servera din grekiska zoodlepasta med olivdressingen och mer fetaost vid sidan om. En skiva smakrikt surdegsbröd är också att rekommendera!
 
MUUUUMS!
#1 - - L.:

Jag lagade dina blomkålsplättar ikväll med basilikamarinerade kronärtskockor och soltorkad tomatcremé. Det var en riktig fullträff på smaker! Tack för dina recept!

Svar: Hej! Vad glad jag blir av att läsa detta. Tack för att du tog dig tid och skrev till mig :) Hoppas du stannar kvar på aliciaskokbok.se och att du vågar prova fler recept!
Alicia Hedlund