Krämig potatissallad med basilikavinägrett, tryffel och rostade betor
Ett av mina bästa tillbehör till grillat!

Vad tycker ni bäst om att äta till det ni har grillat? Hos mig varierar det såklart en del eftersom jag har svårt för att göra samma saker flera gånger. Jag älskar ju att prova nya smaker och kombinationer! Men något som jag alltid tycker är riktigt gott är en kall potatissallad.
Jag gillar att jag kan förbereda den innan. Sedan kan den stå och "gotta" till sig i kylskåpet under tiden jag förbereder det som jag ska grilla och jag kan lugn och ro hänga ute vid grillen utan att stressa in till köket för att passa det som står på spisen. Sedan när jag grillat färdigt är det bara att ta fram potatissalladen från kylskåpet och ställa fram på bordet. SÅ BRA!
Och så gott..


Den här veckan tänkte jag visa er mina förslag på god mat till detta årets midsommar! När jag spånande på idéer kändes det som att ett tillbehör till grillat var en självklarhet för mig. Så efter en stund i köket hade jag lyckats skapa denna potatissalladen som jag blev så nöjd med. Såklart kände jag att ni skulle få ta del av den!
Den här krämiga potatissalladen består av turkisk yoghurt, basilikavinägrett (hemgjord såklart!), tryffelolja, gul zucchini, färsk basilika, rostade rödbetor och maché! Förutom att den är underbart god så är den faktiskt väldigt fin också tycker jag. Jag älskar vacker mat! Man äter ju trots allt med ögonen, eller hur?
När jag gör potatissallad väljer jag att köpa de allra minsta potatisarna och så lägger jag dem på ett bakplåtspapper och låter de rostas mjuka i ugnen. Jag slipper passa kokningen på spisen och de trillar inte sönder för att man riskerar att överkoka dem! Jag tycker det är så smidigt att göra så. Hur brukar ni göra, koka eller ugnsrosta?
Jag lät dessutom en knippe mindre rödbetor rostas i ugnen och toppade sedan potatissalladen med dessa. Sötman och den goda smaken från betorna passade perfekt här!


Jag ville att smaken på potatissalladen skulle bli lite syrligare. Ni vet skillnaden i smak på créme fraiche och turkisk yoghurt? Ni som vet jag pratar om förstår vad jag menar för syrlighet. Om man däremot föredrar créme fraiche bättre än turkisk yoghurt tycker jag att man borde använda det istället. Ni använder det som ni tycker bäst om!
Vilket ni än väljer kommer ni blanda med en hemmagjord basilikavinägrett. Den gör ni enkelt genom att mixa samman färsk basilika, olja, citronsaft, vitvinsvinäger, vitlök, salt och peppar.
Sedan blandar ni i en riktigt kär vän till mig --> TRYFFELOLJAN! YES! Jag vet däremot att det finns dem som inte tycker om den lika mycket som jag. Om det är så kan ni bara hoppa över den. Men helst inte såklart, för den ger så god smak till detta tycker jag!
När ni blandat samman detta ska ni försiktigt vända ner potatisen. Därefter zucchini och färsk basilika. Jag dekorerade sedan med rödbetorna och maché. Tänk på att om ni blandar ner betorna så kan potatissalladen få en läskig färg. Hehe. Men smaken kommer givetvis vara lika god!
Vad säger ni? Kan detta vara ett bra tillbehör till kommande grillmiddagar? Jag vet att det här passar minst lika bra till fisk, kyckling och kött. SÅ BRA!

Krämig potatissallad med basilikavinägrett, tryffel och rostade betor
4 personer
Basilikavinägrett *
4 dl färsk basilika
0,5 dl olja
2 msk citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Mixa samman alla ingredienserna slätt. Smaka av med salt och peppar.
Potatissallad
1 kg färsk potatis, små
3 dl turkisk yoghurt eller créme fraiche
1 msk tryffelolja
1 knippe rödbetor, ca 5-6 stycken mindre, delade maché
1/2 gul eller grön zucchini, skivad
En näve färsk maché
En näve färsk basilika
Basilikavinägrett *
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg potatisen på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör likadant med rödbetorna. Låt de ugnsbakas tills de är mjuka, i cirka 30-40 minuter. Jag gillar att låta min potatis ha ett litet tuggmotstånd kvar. Tänk på att det kan vara olika tillagningstid på rödbetorna och potatisen.
När potatisen och rödbetorna är klara, låt de svalna helt.
Blanda under tiden samman yoghurt/créme fraiche, tryffelolja, basilikavinägrett * och skivad zucchini i en bunke. Vänd ner potatisen och den färska basilikan.
Häll upp potatisen i en skål och toppa med maché, rödbetor och färsk basilika. Servera med mer tryffelolja om ni tycker om det!

Glöm inte att hashtagga era bilder på instagram med #aliciaskokbok om ni gör mina recept!