Jordgubb- och rabarberpaj med honungsscones, syrensocker & cream cheese
Jag älskar att syrenerna blommar!

Jag har lovat mig själv att minst plantera en syrenbuske i min framtida trädgård. Det finns inget som jag inte älskar med syrener. De är vackra och luktar helt otroligt gott! Sen är de faktiskt riktigt goda att äta också. Om ni inte har provat det ännu så är det definitivt dags för er att göra det med en gång!
Förutom att syrenerna faktiskt är goda så sägs de också ha en febernedsättande verkan. What?? Man undrar ju vad det är i den blomman som påverkar det! Någon som vet?
Hur som helst. Var inte rädda för att använda syren till era efterrätter och desserter. Ja det kanske också hade passat att ha i matlagningen också. Inget jag provat själv dock. Än...

Förra sommaren när rabarberna kom gjorde jag en helt ljuvlig galette där rabarberna blandades med hallon, honung och lavendel. I år var jag sugen på att göra en liknande variant igen. Fast denna gången har jag gjort en helt annan sorts paj men fortsatte på samma tema, att kombinera rabarber med söta bär och blommor. Den kombinationen är oslagbar enligt mig!
Nu när sommaren är här så kan till och med jag som i vanliga fall bara längtar efter choklad, tänka mig att äta bärpajer i alla möjliga former och kombinationer. Får sommaren er också att längta efter det?


En vanlig traditionell smulpaj är hur gott som helst tycker jag. Det går sällan fel när man bakar sig en sådan paj tycker jag. Men för en nörd som jag räckte det inte med att göra ytterligare en smulpaj till Alicias kokbok. Jag ville testa något nytt. Så typiskt mig, jag vet!
Idag mina vänner delar jag med mig av ett recept på en paj, fylld med rabarber och jordubbar som är toppade med honungsscones. Tycker ni att det låter knasigt? Det är inte så värst knasigt som det kan låta hörrni. Det är helt fantastiskt gott och jag är så glad att jag testade göra detta.
Honungsscones är precis detsamma som det låter. Jag har bakat en sconesdeg på mjöl, smör, bakpulver och mjölk. Sen har jag sötat dem med honung. Degen formade jag sedan till runda plattor som jag fördelade ut på rabarber- och jordgubbsfyllningen.


Honungssconsen blir alldeles saftiga när de ligger i fyllningen och ytan på dem är gyllene med ett sprödare skal. När man delar på den möter man ett innehåll som är saftigt och mjukt. Det söta brödet tillsammans med den sötsyrliga fyllningen är bara så gott! MUMS!
Eftersom honungssconsen inte är allt för söta lät jag mig göra ett socker på syrenblommorna. Detta strödde jag sedan ovanpå och serverade till pajen. Jag som älskar smaken från syren tyckte det här var fantastiskt. För er som inte får tag på syrener kan strö vanligt socker över. Eller pensla lite flytande honung ovanpå bullarna innan de ska in i ugnen.
Men om ni har chans till att göra er ett syrensocker så borde ni verkligen prova det. Det är väldigt enkelt att göra också. Ni blandar socker med syrenblommor och lite vaniljpulver. Detta förvaras sedan torrt och förslutet i en burk i skafferiet. Desto längre sockret och blommorna får stå kommer också smaken att utvecklas. Det blir bara bättre och bättre helt enkelt!


Jag serverade pajen med romspetsat cream cheese. Jag är så förtjust i den touchen som min rom jag har här hemma ger. Det passade väldigt bra tillsammans med pajen.
Jag vispade alltså samman cream cheese med en skvätt rom, florsocker och vaniljpulver. För er som inte tycker om rom eller inte har tillgång på det kan bara utesluta det från receptet. Men vaniljsås eller glass går såklart alldeles utmärkt att servera till den här också.
Ah, det är fredag och vi har längtat efter lite ledighet. Eller hur? Perfekt avslut på veckan med en god paj tycker jag!

Jordgubb- och rabarberpaj med honungsscones, syrensocker & cream cheese
1 paj, 4-6 personer
Syrensocker
1 dl socker
1 dl färska syrenblommor (enbart blomman)
1 tsk vaniljpulver
Blanda alla ingredienserna i en skål. Förvara förslutet i en burk i skafferiet.
Jordgubb- och rabarberfyllning
6 dl jordgubbar, delade i mindre bitar
4 dl rabarber, delade i mindre bitar
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
En nypa flingsalt
Blanda alla ingredienserna i en bunke. Häll dem i en ugnsform.
Sätt ugnen på 200 grader.
Honungsscones
4,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
100 g kallt smör delad i mindre bitar
1 dl mjölk
0,5 dl flytande honung
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Fördela ut smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna i mjölet. Häll sedan ner flytande honung och mjölk. Blanda runt med en sked tills en deg träder fram och tar sedan hjälp med händerna för att knåda samman det ordentligt.
Dela upp degen i 6 lika stora bitar. Rulla först varje degbit till en boll och platta därefter ut dem till en rund cirkel.
Fördela ut degplattorna ovanpå jordgubb- och rabarberfyllningen. Strö över lite av syrensockret.
Ugnsbaka pajen tills den är gyllene och fyllningen bubblar och doftar ljuvligt. I ungefär 30-35 minuter.
Cream cheese med rom & vanilj
200 g philadelphiaost
1 msk rom (valfritt)
0,5 dl florsocker
1/4 tsk vaniljpulver
Vispa samman alla ingredienserna i en bunke. Om du inte gillar rom så är det bara att utesluta!
SERVERA SÅ HÄR:
Låt pajen sätta sig i minst 5 minuter innan servering. Servera den helst ljummen tillsammans med vispad cream cheese och syrensocker.

Idag ska jag träffa C-lin och just nu är det en god paj och en riktigt bra vän det enda jag behöver! YES!
Men herre jösses vad gott det såg ut! Här skall bakas i helgen ;) Kram