Teriyaki biff & stekt ris med färsk ananas, edamamebönor & clementin

Välkommen 2016! 
 
...och det är redan den 2 Januari. Jissus! Jag hoppas att ni hade ett trevligt nyårsfirande. Jag firade in det nya året med två av mina bästa vänner och jag kunde inte haft det bättre. 
 
God mat, många skratt, dans, spel och det bästa av allt --> sleepover. När vi vaknade upp i går gjorde vi pannkaksfrukost och spelade spel. Det var hur mysigt som helst. Men idag är redo att återgå till lite rutiner igen. Åtminstone mina vanliga lördagsrutiner, hehe. Vilket såklart inkluderar att laga och baka goda saker. Lördagar är faktiskt min favorit dag på hela veckan. Jag kan vakna när jag vill och jag vet den stunden jag kliver upp ur sängen att jag har hela dagen att bara njuta och kunna göra vad jag vill. Åh, åh, det bästa av allt är att dagen därpå är det söndag vilket betyder en ledig dag till. 
 
Ni förstår, lördagar is the best! 
 
Men det jag egentligen ska prata om idag är inte om mig själv utan den här fantastiska måltiden som fick mina smaklökar att dansa. 
 
Jag vet knappt hur jag ska börja men om vi tar det från teriyaki biffen. För er som undrar vad teriyaki är så är det ett ord man använder inom japansk matlagning när strimlat kött eller fisk stekt eller grillas i en söt sojamarinad. Så det är vad som händer här. 
 
I min marinad finner ni apelsinjuice, självklart färskpressad från de underbart goda apelsinerna som finns nu! Även soja, risvinäger, ingefära, vitlök och honung är med och sammas om att bli just en söt sojamarinad. Som gör den här teriyaki biffen SÅ GOD! OH YES! 
 
För mig så är tillbehören något jag alltid fokuserar mest på. Jag vet, jag vet. Det är lite konstigt med tanke på att många fokuserar ju givetvis på höjdpunkten i middagen, som i det här fallet för många säkert blir att man väljer att laga en teriyaki biff. Men jag känner att den delen känns mer självklar och enkel. Jag vill istället lyckas göra ett tillbehör som känns som något extra. 
 
Vilket jag också gjorde denna gången. Köttet är awesome, men det stekta riset med färsk ananas, edamamebönor, salladslök, soja, sesamolja och skivad clementin är något extra. AHHH, jag skulle BARA kunna äta det. Utan biffen...ahh det är så gott! 
 
Den här måltiden kräver inte en hel dag i köket. Dock så kräver köttet minst 30 minuter tid på sig för att hinna marineras i sojamarinaden. Men som vanligt är det självklart ingen fara om det marineras under längre tid. Så jag föreslår att ni förbereder marinaden och köttet nu med en gång så att det får marineras under dagen i kylskåpet. Sen ikväll när ni är redo för att laga mat så är köttet mer än redo för att tillagas. 
 
Plus att det kommer vara ännu godare. Bra va?! 
 
Jag valde att inte använda så många olika sorters grönsaker tillsammans med köttet för att riset har sina komponenter som jag ville skulle träda fram mer. Men jag valde champinjoner och broccoli. Ni är givetvis fria till att välja de grönsakerna som ni föredrar bäst. 
 
Om ni vill så kan ni även förbereda och koka riset för det krävs att riset är kokt innan ni steker det. Men om ni har överblivet ris hemma är det ju såklart ännu bättre att ta tillvara på det! 
 
Ahh, bara kolla på den här skålen hörrni. Jag vill bara dyka ner i den med en gång <--SANT! 
Det känns bra att det här blir mitt första recept 2016. Jag börjar starkt. Det känner jag. 
 
Okej hörrni, måndag är fortfarande långt borta och vi kan låta oss själva njuta av både lördagen och söndagen innan vardagslivet drar igång igen. Så njut av dagen och njut av en god teriyaki biff med stekt ris. GÖR'T!
 
Teriyaki biff & stekt ris med färsk ananas, edamamebönor & clementin 
4 personer 
 
Förberedelser innan matlagningen kan dra igång: 
* Marinera köttet i minst 30 minuter 
* Koka ris 
 
Teriyaki biff 
 
700 g strimlad lövbiff eller flankstek 
2 dl färskpressad apelsinjuice 
1 dl soja 
2,5 msk risvinäger 
1 msk färsk riven ingefära 
2 pressade vitlöksklyftor 
3 msk flytande honung 
0,5 tsk chiliflakes 
 
1 msk maizena + 0,5 dl vatten 
200 g skivade champinjoner 
4-5 dl små broccolibuketter 
 
Börja med att blanda apelsinjuice, soja, honung, risvinäger, ingefära, chiliflakes och pressad vitlök i en bunke. Lägg det strimlade köttet i en påse och häll marinaden över köttet. Förslut påsen och massera in marinaden i köttet. Låt påsen ligga i kylskåpet i minst 30 minuter för att marinera köttet. 
 
Värm upp en wokpanna och ringla i en skvätt olja. Plocka upp köttet från marinaden, men spara marinaden kvar i påsen och lägg ner köttet i wokpannan. Bryn den runt om så att den får färg och plocka sedan ut den och lägg på en tallrik. Ställ åt sidan och häll ner skivade champinjoner och broccolibuketter till pannan. Stek det i cirka 5 minuter eller tills grönsakerna börjar få färg och börja mjukna. 
 
Häll på marinaden som köttet låg i på grönsakerna. Rör samman maizena med vatten och när såsen kokat upp häll ner redningen. Rör om ordentligt och när det börjat tjockna så lägg ner köttet till såsen. Sänk värmen och låt det sjuda under tiden du gör riset. 
 
Stekt ris med färsk ananas & edamamebönor 
 
6,5 dl kokt ris 
1 msk sesamolja 
3 dl delad färsk ananas 
2 dl skalade edamamebönor 
4 salladslökar, hackade 
2 msk soja 
 
Värm upp en stekpanna och börja med att bryna ananasen och edamamebönorna. De ska få en karamelliserad yta. Plocka ut ananasen och bönorna och lägg dem på en tallrik och ringla ner sesamolja till stekpannan. 
 
Häll ner riset och stek det tills det börjar rostas. I cirka 5-7 minuter. Häll ner ananas och bönor till riset samt hackad salladslök och soja. Fräs ytterligare någon minuter och rör om väl så att allt blandar sig. 
 
Övrigt: 
Skivade clementiner 
Hackade nötter eller sesamfrön 
Hackad salladslök 
 
SERVERA DIN TERIYAKI BIFF SÅ HÄR: 
 
Fördela ut det stekta riset och köttet i skålar. Toppa med clementinskivor, hackade nötter eller sesamfrön samt mer salladslök om man är förtjust i det. 
 
Hur många clementiner åt ni i december?! Jag har tappat räkningen på hur många jag har lyckats äta..den här årstiden är clementinernas årstid och jag ÄLSKAR det!
#1 - - Kai :

Ser gott ut! :)

Svar: Tack så mycket Kai! :)
Alicia Hedlund

#2 - - Lina S:

Gud så spännande, ska testa det här receptet ikväll! Älskar frukt i mat också så tror detta kommer bli huuur smarrigt som helst :) Tusen tack för en riktigt fin och trevlig blogg har nyss hittat hit och får en känsla av att jag kommer hänga här en hel del :) kram!

Svar: Vad roligt att du hittade ett recept som du fastnade för Lina :) Jag älskar också frukt i mat, det är det bästa! Åh, vad snäll du är och tack för att du kikar in. Du är så välkommen hit varje dag :)
Alicia Hedlund