Nu är vi tillbaka till vegetarisk måndag igen!
Jag känner att jag tappade fokus på mina vegetariska måndagar nu när julen kom i mellan så jag tog därför tag i saken och såg till att jag skulle kunna dela med mig av ett smarrigt vegetariskt recept till er den här måndagen istället. Så förträffligt bra va?
Jag brukar säga att jag ogillar när man pratar om vegetarisk mat som sallad för det är så MYCKET mer andra saker man kan äta när man är vegetarian och salladsblad kan jag inte tänka mig att det är många veggiemänniskor som lever på. Eller hur?
Men ni vet, idag tyckte jag det passade ganska så bra med en version av sallad ändå. Kanske för att det känns som att temat för januari är hälsa för många och jag vill visa att hälsa och sallad kan vara riktigt goda grejer om man gör det på rätt sätt.

På tal om hälsa och januari. Har ni gett er själva några löften om er kost? Har ni några speciella mål för 2016? Jag har några faktiskt. Dels så vill jag utforska mycket mera olika slags mat men också inte stänga inne mig utan att kunna prova smaksättningar från alla världens hörn och vara kött-, veggie-, vegan -och fiskätare precis hur jag vill.
För er som har följt mig ett tag vet att jag har en dietistutbildning och därför är min kunskap om nutritionen jag bryr mig väldigt mycket om. Jag syftar alltid på balans och jag vill att jag ska få kunna laga mat med alla olika slags livsmedel (det blir så mycket roligare matlagning då) men också att jag ska med hjälp av min kunskap om nutrition och matlagning få in alla de näringsämnen som min kropp vill åt.
Därför kommer fokus på mitt 2016 vara en balans mellan näringsproppad mat men också mindre näringsrika (läs kladdkaka, brownie, SEMLA...). För det är precis så jag vill leva mitt liv. Jag hoppas att ni kan inspireras av det jag delar med mig av och att vi tillsammans kan lyckas få in mycket av det goda här i recepten.
Ni vet ju min kärlek för frukt och grönsaker...så det är inte ofta det kommer ett recept utan något sådant gott i...
Okejdå vi går över och pratar om dagens recept istället. Som är en tahinidressad svart- och rödkålssallad. OH YES. Det här hörrni, det kallar jag sallad!
I skålen finner ni svartkål, rödkål, broccoli och persimon. Den här salladen lät jag bli att blanchera mina grönsaker för jag ville ha krispigheten från dem. Men för er som inte tycker om allt tuggmostånd kan snabbt blanchera grönsakerna så att de mjuknar litegrann. Men jag gillar det allra bäst när man får tugga lite!
Det som gör den här salladen extra god är egentligen inte valet av kål eller frukten för det tycker jag att ni själva kan välja det NI tycker bäst om. Kanske ni vill ha blomkål, grönkål och äpple i er skål? Kör på det då. Bara ni dressar den i tahinidressningen och serverar salladen med mina sesamrostade kikärtor och kokoschips. <--JEPP DET ÄR ETT MÅSTE!

Låt mig förklara för er. Dressingen är gjord på tahini som är en sesampasta. Om man inte har provat den är det dags att göra det nu, VÄLDIGT GOTT! Samt att sesamfrön är fullproppat med kalcium vilket är bra för våra kroppar. Tahinipastan vispas samman med färsk ingefära, ljus soja (gillar den ljusa bättre för den ger inte lika intensiv smak), vitlök och citronsaft. Hur enkelt som helst men så gott. Man masserar in dressingen i kålen för att allt ska täckas i den goda dressingen och för att när man masserar kålen så mjuknar den något och ger ännu bättre textur i salladen.
Men kanske det bästa av allt är min salladstopping. Jag gjorde dubbelsats hörrni och åt det i flera dagar. JAG FICK INTE NOG. Jag rostade kikärtor och kokoschips på ett bakplåtspapper, insmorda i sesamolja (hur fantastiskt god är inte den oljan?! Jissus..), ljus soja och en nypa cayenne för bara lite, lite sting. ÅHHHHH. Jag rostade mitt ganska "hårt" för att jag gillar den rostade smaken, men det väljer man såklart själv hur man bäst gillar det. Men ni MÅSTE, MÅSTE, MÅSTE testa den här salladstoppingen. OKEJ?!
Tahinidressad svart-och rödkålssallad med sesamrostade kikärtor & kokoschips
2 personer
Tahinidressing
1 msk tahini
1 msk olja
0,5 tsk ljus soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk färsk riven ingefära
Citronsaft
Salt & peppar
Vispa samman alla ingredienserna och smaka av med citronsaft, salt & peppar. Ställ in i kylskåpet tills den är redo att användas.
Sesamrostade kikärtor & kokoschips
3 dl kikärtor
2 dl kokoschips
1 msk ljus soja
1 msk sesamolja
En nypa cayenne
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj kikärtorna och torka dem sedan torra med hushållspapper. Häll ner dem i en bunke tillsammans med kokoschipsen. Mät upp soja, sesamolja och en nypa cayenne i bunken. Rör sedan ordentligt om i kikärtorna och kokoschipsen så att de täcks av sesam-och sojadressingen.
Ugnsrosta dem i ugnen tills kikärtorna fått en kripsigare yta och kokoschipsen blivit gyllene. I cirka 10-15 minuter beroende på hur du vill ha dem ugnsrostade. Håll koll så att det inte bränns och rör gärna om en gång under tiden det är i ugnen!
Svart- och grönkålssallad
4,5 dl svartkål
1 färsk broccolihuvud
1 dl riven rödkål
1 persimon (eller annan frukt du föredrar)
Börja med att skölja och dela alla ingredienserna i mindre bitar. Häll svartkålen, broccolin och rödkålen till en bunke. Häll över tahinidressingen och massera in den i grönsakerna. Tillsätt sedan den frukt du valt att ha i salladen.
SERVERA DIN SALLAD SÅ HÄR:
Fördela ut den tahinidressade svart- och rödkålssalladen i skålar. Toppa med de sesamrostade kikärtorna och kokoschipsen.
Om du saknar en proteinkälla är det enkelt att lägga till och jag fann det även väldigt gott att göra en dubbelsats av dressingen för att kunna ringla över.
Jomen visst kommer ni testa det här?! Jag lovar, alla vill vara veggie efter de testat dessa kikärtorna och kokoschipsen rostade i sesamolja. <--- SANT!
Åh vad det ser gott ut!