Hur avslutar vi en tacofest på bästa möjliga vis?!

Med empanadas så klart. Eller efter lite efterforskningar så förstod jag att detta inte var helt omöjligt att man åt i mexiko. Där äter man, om jag har fiskat fram rätt information vill säga, empanadas med en söt fyllning. Den söta fyllningen varierar men kan tillexempel vara gjord på pumpa, sötpotatis eller sylter av olika slag.
Hur som helst så ville jag göra en efterrätt som var relativt enkel så därför förenklade jag mina empanadas gansla mycket. Men idén är densamma åtminstone! Jag älskar att ändra om i original recept. Jag hämtar inspiration och så modifierar jag om det så att det blir precis så som jag tänker mig det i mitt huvud.
Dock finns det vissa gånger (ganska många) som det blir misslyckat och inte som jag tänkt mig. Men det är väl det som är tjusningen med skapandet också inbillar jag mig. Jag brukar inte ge upp, det är bara att testa på det igen tänker jag!

Jag skulle säga att den här gången blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Smakmässigt var det precis som jag ville ha det men hur dessa såg ut och hur jag skulle fotografera dem var en annan femma. INTE LÄTT vill jag lova er. Först blev jag så missnöjd och kände att nej detta receptet får jag kasta.
Men. Det var ju så gott och jag ville avsluta min lilla tacofest här på bloggen med en dessert. Så jag visar er ändå. För ändå om jag inte är till hundra nöjd med mina bilder så var detta FANTASTISKT gott. Jag var helt enkelt tvungen att sluta tramsa och visa er ändå. Bra att jag ändrade mig va?

Jepp det kommer ni tycka när ni provat det här receptet. Som sagt jag har förenklat det en del eftersom dessa är gjorda på smördegsplattor. Jajemen, ibland får man faktiskt ta till färdiga knep också.
Man kavlar ut smördegsplattorna något, stansar ut cirklar och lägger en klick dulce de leche på ena sidan av cirkeln. Viker över den andra så att fyllningen täcks av deg och det blir en halvmåne. Sedan nyper man ihop kanterna och ugnsbakar dem tills smördegen "puffar" upp.
När de kommer ut från ugnen penslar du dem med smör och strör över kanelsocker. Mycket också, ÅHH det är bara så gott.
Ljumna äter du dem doppandes i chokladsås. Men inte vilken chokladsås som helst. Jag lät den också inspirerar av det mexikanska köket och gjorde dem som jag tror en mexikanare hade gjort den. Med en nypa chili i. OH YESS. Jag tog ytterst lite för jag ville inte att det skulle bli för spicy men undertonen av lite hetta var AWESOME!
Sen kunde jag inte låta bli att äta detta tillsammans med vaniljglass. Det gick bara inte och när dessa kanelsockrade empanadasen doppades i chokladsåsen, ljumna dessutom fick sammas med en sked vaniljglass i munnen var det total lycka. SÅ. GOTT.
Kanelsockrade empanadas fyllda med dulce de leche & mexikansk chokladsås
10-15 stycken (beroende på hur stora du väljer att göra dem)
Kanelsockrade empanadas med dulce de leche
1 burk dulce de leche
4 stycken smördegsplattor
1 uppvispad äggvita
Smält smör
Kanelsocker
3 msk socker
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ut 4 stycken cirklar som är cirka 12 cm i diametern från varje smördegsplatta. Jag la dem på ett mjölat bakbord och kavlade ut plattorna litegrann. Lägg sedan en klick dulce de leche på ena halvan av cirkeln. Den andra halvan penslar du med uppvispad äggvita. Vik sedan över den kanten och nyp ihop smördegsplattan. Det ska bli en halvmåne och det är viktigt att kanterna nyps ihop ordentligt för att de inte ska öppna sig under tiden de är i ugnen. Upprepa samma procedur med alla smördegsplattorna. Om du får mycket svinn över kan du försöka kavla ut degen igen och stansa ut fler cirklar. Jag tyckte det var svårt att kavla i smördegen, med skam den som ger sig!
Lägg empanadasen på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla sedan varje empanadas med uppvispad äggvita och nagga några hål i varje, lite lätt med en gaffel.
Ugnsbaka dem tills de är gyllene och har svällt upp. I cirka 10-15 minuter.
Under tiden de är i ugnen blanda socker och kanel i en skål. När de är redo att tas ut från ugnen låt de svalna först i cirka 5 minuter innan du penslar dem i smält smör.
Strö sedan över kanelsockret.
Mexikansk chokladsås
200 g choklad (jag använde mjölkchoklad)
1 dl kokosmjölk (det går bra att använda vanlig mjölk också)
0,5 tsk ancho chilipulver
1/4 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Koka upp kokosmjölken. Bryt ned chokladen i den varma mjölken och sänk värmen. Rör om tills chokladen är helt smält och det har bildats en len chokladmassa. Häll ner chilin, kanelen och vaniljen och rör om.
SERVERA DINA EMPANADAS SÅ HÄR:
Doppa varje empanadas i chokladsåsen och NJUT! Jag föredrar att äta mina ljumna och det går bra att stoppa in dem i ugnen en kort stund för att varma till dem innan servering om de hunnit svalna helt.
Jag åt också en stor skopa vaniljglass i samma veva och det var en FRÖJD för smaklökarna när allt blandades!
Kan vi avsluta veckan på ett bättre sätt?! Nej, jag tror faktiskt inte det!
Oh my vad goda dessa låter! Måste testas