Vad brukar ni ha på mackan?
Dessa färgglada mackorna får mig att le varenda gång jag tittar på bilderna. Sen vet jag ju också med mig hur goda de var också. Jag behövde variera mig litegrann och ha något annat på mackan. Det var så det hela började och dessa tre vegetariska röror eller vi kanske ska kalla det för krämer kom till.
Att tänka vegetariskt på mackan är inte fel alls tycker jag. Det är bra på många olika sätt!
Dels för att grönsaker och rotfrukter är något av det bästa naturen har gett oss. Massor med vitaminer och mineraler och förutom deras fantastiska innehåll så ger de oss så många olika goda smaker (och färger, älskar det).
Enligt Livsmedelsverket så ska man försöka hålla sig till att äta 500 g rött kött och chark i veckan. Jag är inte uppe i dem mängderna eftersom jag väljer att äta vegetariskt ibland, fisk och även byta ut en del chark mot andra pålägg. Så därför finns det bara fördelar med att tänka vegetariskt på mackan.
Men den absolut största fördelen om ni frågar mig är att dessa rörorna/krämerna är så jädrans goda. MUMS!

Jag gjorde tre stycken olika mest för att jag ville visa er att ni kan göra detta på flera olika sätt. Ni ska helt enkelt välja den grönsak eller rotfrukt ni gillar bäst och göra en rostad kräm av det. Det kan vara allt från broccoli, blomkål, paprika, kålrot, palsternacka, sötpotatis, pumpa, rödbeta, champinjon, tomat...Ja ni förstår poängen.
Jag valde att göra en rostad pumpakräm, rödbetskräm och tomatkräm. Metoden för dem alla är samma men smaksättningen är lite olika. Där kan man såklart själv får krydda och leka hej vilt i köket om man vill. Det finns många bra smakkompisar till grönsakerna! Jag valde hur som helst att ugnsrosta mina grönsaker tillsammans med lite olja, salt och peppar. När man rostar grönsakerna får de en helt annan smak än om du kokat dem. Det tycker åtminstone jag och jag föredrar helt klart att göra på det här sättet.
Jag valde att inte smaksätta krämerna för mycket för att jag istället ville toppa dem med något litet extra. Sedan fullkomligt älskar jag att bre ett tjockt lager av cream cheese på varje macka. Sen toppa med den rostade krämen man har gjort. Åh, SÅ GOTT!
Min rostade pumpakräm är väldigt söt och god. Jag fick tillsätta lite äppelcidervinäger och citronsaft för att stabilisera smakerna, plus en nypa chiliflakes för att det skulle hända något litet till med den milda söta pumpasmaken. På toppen valde jag att ha granatäppelkärnor.
Den rostade rödbetskrämen blev Simons favorit. Jepp, han åt av alla tre och jag kan säga att jag faktiskt var förvånad. Han som ÄLSKAR sitt köttpålägg..Men det här vann hans hjärta också. YEEYY! För att göra den lite krämigare tillsatte jag lite gräddfil till röran men det behövs inte om man vill göra den mjölkfri. Jag toppade med en riktigt bra smakkompis, nämligen smulad fetaost (getost fungerar också), rosmarin, valnötter och flytande honung. Okejdå nu när jag själv läser det här förstår jag varför detta blev Simons favorit...Syndigt gott ju!
Min favorit landade tillslut på den rostade tomatkrämen. För jag älskar helt enkelt tomater. När man ugnsrostar tomater tills de säckar ihop och saften sipprar ut så får de en fantastiskt söt och god smak. Jag vågade till och med ugnsrosta dem lite längre för att de skulle få färg också. De satte så god smak hörrni! Här toppade jag bara med lite frön. Men det räckte tyckte jag.
Så vad säger ni? Skulle ni kunna tänka er att göra en laddning av veggiespreads och ställa i kylskåpet till kommande mackmåltider?! I HOPE SO!
Dessa rörorna varierar i mängd och hur länge de varar beror på hur mycket du använder på varje macka. Prova er fram. Det räckte till 4-6 mackor vardera för mig.
Rostad rödbetskräm med valnötter & fetaost
4 stycken rödbetor
1 tsk olja
Salt & peppar
3 msk gräddfil eller créme fraiche
Cream cheese
Hackade valnötter
Smulad fetaost
Rosmarin
Flytande honung
Rostade brödskivor
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela rödbetorna i mindre bitar och massera sedan in olja samt salt och peppar. Sprid ut rödbetorna på ett bakplåtspapper och ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills de mjuknat. Ta ut och låt de svalna litegrann.
Mixa sedan rödbetorna slätt med hjälp av en stavmixer. Rör sedan ner gräddfil eller créme fraiche och smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
SERVERA SÅ HÄR:
Bred en rostad surdegsmacka med först creme cheese och toppa sedan med rödbetskrämen. Smula över fetaost, hackade valnötter och avsluta gärna med att ringla lite flytande honung över samt strö över lite rosmarin.
Rostad pumpakräm med granatäppelkärnor
200 g butternutpumpa, cirka 1/2 pumpa
1 tsk olja
0,5 tsk citronsaft
En nypa chiliflakes
Salt och peppar
0,5 tsk äppelcidervinäger
Granatäppelkärnor
Cream cheese
Rostade brödskivor
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och dela pumpan i mindre bitar och massera sedan in olja, citronsaft, salt, peppar och chiliflakes. Sprid ut pumpan på ett bakplåtspapper och ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills de mjuknat. Ta ut och låt de svalna litegrann.
Mixa pumpan slätt med en stavmixer. Häll ner äppelcidervinäger och mixa lite till. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
SERVERA SÅ HÄR:
Bred en rostad surdegsmacka med först creme cheese och toppa sedan med pumpakrämen. Strö över granatäppelkärnor.
Rostad tomatkräm
500 g tomater
2 tsk olja
Salt & peppar
Cream cheese
Pumpakärnor och/eller sesamfrön
Rostade brödskivor
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och dela tomaterna på hälften och massera sedan in olja, salt och peppar. Sprid ut tomaterna på ett bakplåtspapper, men låt den skruna delen vara uppåt. Ugnsrosta i 25-35 minuter eller tills de mjuknat och saften börjat sippra ut. Ta ut och låt de svalna litegrann.
Mixa tomaterna slätt med en stavmixer. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
SERVERA SÅ HÄR:
Bred en rostad surdegsmacka med först creme cheese och toppa sedan med tomatkrämen. Strö över pumpakärnor och sesamfrön.
Jag vill att min macka ska vara så här färgglad och smakrrik varje dag! Då mår jag som BÄST!
Ser sjukt gott ut!