Thailändsk kycklinggryta med citrongräs & pak choi
Äntligen en ny vecka!

Jag är vanligtvis inte den som längtar bort helgen. Men för er som läste mitt förra inlägg så förstod ni kanske att förra veckan var en sådan vecka jag hade kunnat hoppa över i mitt liv. Lite för mycket att göra och lite för mycket stress för den här tjejen! Men nu hoppas jag på att den här veckan ger mig ny energi och nya möjligheter. OH YES!
På tal om stress. Simon gav mig hjärtsnörpet i lördags.


Jag är ju mitt uppe i tentaplugg. Det vill säga jag gör inte så mycket annat än att fokusera på att plugga (och att ständigt tugga på något gott då, typ mini snickerspajer). Men man måste också ta sina pauser och en bra paus för mig är att få lite frisk luft.
Så när Simon skulle bege sig till gymmet så passade jag på att snöra på mig skorna och traska ut en sväng. Vi brukar ofta träna tillsammans på gymmet och de gångerna vi inte gör det och han är där och jag är ute och går så brukar vi ändå peppa varandra med ett sms eller på snapchat under tiden. Jag vet, jag vet. Vi är så töntiga men det är faktiskt uppiggande ändå. Så just denna dagen skickade jag iväg ett sms i vanlig ordning. Dock ett gnälligt för jag textade att jag var efter 5 minuter redan blöt om fötterna (göteborgslask ni vet). Inget svar.
Jag tänkte att han dissade mig för att jag skickade ett drygt sms så jag skickade iväg ett nytt. Inget svar. Ett till, inget svar. Jag vet att han ALLTID har mobilen på sig eftersom han lyssnar på musik. Så jag började bli lite fundersam, vad gör han liksom?? Så jag ringer. Inget svar. En gång till. Inget svar. Efter 12 gånger under loppet av 1 timme har jag ringt och INGET svar. Här har jag kaninpuls deluxe. På götaplatsen (vi bor cirka 10 min därifrån) kommer då en ambulans med blåljuset PÅ. Här har jag inte kaninpuls längre. Snarare elefantpuls. ALLTSÅ VART ÄR HAN?!
SIDENOTE: Då vill jag också förtydliga om att jag inte för så längesen lyssnade på en podcast där en man var med i en cykelolycka och för att inte göra den här historien så lång så har jag sen dess tjatat på Simon att cykla försiktigt och ha hjälm.
Jag börjar nu springa från götaplatsen bort mot landala där jag vet att han tränar. Det ligger väl kanske ungefär 15 minuter promenad därifrån. Jag har PANIK. Jag tänker ju såklart det värsta och det snurrar runt i mitt huvud. "Vad gör jag om hans cykel ej står på landala vid gymmet?!". Men så ser jag (jag hade dock inga glasögon på mig men ser tydligt Simon´s cykelstil efter 9 år tillsammans) på långt håll att han kommer cyklandes. Då bröt jag ihop. Jag grät så mycket. Jävla Simon sa jag bara. Han hade glömt telefonen hemma och han var mest sur för att hans träningspass inte alls var lika kul nu när han fått lyssna på deras musik. Jepp, slut på den historien och jag kan i nuläget konstatera att det är låååååång tid tills vi skaffar barn. Jag kommer ju få hjärtsnörp varenda vecka typ. USCH, USCH, USCH.

Okej, nu pratar vi om dagens recept istället, den här thailändska kycklinggrytan, eller soppan om man vill kalla den det. Detta är en typisk vardagsrätt som går snabbt att tillaga och som är perfekt värmande nu i februari. Kokosmjölk är basen och tillsammans med citrongräs, ingefära och kanel blir den här grytan en av mina thailändska favoriter!
Ni kan göra den vegetarisk om ni vill men jag föredrar att koka grytan tillsammans med kycklinglår. Dels för att jag älskar kycklinglår och för att låren ger väldigt god smak. Men linser i den här tror jag kan vara världs också som alternativ. Åh sen måste jag ändå säga att kycklinglår är att föredra framför kycklingfilé. Åtminstone framför fryst kycklingfilé. Jag har provat med båda och när jag gjorde med kycklingfilé blev den inte alls bra och det vattnades alldeles för mycket och grytan bara skiktade sig. INTE BRA. Så mitt tips är --> kycklinglår!
Jag brukar ju tjata om att allt handlar om toppings och det gör det även här. Jag har serverat den här med både ris och nudlar och jag gillar båda två. Men för er som vill ha något som suger upp såsen borde välja ris. Med nudlar blir det mer som en nudelsoppa (det älskar ju jag...). Limeklyftor är A och O. Pressa över limesaft precis innan ni hugger in med skeden och strö över lite skivad röd chili för de som gillar lite hetta. Voila, klart!

Thailändsk kycklinggryta med citrongräs & pak choi
4 portioner
1 kg kyckling, jag gillar att använda kycklinglår och tycker det fungerar bäst
Salt & peppar
Olja till stekning
1 gul lök, finhackad
4 pressade vitlöksklyftor
2,5 cm finriven färsk ingefära
1 citrongräs, skivad
7 dl kokosmjölk
2 tsk fisksås
1 kanelstång
2 stycken pak choi, delade på mitten
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm en gjutjärnsgryta med en skvätt olja i på spisen. Salta och peppra kycklingen och fräs dem hastigt på hög värme så att de får fin färg. Lägg undan dem på en tallrik så länge.
Häll i en ny skvätt olja till grytan och häll på gul lök. Fräs löken tills den mjuknat något och tillsätt därefter vitlök, ingefära och citrongräs. Krydda med lite salt & peppar. Stek alltsammans i 2-3 minuter och ta sedan bort grytan från värmen. Fördela ut kycklingen i grytan igen och häll därefter på kokosmjölk och fisksås ovanpå kycklingen. Lägg sedan halverade pak choi runt om kycklingen i grytan. Avsluta med att lägga ner en kanelstång i såsen.
Ställ in grytan i ugnen för att låta den sjuda klart. Låt det sjuda i cirka 45 minuter eller tills kycklingen är klar.
Till servering:
Glasnudlar eller ris
Röd chili
Lime
SERVERA DIN KYCKLINGGRYTA SÅ HÄR:
Servera kycklinggrytan med glasnudlar eller kokt ris. Gärna tillsammans med hackad röd chili om man gillar lite hetta. Limeklyftorna är ett måste och låt varje middagsgäst få sin egna klyfta!

Låt oss hoppas att den här veckan blir lite lättare än förra! Nu kör vi ny vecka!
Ser jättegott ut. Fick mig på en gång att längta tillbaka till Thailand :-)