Vart tog helgen vägen?
För jag har inte hängt med på att det redan är TISDAG?! Helgen gick alldeles för fort (som vanligt) och igår stängde jag av helt när dimman tog över Göteborg. Jepp, sådan är jag. Jag påverkas av vädret och sådana här dagar när allt är grått och det regnar vill jag helst bara stanna inne. Helst av allt skulle jag vilja hoppa över sådana dagar. För vem behöver regn och rusk?!
Inte jag. Inte jag.

Men eftersom väderguden inte alls verkar lyssna på mina böner så får jag helt enkelt bara finna mig i det som händer där utanför fönstret. Men jag har mina knep för att pigga upp mig. Därför delar jag idag med mig av det enklaste receptet (om jag ens kan kalla detta för recept) som publicerats på den här bloggen.
Jag brukar inte göra recept tillägnat frukosten men jag kände att jag ville dela med mig av det här tipset. För sedan jag började förbereda den godaste havregrynsbasen till mina grötfrukostar så har jag LÄNGTAT till varje morgon jag ska få äta det här. Jepp det är SANT!

Min hemlighet till den godaste frukostgröten är att göra en rostad havregrynsbas. När man rostar grynen lite lätt i ugnen så får de en helt annan karaktär och helt plötsligt så smakar gröten något mer. Det blir bara så mycket bättre. Så jag blandar mina gryn med kanel, vanilj och flingsalt. Sedan rostar jag grynen tills de blir gyllene och det har spridits en underbart god doft i hela köket. Jag låter grynen svalna och sedan förvarar jag dem i en burk.
Jag gillar att alternera och ibland gör jag havregrynsgröt, speciellt kalla och ruggiga dagar när jag vill ha något varmt i magen eller så gör jag en overnight oats. Med andra ord så rör jag samman grynen med mjölk kvällen innan och låter grynen dra åt sig vätskan i kylskåpet över natten för att sedan äta den kall morgonen därpå. Det är så gott tycker jag! Speciellt när jag gör det på min rostade havregrynsbas, då blir det bara SÅ MYCKET bättre!
Jag gillar att variera mig mellan vilken typ av vätska jag använder. Jag alternerar mellan kokosmjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, havremjölk eller så använder jag bara vanlig mjölk. Det är olika och jag gillar att variera mig för det ger helt olika smak till gröten och ändå om jag tycker om att hålla mig till samma när jag äter frukost så är det roligt att ibland göra små förändringar som gör det hela lite mer spännande.
Kokosmjölken som jag visar på bilderna här är nu min favorit och jag använder den i alldeles för mycket av det jag lagar. I maten, i gröten, till flingorna..jag är helt enkelt besatt av den just nu. Jag bara ÄLSKAR den. Har ni testat?
Vad jag väljer att toppa min gröt med är olika. Jag gillar att göra det färgglatt. Jag älskar frukt, bär, nötter och kokoschips. Ibland lyxar jag även med kakaonibs. Jissus det är så gott! Jag brukar mixa bären slätt och göra en sås på dem. En jordgubbsås förhöjer gröten flera nivåer i smak och inte nog med att det bara smakar gott så kommer färgen på såsen få dig att piggna till och göra dig glad. Det lovar jag!
Åh jag vet hörrni att dagens recept kanske inte räknas som ett recept. Men jag lovar er att tipset om att rosta havregrynen till din gröt kommer få dig till att bara älska din gröt ännu mera. Jag hoppas att ni kommer prova det och att ni kommer gilla det lika mycket som jag!
Räcker till 6 frukostar om portionen beräknas vara 2 dl gryn
12 dl havregryn eller annat valfritt gryn
2 tsk kanel
2 msk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda grynen med kanel, vaniljpulver och en nypa flingsalt i en bunke. Sprid ut grynblandningen på ett bakplåtspapper. Se till att det ligger i ett lager, om det inte räcker med en plåt, ta en till.
Ugnsrosta grynen i cirka 10-15 minuter eller tills det doftar ljuvligt och de fått en fin gyllene färg.
När grynen svalnat förvara dem i en burk.
Overnight oats
1 portion - det här är en lagom portion för mig. Ta mindre eller mer gryn och vätska om ni behöver.
2 dl rostad havregrynsbas
2 dl valfri mjölk
Blanda ingredienserna i en skål och ställ in i kylskåpet under natten. Dagen efter är det bara till att röra om och sedan hugga in i gröten!
Rostad havregrynsgröt
1 portion - det här är en lagom portion för mig. Ta mindre eller mer gryn och vätska om ni behöver.
2 dl rostad havregrynsbas
4 dl valfri mjölk eller vatten
Mät upp ingredienserna i en kastrull och koka sedan gröten på svag värme tills den når den konsistens du önskar dig. Servera genast!
Toppings
Kokoschips/flingor
Frystorkad frukt
Torkad frukt
Färsk frukt
Bär: hela eller mixade till en sås
Kakaonibs
Müsli/granola
SERVERA SÅ HÄR:
Med din rostade havregrynsbas kan du göra antingen en kall overnight oats eller en varm gröt på morgonen. Vilket alternativ du än väljer kommer det smaka ljuvligt och lite extra när man har rostat grynen. Toppa din gröt med det du tycker bäst om men låt det vara färgglatt. Det kommer både göra dig glad och din kropp glad!
Så vad säger ni? Ska vi höja nivån på vår frukostgröt ytterligare och börja rosta grynen och toppa den med vitaminer och mineraler?! OH YESSS!
Snacka om att jag just fick en ny syn på min havregrynsgröt haha. Jag har börjat lägga i rivet äpple och kanel men att rosta grynen är ju en himla bra ide :)