Frukost tips! Gör en rostad havregrynsbas som räcker hela veckan + topping förslag

Vart tog helgen vägen?
 
För jag har inte hängt med på att det redan är TISDAG?! Helgen gick alldeles för fort (som vanligt) och igår stängde jag av helt när dimman tog över Göteborg. Jepp, sådan är jag. Jag påverkas av vädret och sådana här dagar när allt är grått och det regnar vill jag helst bara stanna inne. Helst av allt skulle jag vilja hoppa över sådana dagar. För vem behöver regn och rusk?! 
 
Inte jag. Inte jag. 
 
Men eftersom väderguden inte alls verkar lyssna på mina böner så får jag helt enkelt bara finna mig i det som händer där utanför fönstret. Men jag har mina knep för att pigga upp mig. Därför delar jag idag med mig av det enklaste receptet (om jag ens kan kalla detta för recept) som publicerats på den här bloggen. 
 
Jag brukar inte göra recept tillägnat frukosten men jag kände att jag ville dela med mig av det här tipset. För sedan jag började förbereda den godaste havregrynsbasen till mina grötfrukostar så har jag LÄNGTAT till varje morgon jag ska få äta det här. Jepp det är SANT! 
 
Min hemlighet till den godaste frukostgröten är att göra en rostad havregrynsbas. När man rostar grynen lite lätt i ugnen så får de en helt annan karaktär och helt plötsligt så smakar gröten något mer. Det blir bara så mycket bättre. Så jag blandar mina gryn med kanel, vanilj och flingsalt. Sedan rostar jag grynen tills de blir gyllene och det har spridits en underbart god doft i hela köket. Jag låter grynen svalna och sedan förvarar jag dem i en burk. 
 
Jag gillar att alternera och ibland gör jag havregrynsgröt, speciellt kalla och ruggiga dagar när jag vill ha något varmt i magen eller så gör jag en overnight oats. Med andra ord så rör jag samman grynen med mjölk kvällen innan och låter grynen dra åt sig vätskan i kylskåpet över natten för att sedan äta den kall morgonen därpå. Det är så gott tycker jag! Speciellt när jag gör det på min rostade havregrynsbas, då blir det bara SÅ MYCKET bättre! 
 
Jag gillar att variera mig mellan vilken typ av vätska jag använder. Jag alternerar mellan kokosmjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, havremjölk eller så använder jag bara vanlig mjölk. Det är olika och jag gillar att variera mig för det ger helt olika smak till gröten och ändå om jag tycker om att hålla mig till samma när jag äter frukost så är det roligt att ibland göra små förändringar som gör det hela lite mer spännande. 
 
Kokosmjölken som jag visar på bilderna här är nu min favorit och jag använder den i alldeles för mycket av det jag lagar. I maten, i gröten, till flingorna..jag är helt enkelt besatt av den just nu. Jag bara ÄLSKAR den. Har ni testat? 
 
Vad jag väljer att toppa min gröt med är olika. Jag gillar att göra det färgglatt. Jag älskar frukt, bär, nötter och kokoschips. Ibland lyxar jag även med kakaonibs. Jissus det är så gott! Jag brukar mixa bären slätt och göra en sås på dem. En jordgubbsås förhöjer gröten flera nivåer i smak och inte nog med att det bara smakar gott så kommer färgen på såsen få dig att piggna till och göra dig glad. Det lovar jag! 
 
Åh jag vet hörrni att dagens recept kanske inte räknas som ett recept. Men jag lovar er att tipset om att rosta havregrynen till din gröt kommer få dig till att bara älska din gröt ännu mera. Jag hoppas att ni kommer prova det och att ni kommer gilla det lika mycket som jag! 
 
Rostad havregrynsbas 
Räcker till 6 frukostar om portionen beräknas vara 2 dl gryn 
 
12 dl havregryn eller annat valfritt gryn 
2 tsk kanel 
2 msk vaniljpulver 
1 nypa flingsalt 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Blanda grynen med kanel, vaniljpulver och en nypa flingsalt i en bunke. Sprid ut grynblandningen på ett bakplåtspapper. Se till att det ligger i ett lager, om det inte räcker med en plåt, ta en till. 
 
Ugnsrosta grynen i cirka 10-15 minuter eller tills det doftar ljuvligt och de fått en fin gyllene färg. 
 
När grynen svalnat förvara dem i en burk. 
 
Overnight oats 
1 portion - det här är en lagom portion för mig. Ta mindre eller mer gryn och vätska om ni behöver. 
 
2 dl rostad havregrynsbas 
2 dl valfri mjölk 
 
Blanda ingredienserna i en skål och ställ in i kylskåpet under natten. Dagen efter är det bara till att röra om och sedan hugga in i gröten! 
 
Rostad havregrynsgröt 
1 portion - det här är en lagom portion för mig. Ta mindre eller mer gryn och vätska om ni behöver. 
 
2 dl rostad havregrynsbas 
4 dl valfri mjölk eller vatten 
 
Mät upp ingredienserna i en kastrull och koka sedan gröten på svag värme tills den når den konsistens du önskar dig. Servera genast! 
 
Toppings 
 
Kokoschips/flingor 
Frystorkad frukt 
Torkad frukt 
Färsk frukt 
Bär: hela eller mixade till en sås 
Kakaonibs 
Müsli/granola 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
Med din rostade havregrynsbas kan du göra antingen en kall overnight oats eller en varm gröt på morgonen. Vilket alternativ du än väljer kommer det smaka ljuvligt och lite extra när man har rostat grynen. Toppa din gröt med det du tycker bäst om men låt det vara färgglatt. Det kommer både göra dig glad och din kropp glad!
 
Så vad säger ni? Ska vi höja nivån på vår frukostgröt ytterligare och börja rosta grynen och toppa den med vitaminer och mineraler?! OH YESSS! 
4 kommentarer

Kategorier: Frukost
Taggar: Frukost tips, Havregrynsgröt, Overnight oats, Rostade havregryn

#1 - - Frida's Friday:

Snacka om att jag just fick en ny syn på min havregrynsgröt haha. Jag har börjat lägga i rivet äpple och kanel men att rosta grynen är ju en himla bra ide :)

Svar: Vad roligt! Rivet äpple och kanel är ju perfekt att toppa sin gröt med, så gott :)
Alicia Hedlund

#2 - - Fairylandsurprises:

Ser fantastiskt gott ut!

Svar: Tack så mycket!
Alicia Hedlund

#3 - - lekfulltmedkatarina.blogspot.se:

Nu fick du mig verkligen att skratta, du ogillar regnrusk men bor i gbg... Vintrarna är typ det enda som jag inte gillar med den staden och det som efter flera år fick mig att flytta därifrån.

Härligt färgrann frukost du har. Jag brukar göra raw gröt, typ som din overnightvariant men utan att rosta havregryenen. I den brukar jag blanda hela och krossade linfrön och nu senast även hampafrön. Proteinbomber tydligen, funkar även att strö över en massa olika saker.

Svar: Hehe, jag vet. Men Göteborg är en väldigt vacker stad när det väl är fint väder här :) Hampafrö har jag aldrig testat, kanske jag borde göra!
Alicia Hedlund

#4 - - Josefin:

Detta är såå gott!
Kom på att dessa grynen borde ju vara goda att baka med också, kanske blir världens bästa chokladbollar med den basen. Har du prövat?
Tack för alla goda recept

Svar: Vad roligt att du tycker det Josefin! Nej det har jag aldrig provat men vilken bra idé :) Tack för tipset!
Alicia Hedlund