Rostad brysselkål med vitlök, citron & parmesan på salladsbädd
Jag har ett gott recept till julbordet!

Eftersom tiden går i en ryslande fart och vi närmar oss mot julafton kommer jag låta denna veckan enbart publicera recept som ni förhoppningsvis kan känna er inspirerade av att göra med en gång!
Idag delar jag exempelvis med mig av ett gott tillbehör att ha på julbordet. De klassiska kött- och fiskalternativen brukar inte vara särskilt svårt för många att veta vad de ska göra med. Jag tänker på köttbullar, prinskorv, lax, sill etc. Men just grönsakerna kan ibland vara lite svårare att finna fantasi till.
Håller ni med?



Hur som helst så hoppas jag att de som är minst lika förtjusta i brysselkålen som jag är hittar på något roligt med den. Jag har svårt för att bara sätta fram saker som de är. Jag vill lyfta smakerna ytterligare och det krävs inte alls stor ansträngning alls egentligen. Som sagt ska man oftast bara veta vad man ska göra med det.
I mitt recept på rostad brysselkål med vitlök, citron & parmesan får det en fräsch syrlighet från citronen som bryts av mot en alldeles lagom ton av vitlök. Kan vara några av de bästa smaksättarna man kan hitta tycker jag.
Ett säkert kort sannerligen!


Ni rostar brysselkålen i ugnen vilket är skönt eftersom du slipper stå och passa vid spisen. När brysselkålen är gyllene lägger ni den på en salladsbädd och toppar rikligt med hyvlad parmesan.
Hur låter detta? Snyggt och gott om ni frågar mig!
Något ni kan tänka er att ha på ert julbord i år? Jag hoppas!

Rostad brysselkål med vitlök, citron & parmesan på salladsbädd
ca 6 portioner
500 g färsk brysselkål, halverade
1 stor vitlöksklyfta, eller 2 små
1 msk olja
1 msk citronsaft
Flingsalt & svartpeppar
Hyvlad parmesanost
2 mindre hjärtsallader
Sätt ugnen på 225 grader.
Förbered en plåt med bakplåtspapper.
Halvera brysselkålen och lägg i en bunke. Pressa ner vitlök och mät därefter upp olja och citronsaft. Rör om ordentligt. Krydda med salt och peppar.
Sprid ut brysselkålen på bakplåtspappret med den skurna sidan nedåt. De ska inte ligga ovanpå varandra. Ugnsrosta till de är mjuka och fått en fin yta. I cirka 25-30 minuter.
SERVERA SÅ HÄR:
Fördela ut salladsbladen på ett stort fat. Lägg brysselkålen ovanpå och riv gärna över lite citronzest. Toppa med hyvlad parmesan.
Servera!

Nu räknar vi ner dagarna hörrni. 5 dagar kvar till JULAFTON!
Vilket härligt och praktiskt lättlagat recept! Det ska jag pröva! Jag brukar göra brysselkål i stekpannan med sardellfiléer och citron, men det här låter ju enkelt och väldigt gott! En riktigt god jul önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!